Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Praktikus donorkártyák külföldön

A világban megnőtt az önkéntes donorok száma, az ún. donorkártyák külföldi példái itt olvasható.
Nemrégiben Magyarországon az édesapjától májat kapott négyéves Rebeka miatt foglalkozott a közvélemény a szervátültetéssel. Máshol a világban is hasonló szomorú esetek miatt nőtt meg az önkéntes donorok száma, s praktikus módszereket is kidolgoztak arra, hogy egyértelmű legyen, ki járul hozzá halála esetén a transzplantációhoz.

„ A nevadai és a kaliforniai tapasztalat szerint, amikor jogosítványt kérvényez az ember, megkérdezik: vállalkozik-e donornak. Ha igen, azt bejelölik. Az egésznek a lényege, hogy ha balesetet szenved és meghal, rögtön tudják, hogy donor és így minél előbb ki tudják venni megfelelő szerveit."

Legyél te is hős!

„ Itt, Ohióban a jogosítványra rányomtatják, tulajdonosa donor vagy nem. Azt csak sejteni lehet, hogy itt is hiány van szervekből, hisz óriási út menti plakátok hirdetik: Legyél te is hős, donor!"
„ Olaszországban kedvező fogadtatásra talált néhány évvel ezelőtt az a szervátültetést népszerűsítő kezdeményezés, amikor minden állampolgár postán kapott egy kártyát az egészségügyi minisztériumtól, amelynek kitöltésére kérték. Így magunk dönthetjük el, elhalálozásunk esetén hozzájárulunk-e szerveink átültetéséhez, vagy sem. Ezt a kártyát a személyi igazolványukban vagy a jogosítványukban tartják az emberek.

Nicholas szüleinek példamutatása

„ Bergamóban 1973-ban alapították meg az Olasz Donorok Szövetségét (AIDO), amelyhez mára már több mint egymillióan csatlakoztak. A tagok a belépéskor aláírják a nyilatkozatot, amellyel hozzájárulnak szerveik haláluk utáni transzplantációjához. Férjem már 16 éves korában feliratkozott a listára. Az AIDO tagjainak száma ugrásszerűen megnőtt ’94-ben, egy sajnálatos esemény kapcsán. Egy amerikai család vakációját töltötte Itáliában, s éppen Szicília felé haladtak délen, a Salernót Reggio Calabriával összekötő sztrádán, amikor az autóban hátul utazó 7 éves kisfiút halálosan megsebesítették egy rablási kísérletben. A leírhatatlan fájdalom ellenére a szülők engedélyezték gyermekük szerveinek átültetését. A megrázó esetet azóta sem felejtették el az olaszok, mindenkiben él Nicholas Green emléke. Ez az eset sokáig foglalkoztatta a sajtót és a közvéleményt, s ráirányította a figyelmet a szervátültetés fontosságára. Nicholas édesapjának megható, The Nicholas effect című könyvéből az interneten is olvashatók részletek (www.nicholasgreen.org).

Az AIDO tevékenységének legfontosabb része a figyelemfelhívás, a tájékoztatás. Ismeretterjesztő kampányokat szervez általános és középiskolákban is, s az ilyen akciókban mindig részt vesznek ismert művészek, sportolók. Az olasz szabályok szerint az elhunyt szervei, szövetei, sejtjei átültethetők, ha ő ezt életében kifejezetten meg nem tiltotta. Ha korábban nyilatkozott arról, hogy a szerveit transzplantálhatják, még a hozzátartozói sem akadályozhatják ezt meg. Az orvosok kötelessége meggyőződni arról, hogy az elhalálozott rendelkezett-e a kérdésről, s nyilatkozatát nem vonta-e vissza. Amennyiben nem fejezte ki az átültetéssel kapcsolatban akaratát az elhunyt, a családtagokra bízzák a döntést. Az olasz csontvelődonorok egyesületének, az ADMO-nak is egyre több tagja van. 310 ezren készek arra, hogy segítsenek leukémiában szenvedő embertársaikon. De még több önkéntesre lenne szükség, mivel köztudott, hogy nagyon ritka a genetikai összef érhetőség."

Aki élő donorként kés alá fekszik, jó oka van rá

„ Londonban az emberek nyitottabbak, máshogy állnak ehhez a kérdéshez is, de itt is engedélyt kérnek az orvosok a hozzátartozóktól. Az értelmesebbje belátja, ha valakin nem lehet segíteni, akkor már neki mindegy, inkább mentsen meg egy másik életet. Aki élő donorként a kés alá fekszik, annak jó oka van rá. Például a magyar apukának, aki a májával a kislányát akarta megmenteni. Ez itt sincs másként."
„ Washington államban is sok a várakozó, az olyan is, aki meghal, mielőtt megkapná az életmentő szervet. Persze akinek van pénze, annak ez sem probléma. Elutazhat Indiába, ahol a donorok sorba állnak, persze a pénz miatt. Na, meg az is köztudott, hogy a gazdag kínaiak halálra ítélt és kivégzett honfitársaik szerveit frissen, gőzölgő állapotban megvehetik, jó borsos áron."

„ A vállalatom minden évben rendez véradást. Egy ilyenre jelentkeztem. A legnagyobb meglepetésemre közölték, hogy mivel túl sokáig éltem Európában, nem adhatok vért. Ráadásul egy olyan levelet is kaptam, amelyben közölték velem, fel sem ajánlhatom szerveimet. Csak azért, mert öt évnél többet éltem Európában. Ezt a mai napig sem értem, de elfogadom."

Vérrokonok felajánlásai

„ A szervátültetés nálunk, Kaliforniában gyakori műtét. Vese, máj esetében először a vérrokonságot kérik szerv felajánlására. Az is gyakori, hogy ha csontvelő-átültetésre van szüksége egy betegnek, rádión, újságokon keresztül kérnek felajánlást. Általában bőven van jelentkező. Ha balesetben elhunytnál a jogosítvány nem ad információt arról, akart-e donor lenni, a kórház a legközelebbi hozzátartozótól kér engedélyt. Erre a célra külön embert alkalmaz. A kórházakban található a szervátültetésre várók listája, állapotuk súlyossága szerint. "
„ Svédországban mindenkinek van egy kis donorkártyája, amit saját maga választott: igen vagy nem feliratú. Ezek az adatok be vannak táplálva az egészségügy számítógépes rendszerébe. Van például élődonor-nyilvántartás, tobias register csontvelő-átültetéshez. A napokban volt a hírekben, hogy egy kisfiú az édesapjától kap egy vesét. Az élő donorok általában hozzátartozók."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdezze külföldi olvasóinkat!

Tovább olvasom