Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A buszgyártás életben tartásáért szólalt fel

A legnagyobb hazai buszgyártó, a Kravtex Kft. – ezzel hatszáz mosonmagyaróvári és győri munkahely – fennmaradása érdekében szólalt fel a parlamentben Nagy István.
A nemzeti fejlesztési miniszter ígérete szerint legkésőbb ősszel feloldják a Volán-társaságok buszbeszerzési tilalmát.

A Volán-társaságok buszbeszerzési tilalmának feloldásáról kérdezte a nemzeti fejlesztési minisztert Nagy István, a térség országgyűlési képviselője hétfőn a parlamentben. A honatya felszólalásában emlékeztetett a Kisalföldben a közelmúltban megjelent írásra („Éhkoppon a buszgyártó cég", 2012. április 20.), amiben a Kravtex Kft. ügyvezetője arról nyilatkozott, hogy tizenöt teljesen és további kilencven szinte kész busz áll a cég győri és mosonmagyaróvári telephelyén. Csaknem egy éve több milliárd forintos ráfordítással raktárra készítik a járműveket, miután a Volán-társaságok azóta egyetlen új járművet sem vettek.

A képviselő elmondta: az elmúlt években nagymértékű fejlesztéseket végrehajtó, nagy múltú cég jelenlegi gondjainak oka, hogy 2011 januárjától új autóbuszokra közbeszerzési tendert a Volán-vállalatok nem írhatnak ki. Annak ellenére nem tehetik, hogy a pénzügyi fedezet rendelkezésre áll, hiszen a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül kedvezményes, hosszú lejáratú hitelt kapnak gépkocsiparkjuk megújítására. Ez az állapot a Kravtex Kft.-t rendkívül nehéz helyzetbe hozta, az autóbuszok értékesítésének lehetősége teljes mértékben bizonytalanná vált. A képviselő figyelmeztetett arra, hogy ezzel háromszáz alkalmazott állása kerülhet veszélybe Győrben és ugyanennyié Mosonmagyaróváron. Emellett megszűnhet hazánk legnagyobb gyártási kapacitással, legfejlettebb technológiai háttérrel és legnagyobb típusválasztékkal bíró buszgyártó cége.

Nagy István azt tudakolta a tárcavezetőtől, mikor számolhatnak a Volán-társaságok buszbeszerzési tilalmának feloldásával.

Németh Lászlóné miniszter válaszában hangsúlyozta: kiemelt fontosságú, hogy a mostani kapacitások megmaradjanak és továbbiakat lehessen munkába állítani. A közösségi közlekedés átalakítása azonban nem várhatott tovább, a munkát el kellett kezdeni. Terveik szerint nyár végére, ősz elejére lesznek olyan helyzetben, hogy határozni tudnak és a társaságok igényelhetik a kölcsönt a beszerzésekhez.

Olvasóink írták

  • 2. RickCartman 2012. május 09. 19:25
    „Németh Lászlóné miniszter - hát az meg ki? (és hol az érettségi bizonyítványa? mert diplomája bizony egy deka sincs...)
    majd őszre feloldják a a Volán-társaságok buszbeszerzési tilalmát...addigra már minden haver zsebe teli lesz pénzzel, készülnek 2014-re, bankszámlák, villák, kocsik átíratva a tánti, a nagyi, és az unoka nevére - igen, őszre már meglesz, fiúk, addig pedig csitt a melósnak”
  • 1. embertelen 2012. május 09. 11:12
    „Hát ez a szegény dr. Nagy István elég gyenge választ kapott, egy elég gyenge minisztertől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kacsahajó-baleset: felfüggesztette a bíró a tárgyalást

Felfüggesztette a két magyar fiatal halálát okozó philadelphiai vízi baleset tárgyalását az illetékes szövetségi bíró, hogy az érintett feleket peren kívüli megállapodásra késztesse. Tovább olvasom