Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Filmekkel át a hídon

A Mediawave-fesztivál idei programjának középpontjában az iszlám áll. A filmek nevezési határideje január 10-én lejár.
Folyamatosan érkeznek a versenyfilmek a Mediawave győri fesztiválközpontjába, annál is inkább, hiszen a nevezési határidő január 10-én jár le. Hartyándi Jenő művészeti igazgató szerint az idei átlag sem rosszabb az eddigieknél: hatvan országból több mint ezer filmet várnak.

A muszlim problémákról, mindennapokról

„ Át a hídon" címmel sajátos színfoltjai lesznek az április 27-én kezdődő programnak azok a vetítések, amelyekkel a muszlim problémákat és mindennapokat kívánják a szervezők bemutatni.


– Az erős amerikai propaganda nem nagyon engedi, hogy valós és belső képet ismerhessünk meg az iszlám országokban élő népek életéről. Ezt a hiányt szeretnénk kicsit kiegyensúlyozni, árnyaltabbá tenni olyan izgalmas filmekkel, amelyeket főként török és iráni alkotók készítettek saját bajaikról, kultúrájukról – nyilatkozta lapunknak Hartyándi Jenő.

– Ezzel a válogatással segítséget ajánlunk a hídon megtett első lépéshez, amelyet talán követ a többi. Vagyis: odamegyünk és közvetlenül megtapasztaljuk ezeknek a számunkra hivatalosan veszélyessé nyilvánított népeknek az életét. És ott nagy valószínűséggel rájövünk, hogy ezek a külsőségeikben néha más és furcsa kultúrák a megismerés után nagyon hasonlóvá válnak a miénkéhez. Se nem jobbak, se nem rosszabbak, csak mások.

Változatos program

A Mediawave művészeti igazgatója elmondta, hogy természetesen az iszlám vonal mellett életmű-válogatások, filmiskolák, új magyar filmek, táncfilmek is szerepelnek a 2007-es fesztivál programjában.
Unikumokból sem lesz hiány, hiszen minden bizonnyal sokan megnézik majd a korai burleszk-, animációs és dokumentumfilmeket, a Győrről készült, XX. század eleji híradó- és amatőr felvételeket.

Underground zenekar Törökországból

A fesztivál zenei részének etno- és autentikus vonulatában is szerepelnek iszlám területről érkező fellépők, így kurd és török muzsikusok, de a Kelet világát ujgur és baskír csoportok is képviselik. Hartyándi Jenő azt külön érdekességként említette, hogy underground zenekar is érkezik Törökországból, az isztambuli Replikas.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave, egy hét boldogság

Ünnepélyes díjátadó, nyilvános akasztás, fergeteges „ősgermán" koncertcsemege. Mindez fél nap krónikája, s mindez Győr szívében, a Mediawave-fesztivál megnyitóján történt. „A mi fesztiválunk az elmúlt másfél évtizedben felnőtt lett, de megőrizte a gyermekkor hibáit, botlásait és ettől egyedi, ettől bájos" – hangsúlyozta Durst György, a Mediawave Alapítvány kuratóriumának elnöke . Tovább olvasom