Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A fájdalmat teljesen új módszerrel csökkentik

Hétéves fennállása óta működik együtt a mosonmagyaróvári Karolina Kórház gasztroenterológiai osztálya a térségi társulással. Idén a megyében is egyedülálló, inhalációs fájdalomcsillapításhoz és endoszkópos műtétekhez szükséges eszközöket szerezne be támogatással az osztály.
Indulása óta támogatja a Mosonmagyaróvár Térségi Társulás a Karolina Kórházban hét éve kialakított gasztroenterológiai osztályt. Dr. Pécsi Gyula belgyógyász-gasztroenterológustól érdeklődtünk a térségi segítséggel beszerzett eszközökkel elért eredményekről és a további tervekről.

– A Mosonmagyaróvár Térségi Társulással indulásunk óta töretlen az együttműködés: számítanak ránk és mi is számítunk rájuk. Megalakulásakor támogatásukkal festettük ki az osztályt, tettük otthonossá a fekvő- és járóbeteg-részt egyaránt. Második évben az elavult informatikai rendszerünk újulhatott meg, akkor új számítógépeket vásároltunk. Ezt követően az endoszkópos vizsgálatokhoz szükséges eszközöket szereztünk be a társulás és a kórház alapítványa jóvoltából. Így a nyelőcső-, gyomor-, patkóbél-beavatkozásokhoz szükséges gasztroszkópot, az epecsatorna műtéteire alkalmas duodenoszkópot, mely által az epevezetékben lévő köveket hasi műtét nélkül tudjuk eltávolítani. A végbél és vastagbél vizsgálatában pedig a kolonoszkóp jelentett mérföldkövet. Két éve elektrosebészeti lézeres vágóeszközzel gazdagodtunk, mellyel a nehezen elérhető polipokat tudjuk biztonságosan operálni, míg tavaly epeúti kőtörő berendezéshez jutottunk – sorolta az eddigi térségi támogatásokat a főorvos.

A vastagbélrák jelenleg a második vezető halálok hazánkban (évente mintegy ötezer ember halálát okozza). A szakember éppen ezért a vastagbélszűrést is szívügyének tartja.

– 2013-ban megyénk és ezen belül az osztályunk csatlakozott az országos vastagbélrák-szűrőprogramhoz. A kistérség területén kilenc háziorvos regisztrált, akiknek az 50–70 év közötti pácienseiket szűrhetjük. 3500 kártyát osztottak ki a háziorvosok, ebből 1500 érkezett vissza, melyből 150 minta bizonyult pozitívnak. Százötven személyt vettünk fel tehát az osztályra. Közülük százon találtunk és műtöttünk le 201 polipot és tíznél diagnosztizáltunk rákot – avatott be a számokba dr. Pécsi Gyula, aki a fenti eredményekről hamarosan a Magyar Gasztroenterológiai Társaság találkozóján is beszámol.

A dr. Pécsi Gyula által vezetett gasztroenterológiai osztály számos eszközt szerzett be térségi támogatással.
A dr. Pécsi Gyula által vezetett gasztroenterológiai osztály számos eszközt szerzett be térségi támogatással.

Mint elmondta, ez a program tovább folytatódik: az operatív munka minőségén javítanának, ezért endoszkópos műtétekhez szükséges eszközök beszerzését tervezik. Ugyanakkor egy másik berendezéshez is támogatásra számítanak.

– A vastagbéltükrözéstől félnek a páciensek. Igyekszünk fájdalmaikat csökkenteni. Ehhez januártól egy új módszert alkalmazunk, a megyében elsőként, és országosan is csak két intézményben rajtunk kívül. Ez az inhalációs fájdalomcsillapítás, melyet korábban kismamáknál használtak. Ebben az esetben a beteg magának adagolja a fájdalomcsillapító szert. Előnye a kábító injekciókkal szemben, hogy gyorsan kiürül a szervezetből, így a páciens önállóan is haza tud menni, vezetni tud a beavatkozás után – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy az inhalációs fájdalomcsillapításhoz szükséges eszközökkel is bővíteni kívánják az osztály felszereltségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cukorbeteg mosonmagyaróvári idős néni életét mentették meg a rendőrök

Mosonmagyaróváron mozgó elektromos kerekesszékből egy idős néni kiesett és a földre zuhant. Tovább olvasom