Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

3.8 milliárd fejlesztésre

3,8 milliárd forintot fordítanak az elkövetkezendő években a Nyugat-Magyarországi Egyetem fejlesztésre.
Eladják vagy felújítják?
Vállalkozók bevonásával 3,8 milliárd forintot fordít az elkövetkezendő években a Nyugat-Magyarországi Egyetem fejlesztésre. Ebből mintegy egymilliárdot a mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi kar használhat fel. A költségek felét az állam állja, míg a fennmaradó részt vállalkozói hitelből fedezik, amit húsz év alatt kell az intézménynek visszafizetnie.

Amint azt dr. Ördög Vince dékán lapunknak elmondta: a mosonmagyaróvári kar fejlesztési elképzelései közt már régóta szerepel egy oktatóközpont megépítése a kollégium mögötti területen.

Idén nyáron elkezdték volna

– Több egyeztetés folyt már arról, hogy az élelmiszer- és a növénytudományi intézet mellett a környezettudományi intézet is oda kerüljön. Az új épülettel kiválthatnánk a Lucsony és a Kolbai utcai intézeteket. A gazdasági szempontok mellett ez szakmailag is jelentős előrelépés lenne, hiszen a különböző, de rokon tudományterületek szakemberei itt együtt dolgozhatnának és közösen nagyobb eredménnyel pályázhatnának támogatásokra. Az új épület elkészültével eladhatnánk a felszabadult ingatlanokat. Az eredeti elképzelés szerint idén nyáron megindult volna a kivitelezés.

Új főigazgatói javaslat

– A gazdasági bizottság legutóbbi ülésén egyetemünk főigazgatója új javaslattal állt elő. Eszerint a kollégium mögötti területen a közműhálózat nem teljesen kiépített, így ha ott valósulna meg a beruházás, az jelentősen megdrágítaná a kivitelezést. A főigazgató szerint a Lucsony utcai épületünk mögötti területen kellene megépíteni az új központot. Karunknak azonban nincs szüksége újabb épületekre, sőt, a meglévők közül is néhányat szeretnénk eladni. Lehetőségként felmerült továbbá egy, az eredeti elképzelésnél jóval kisebb objektum megvalósítása, illetve a Lucsony utcai intézet teljes felújítása. Ennek a költségvetése mintegy 300 millió forint, aminek törlesztőrészletei – évi 10 millió forint – is jóval kisebb terhet jelentenek a kar költségvetésében.

Kétségek

– Erős kétségeink vannak afelől, hogy tudjuk-e értékesíteni a Lucsony és Kolbai utcai ingatlanokat. Korábban – amikor még a város tulajdonában volt a termál – felvetettük a város vezetésének, hogy a fürdő kizárólag csak ezeken a területeken tudna bővülni. Az önkormányzat azonban nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel. Az ingatlant a Kincstári Vagyonigazgatóság által felbecsült összegért kell értékesítenünk, így nincs lehetőség alkudozásra. Számításaink szerint ily módon a terület értéke legalább egymilliárd forint. Kevés az esély arra, hogy egy magánvállalkozó ekkora összeget beruház a termál bővítésére.

A tavalyinál is negyvenmillióval kevesebb

– Felelősségteljesen kell döntenünk a fejlesztésekről, s be kell látnunk, hogy erre az ingatlanértékesítésre nem építhetünk. Az új normatívarendszer az egyetemeket sújtja, karunk a tavalyi egyébként is alacsony támogatáshoz képest 40 millió forinttal kevesebbet kap idén. Bármennyire is számos előnnyel járna az új központ megépítése, a kar jelenlegi gazdasági helyzete megfontolásra késztet. A döntésnél figyelembe kell venni az esetleges következményeket, s ez elbizonytalanít bennünket, hiszen a működésünk biztonsága az elsődleges – hangsúlyozta dr. Ördög Vince.

Szigetközi kutatóközpont lenne

A mosonmagyaróvári kar fejlesztési elképzelései közt szerepel továbbá egy szigetközi kutatóközpont megépítése a vár mögötti területen. A 170 millió forintos beruházás költségeinek hetven százalékát biztosítaná pályázati forrás, a többit az intézménynek kell kigazdálkodnia. A kar az önkormányzattal közösen pályázott továbbá a vártó és környéke rehabilitációjára, illetve egy oktató- és bemutatóközpont létrehozására.
„ Felelősségteljesen kell döntenünk a fejlesztésekről, s be kell látnunk, hogy erre az ingatlanértékesítésre nem építhetünk. Az új normatívarendszer az egyetemeket sújtja, karunk a tavalyi egyébként is alacsony támogatáshoz képest 40 millió forinttal kevesebbet kap idén."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kritikus az osztály létszáma

A szigetközi falvakban ezekben a napokban a helyi iskolák jövője a téma a testületi üléseken, a szülői értekezleteken. A pedagógiai intézet javaslatai nyomán ugyanis lesznek tanodák, melyek nem úszhatják meg az őszi átszervezést. Összevonások és átszervezések várhatók. Tovább olvasom