Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A Győri Filharmonikusok és a Richter-terem

Győr - A Győri Filharmonikusok egyre nagyobb nemzetközi elismertségük mellett szűkebb pátriájukban, a megyeszékhelyen havonta többször is koncerteznek. Előadásaik helyszíne az a Richter-terem, ahol a legendás Ennio Morriconéval is játszottak már együtt több alkalommal.


A Győri Filharmonikus Zenekar jogelődjét, a győri Ének- és Zeneegyletet 1862-ben a világhírű győri születésű karmester, Richter János édesapja, Richter Antal alapította. Nem véletlen tehát, hogy az egykori Rába mozit Richter-teremmé "keresztelték" a rendszerváltást követően.

Szép zenei élmények estéről estére

A városi zenekarrá 1894-ben vált együttes Győr kulturális életében mindmáig kiemelkedő szerepet játszik. 1968 mérföldkő a zenekar életében. A hosszú fejlődési folyamat ugyanis meghozta az eredményt: ebben az esztendőben alakult át az eddig félhivatásos művészeti intézmény professzionális koncertzenekarrá. A hivatásossá válás nehéz, sokszor problémáktól sem mentes folyamatában meg kell említeni Sándor János karnagy nevét.A Győri Filharmonikusok otthonukban, a Richter teremben. Fotók: Kisalföld-archívum.


Jelenléte Győr város zenei életében biztos záloga volt, hogy e sordöntő lépés eredményeként megszülethetett a hivatásos Győri Filharmonikus Zenekar, mely testület ma már 84 muzsikusnak biztosít megélhetést, és a város zeneszerető közönségének estéről-estére szép zenei élményeket.

Gazdag repertoár, kortárs magyar művek

Hazai és nemzetközi koncertsikerek mellett lemezfelvételek jelzik a Győri Filharmonikusok rangját. Jól ismerik a zenekart Ausztriában, Olasz-, Német-, Lengyel-, Cseh-, és Horvátországban, Luxemburgban, Hollandiában, Dániában, Boszniában és Szlovákiában.

A Győri Filharmonikus Zenekar gazdag repertoárján nemcsak a klasszikus művek, hanem a kortárs magyar szerzők kompozíciói szerepelnek, amelyek tolmácsolását 1988-ban ARTISJUS-díjjal ismerték el. Több magyar szerző kompozíciójának ősbemutatója is a zenekar nevéhez fűződik.

1997-től a vezető karmester, Medveczky Ádám Liszt-díjas, Kiváló művész.Medveczky Ádám karmester.
Medveczky Ádám karmester.Turné Ennio Morricone társaságában


A Győri Filharmonikusoknak többször vezényelt már Ennio Morricone, a világhírű olasz zeneszerző is, sőt, több alkalommal közösen turnéztak. Legutóbb 2009 tavaszán Kínában.A világhírű Ennio Morricone a Győri Filharmonikusokkal. Képek: Kisalföld-archívum.


Boban Markovics és szenzációs csapata is adott már koncertet a Richter-teremben.
Boban Markovics és szenzációs csapata is adott már koncertet a Richter-teremben. Fotó: Bertleff András.A Ghymes szinte hazajár a Richter-terembe.
A Ghymes szinte hazajár a Richter-terembe.


A Richter-teremben havonta legkevesebb 2-3 koncertet adnak a Győri Filharmonikusok – az aktuális programajánlatukat itt találják, de Győr legszebb hangverseny épületében az utóbbi években többször fellépett a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikusok együttese is.


Megközelíthetőség:
az 1-es főúton, majd Győrbe érve a Szent István úton.

Jegyinformációk:
office@gyfz.hu
 


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postakocsi-fogadó, Gönyű

Gönyű - Bár lepusztult állapotban vegetál évek óta, így is érdemes kirándulni egyet a Mária Teréz… Tovább olvasom