Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

100. születésnap megértő gondoskodásban

Radányi Károly csütörtökön töltötte be századik életévét. A rajkai aggastyánt felesége, Szakály Etelka és gyerekei, menyei, unokái gondoskodó szeretete veszi körül.

Évszázados kora dacára jó egészségnek örvend: az orvosokat, a kórházat is jó pár éve elkerüli.

Harmadik napja ünnepelnek a rajkai Radányiék: a családfő, Károly bácsi augusztus 5-én töltötte be századik életévét. Csütörtökön a szomszédok, Radák István és Földes Mária szerveztek meglepetés-születésnapot. Másnap Bazsó Lajos polgármester kívánt neki erőt és egészséget, valamint átadta az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklapot az önkormányzatéval együtt. Ma már családi körben ülik meg a nem mindennapi évfordulót. Az idős úr jó egészségnek örvend, étvágya is kiváló, ám orvoshoz sem szívesen jár. Legutóbb nyolc éve feküdt kórházban.

Károly bácsi Etelka néni szerető gondoskodásának is köszönheti a megélt szép kort.
Károly bácsi Etelka néni szerető gondoskodásának is köszönheti a megélt szép kort.

Radányi Károly 1910. augusztus 5-én született Rajkán, német ajkú családban. Itt végezte el az elemi iskolát, majd Győrben folytatta tanulmányait kitűnő tanulóként a Gárdonyi Géza Polgári Fiúiskolában. Eleinte postahivatalban, majd a rajkai főszolgabírói hivatalban, később a szalaggyárban kapott munkát. A háborút követően az erdészetben dolgozott, aztán az egyik helyi vendéglőben pincérkedett. Innen ment nyugdíjba.

– Világéletemben izgő-mozgó ember voltam. Szerettem erdőbe járni, horgászni, a feleségemet is Dunakilitin „halásztam ki" – mondja viccelődve Károly bácsi, majd hozzáteszi, a hosszú élet titka, ha a férfi későn házasodik. Szakály Etelkával 46 évesen, 1956-ban kelt egybe. Két fiuk született, Zoltán és Károly. Ők négy unokával örvendeztették meg a nagyszülőket, a legkisebbik 5, a legnagyobb 23 éves. Az idős házaspárral – akik saját otthonukban magukról gondoskodnak – való beszélgetés során azonban az is kiderül: Károly bácsi 100. és Etelka néni a 89. életévét annak is köszönheti, hogy megértésben élték le az együtt töltött ötvennégy évet, de a türelem sem hiányzott. Károly bácsi még jó kedélyűen hozzáteszi, azért végig az asszonynak sem lehet szót fogadni.

Radányi Károly eredetileg a Radovits nevet viselte, az 1930-as években magyarosította nevét, hogy állami hivatalban dolgozhasson. A német ajkú férfi és szülei így megmenekülhettek a háború utáni kitelepítéstől, viszont a rokonok közül sokaknak menniük kellett. Ezeken a családokon hivatali munkatársként sokat segített Károly bácsi. Születésnapjára több dísztáviratot és levelet is kapott a kitelepítettek leszármazottaitól.

Olvasóink írták

 • 5. VJR 2010. augusztus 14. 18:43
  „Emberek!Így is lehet élni!!! További jó egészséget kívánok Károly bácsinak!”
 • 4. bonita2 2010. augusztus 07. 16:44
  „ISTEN ELTESSE KAROLY BACSIT ES ETELKA NENIT MEG NAGYON SOKAIG JO EGESZSEGBEN, BOLDOGSAGBAN EGYUTT.”
 • 3. bonita2 2010. augusztus 07. 16:37
  „oops!
  NENIT”
 • 2. bonita2 2010. augusztus 07. 16:35
  „ISTEN ELTESSE KAROLY BACSIT ES ETELKA NENEIT MEG NAGYON SOKAIG EGESZSEGBEN ES BOLDOGSAGBAN.”
 • 1. máris 2010. augusztus 07. 14:57
  „MINDEN CSALÁDNAK, ÍGY KELLENE AZ IDŐSEKKEL TÖRŐDNI !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táborozáson feledhetik az árvíz félelmeit

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 4300 lelkes kisvárost, Szendrőt sem kerülte el a nyár eleji áradás.… Tovább olvasom