Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Mediawave, egy hét boldogság

Ünnepélyes díjátadó, nyilvános akasztás, fergeteges „ősgermán" koncertcsemege.

Ünnepélyes díjátadó, nyilvános akasztás,  fergeteges „ősgermán" koncertcsemege. Mindez fél nap krónikája, s mindez Győr szívében, a Mediawave-fesztivál megnyitóján történt.

„A mi fesztiválunk az elmúlt másfél évtizedben felnőtt lett, de megőrizte a gyermekkor hibáit, botlásait és ettől egyedi, ettől bájos" – hangsúlyozta Durst György, a Mediawave Alapítvány kuratóriumának elnöke a nemzetközi filmes és zenei seregszemle tegnapi megnyitóján. Majd hozzátette: „Vannak fesztiválok, ahol nagy fekete autókkal szállítják a vendégeket egyik helyszínről a másikra. Látszik az arcukon, hogy szoronganak. S van egy fesztivál, a Mediawave, ahol mindenki kedvére sétálhat ide-oda, belekóstolhat filmbe, zenébe, színházba. Itt vidámnak, boldognak látok egy hétig mindenkit."

Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke szerint a világ fényíró ínyencei tudják: ha április, akkor Mediawave, és irány Győr.

A megyei közgyűlés elnöke a tegnapi fesztiválnyitányon  megjegyezte, hogy a gazdag kínálat – évek óta – szegényes forrásokból születik meg. Azt kívánta a szervezőknek, hogy amilyen sikeres programokkal rukkolnak ki minden évben, a jövőben olyan sikeresen tudjanak támogatókat találni a rendezvényhez.

A köszöntők után Hartyándi Jenő fesztiváligazgató és Bakács Tibor Settenkedő adta át az ilyenkor hagyományos „Párhuzamos
 kultúráért" díjat.

– Öt éve találtuk ki ezt az elismerést. Ennyi idő után már nem érdemes hazudni, elmondom: azért, mert pénzünk nem volt ahhoz, hogy anyagilag ismerjük el azokat, akik nem művészeti termékeket, hanem a hatalomtól mindenkor független, halhatatlan alkotásokat gyártanak – nyilatkozta az ismert filmkritikus.

Idén a mediawave-es elismerésben részesült Hamid Drake, a kreatív dzsessz világhírű képviselője, amerikai dobos és ütőhangszer-játékos, Radu Igazság filmrendező, kísérleti filmes, fotográfus, a bukaresti Szépművészeti Egyetem professzora, Györgyfalvai Katalin néptáncos, koreográfus, a magyar néptáncmozgalom alapfigurája, megújítója, Szemző Tibor muzsikus, filmrendező, számos film zeneszerzője. Posztumusz díjat kapott Halász Péter író, színész, rendező, akinek nevéhez számos díjnyertes színházi alkotás, rendezés fűződik itthon és Nyugaton egyaránt.

A „Párhuzamos kultúráért 2006" speciális díjat a győri Sátor László nemzetközi mesterszakács kapta, aki A Kisalföld receptjei című könyvünk mesterszakácsokból álló bírálóbizottságának egyik tagja volt. Az elismerés indoklásában szerepelt, hogy tevékenységével tovább élteti a Krúdy Gyula által megörökített kisvendéglői ételkultúrát és hagyományokat.

Az ünnepélyes pillanatokat     felvonulás, majd Sobri Jóska  hagyománytiszteletből megidézett nyilvános akasztása követte (melyet a hirtelen eleredő eső miatt a Széchenyi tér helyett a Lloyd művelődési házban tartottak meg).  Este a cirkuszsátorban   megszólalt a „nagyágyú": a német Corvus Corax együttes, akiknek zenéje látványos ősi germán rituális elemekre épül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom