Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Mediawave 2014: 119 film versenyben

Az erődben ötödször rendezik meg a filmfórumot, amelynek témája a magyar filmkritika és a film viszonya.
Ismét a komáromi Monostori Erőd ad otthont a Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlétnek, amelyet idén április 29-től május 3-ig rendeznek meg. A filmes programokhoz zenei, képzőművészeti, irodalmi események kapcsolódnak, kiemelt vendég a Felvidék.

Az idei filmes versenyprogram 119 alkotásból áll, ebből a nemzetközi szekcióban 88, a magyarban 31 mű látható. A Mediawave-et felvezető Úton Online Filmfesztivál legjobb darabjai megtekinthetők a fesztivál honlapján. Az erődben ötödször rendezik meg a filmfórumot, amelynek témája a magyar filmkritika és a film viszonya - mondta Durst György producer a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A játékfilmek között látható lesz mások mellett a dél-koreai-francia-vietnámi koprodukcióban készült Tavaszi koan című alkotás (rendező: Ma Ho-lu) vagy a Minden okkal történik című namíbiai tragikomédia, Florian Schott rendezése. Az animációs filmek között a francia Louis Jean Gore Bille blues éneke című műve, az észt Ülo Pikkov Ada+Otto című, egy varjút a középpontba állító mozija, valamint a női forma ikonografikus képiségét feltáró ausztrál Morphette (Magda Matwiejew).

A magyar produkciók közé tartozik például Sós Ágnes Szerelempatak című filmje, amely egy nősülni akaró özvegy parasztember kalandjait mutatja be; az érdeklődők találkozhatnak a dokumentumfilm szereplőivel is egy kötetlen beszélgetésen a Monostori Erődben.Az alkotásokat nemzetközi zsűri értékeli. A játék- és kisjátékfilmeket Mira Sztaleva, a Szófia Filmfesztivál igazgatóhelyettese, Vivi Dragan Vasile operatőr és Prikler Mátyás rendező, a dokumentumfilmeket Norah McGettigan és Boris Mitic filmrendező, valamint Beniamino Saibene, a Milánói Filmfesztivál igazgatója, az animációs- és kísérleti filmeket Ivan Makszimov, Radu Igazság és Patrovits Tamás animációs rendező. A magyar filmek zsűrijét Phil Mulloy animációs rendező, Kafka Jaworska, a Tofifest Fesztivál igazgatója, illetve Montserrat Guiu, a Huesca Filmfesztivál igazgatója alkotja.

Mintegy ötven koncert, illetve az Occupy mozgalom szellemiségéhez köthetően különböző műhelyek közötti spontán együttműködés szerepel a Mediawave zenei programjában. Hartyándi Jenő fesztiváligazgató beszámolt arról, hogy akusztikus koncertet ad az Auróra punkzenekar, játszik a kortárs dzsessz svájci képviselője, a Paeffgen Ú Dill, a balkáni cigányzenét előadó holland-belga Balcony Players, az osztrák-olasz blues-soul Raphael Wressnig Ú The Soul Gift Band vagy az andalúz flamenco zene- és tánckar, a Davinia Jaén Flamenco Band.

A Mediawave egyik zárórendezvényét Budapesten tartják: május 4-én vasárnap a Gödör Klub a Víg Végnapjaink című rendezvénnyel búcsúzik a Király utcától. Bárdos Deák Ágnes énekes, író, a Gödör Klub munkatársa az MTI-nek elmondta: az annak idején az Erzsébet téren tíz évet töltött klub és csapat nem találta igazán a helyét a Király utcában, ezért továbbáll, augusztustól új helyen nyit, egyelőre nem dőlt el, hol.

"A záróbulin lesznek a Mediawave-től kapott filmek, fellép az andalúz flamenco zenekar, a Balaton, Bérczesi Róbert, Sebő Ferenc és mások" - fejtette ki Bárdos Deák Ágnes.

A Mediawave-en vándorkiállítás nyílik a száz éve elhunyt polihisztor, Herman Ottó halászati könyvének táblaképeiből. Vida Antal, a Herman Ottó Emlékév főszervezője elmondta, hogy a komáromi együttlét során egy felfedező vándortanösvényt is kialakítanak, amely az óvodásoktól az idősekig bárki számára élvezhető, és lesz interaktív polihisztor játszóház is.

Fotókiállításokkal emlékeznek meg az első világháború kitörésének 100. évfordulójáról, lesznek továbbá irodalmi programok: a győri Műhely és a tatabányai Új Forrás folyóirat szerkesztőinek vezetésével idén egy-egy irodalmi műhely indul, zenével, borkóstolással egybekötött irodalmi túrát rendeznek a kazamatákban, és előkészítik a jövőre 25 éves Mediawave különleges kiadványát. A 30. Passport Control keretein belül filmes, fotós és fényfestő workshopokat szerveznek-

Idén az Erőd falain kívüli programok ingyenesek, bemutatnak vásári komédiát, valamint a Duna partján lesz a szokásos együttlétindító májusfaállítás április 30-án. A Mediawave kiemelt vendége a Felvidék, annak sokszínű és gazdag népi kultúrájával, népzenéjével, néptáncával és gasztronómiájával.

A fesztivál helyszínéül szolgáló Monostori Erőd dunai bástyája tavaly új kiállítótérrel és rendezvényhelyszínnel bővült. A felújításoknak köszönhetően mintegy 1200 négyzetméteren jöttek létre komplex kiállító-, valamint fogadó- és rendezvényterek. Varga István, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, hogy a szocializmus idején szovjet katonai raktárként funkcionált erőd másfél kilométeren határos a Dunával, háromkilométeres kazamatarendszer, valamint 150 terem is tartozik hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erődfoglalók: Mediawave 2014 zenei program

Török pszichedelikus etno, andalúz flamenco táncosok és megannyi jazz, etno- és népzene a 24.… Tovább olvasom