Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

„Jó célra áldoztam a gyermekkoromat

Kilencéves korában ötkor kelt, hogy Jánossomorjáról naponta Győrbe járhasson. A ma 19 éves Varga István céltudatos, élete a tánc. Most fejezi be a középiskolát, már túl van egy sikeres záróvizsgán, a továbbtanulását tervezgeti. A tehetséges fiatalember útját a Lapcom Média Alapítvány is egyengeti.
Még június 4-i lapszámunkban írtunk Gellért Tünde, a Gyermekeinkért Lépésről Lépésre Alapítvány kuratóriumi elnökének hozzánk címzett leveléről. Az ismert tánctanár a győri Dávid Patrik és a jánossomorjai Varga István tanulásához kért segítséget. Az olvasóink által támogatott Lapcom Média Alapítvány mindkettőjüknek 150 ezer forintot ítélt meg.
A jánossomorjai Varga István most végez a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskolában. A fiú a próbák mellett csak nagyon ritkán tud szülővárosába hazajutni. A sikeres záróvizsga utáni napon útban Győrből Jánossomorjára, Mosonmagyaróváron találkozunk a fiatal tehetséggel, akit idős szülei is elkísérnek.

A fiatal táncos, Varga István szüleivel, akik erejükhöz mérten segítik gyermekük útját.
A fiatal táncos, Varga István szüleivel, akik erejükhöz mérten segítik gyermekük útját.


– Első osztályos korában beírattam Istvánt hegedülni. Zenészcsaládból származom, fontosnak tartottam, hogy a fiam is közel kerüljön a művészethez. Ő azonban 9 éves korában eldöntötte: balettozni szeretne. Fekete Miklós tánctanár és felesége, Angéla biztatott, hogy vigyük el a gyermeket Győrbe, mert született adottsága van a tánchoz – meséli Varga Istvánné Sárközi Izabella. Az édesapa napra pontosan emlékszik: 10 éve, április 25-én vitték el Istvánt a megyeszékhelyre, hogy megmutassa tánctudását. István szülei második házasságából született késői gyermek, édesapja nyugdíjas, édesanyja alkalmi munkából él, és egy értelmi fogyatékos gyermeket is gondoz a házaspár.

Az alapítványunk által támogatott fiatalember élete a tánc.
Az alapítványunk által támogatott fiatalember élete a tánc.


– Reggel ötkor keltem, este 8-kor értem haza Jánossomorjára. Harmadiktól egészen hatodikig bejárós voltam, utána laktam csak kollégiumban. A sok utazást, a napi többórás edzést mégsem éreztem áldozatnak, hiszen az álmaimnak élhettem, táncolhattam – veszi át a szót a 19 éves fiatalember.

A családot gyakran túlterhelte a fiatalember taníttatása. Ugyan a kollégium ingyenes a fiúnak, havonta 40–50 ezer forintot tesznek ki a különböző költségek, az étkezés, utazás mellett a melegítőruhák, dresszek, de havi két balettcipő is „elkopik".

A vizsgaidőszak is sok pénzt elvitt, akárcsak a különféle külföldi versenyek, a kéthetes szakmai ösztöndíj Prágába és Kijevbe – mondja István, akit olyan tehetségesnek találtak, hogy felajánlottak számára szeptembertől egy egyéves prágai ösztöndíjat a balettiskolában. Ugyan a szállás és az oktatás költségeit fedezi az ösztöndíj, a további szükséges forrásokat a családnak kell biztosítania.
István az alapítványunktól kapott 150 ezer
forintot a prágai képzésre fordítja. Nyáron sem pihen, hanem hasznosan töltené azt. Több továbbképzésre is készül, többek közt egy pécsi tánckurzusra. A Győri Balett társulatába kapott ajánlatot, de mielőtt elfogadná, szeretne még tanulni. A fiatalember hosszú távú tervei között a táncoktatás szerepel.

Előadás és adományok. Június 11-én este 6 órakor a győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központban a Grácia Művészeti Intézet Alapfokú Művészeti Iskola 20 éves jubileumi gáláján szerepel Varga István is. Az adományokra szánt összeggel az iskola a jánossomorjai fiatalembert is támogatja.Olvasóink írták

  • 1. akela4 2012. június 24. 20:37
    „Pistáéknak és persze a fiuknak is gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thermoplex torna Károlyházán

Gyerekeknek rendeztek focitornát U7, U9, U11 és U13 éves korosztályoknak Károlyházán öt település:… Tovább olvasom