Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Pavarotti milliárdjai

Észak-Olaszország - Méltatás után osztozkodás – így foglalható össze a neves olasz énekes, a nagy Pavarotti halálának visszhangjában a témák sorrendje. Míg temetésekor százezrek siratták, azóta leginkább vagyonáról, két feleségéről és négy lányáról beszélnek az emberek, főként szülővárosának, Modenának környékén, ahonnan olvasónk, Anikó küldött erről beszámolót.
Két feleség, négy lány: Megegyeznek vagy marakodnak a számszerűsíthető örökségen?

A világ szíve Pavarottiért fáj – ilyen és hasonló címekkel jelent meg világhírű tenor halálhíre az olasz sajtóban. Akkor még arról szóltak az észak-itáliai tudósítások, hogy az első és második házastársa közötti feltételezett rossz viszony nem okoz huzavonát a hagyaték körül, mert a művésznek hosszú betegeskedése alatt volt ideje vagyonának elosztásáról megnyugtatóan rendelkezni. Ám a nemzetközi sajtó mégis azt jósolta: Pavarotti feleségei, lányai között bizonyára megindul a harc, a kétszázmillió eurósra, azaz több mint ötvenmilliárd forintra becsült vagyont miatt. Nekik juthat ugyanis a számszerűsíthető örökségből, míg az operaénekes koncertjegyeit elkapkodóknak a csodás hang emléke maradt, a világ kultúrájának pedig az az előny, hogy a nagy olasz a muzsika „nehezebb" kategóriájának, a komolyzenének népszerűségét jócskán növelte. Híres volt ugyanis arról, hogy a populárisabb műfajok felé nyitott. Igazán büszke is például arra volt, hogy húszezer ember előtt is felléphetett egy sportarénában, hogy neki ez is megadatott. Tán ez neki fontosabb is volt, mint az akár ötvenmilliárdos vagyon.

A rajongótábor és az eurók

Persze azért széles rajongótáborát az is érdekli, mi lesz a súlyos összegekkel, az értékes ingatlanokkal. Hírek és híresztelések élénken foglalkoznak ezzel manapság Modena környékén, ezért ott élő olvasónk, Anikó összegyűjtötte, amit pillanatnyilag a legtöbben valószínűsítenek. A közelmúltban ugyanis felbontották az elhunyt világhírű tenor, Luciano Pavarotti végrendeletét, amely szerint a modenai énekes második felesége az univerzális örökös: Nicolettaé lesz a jelenleg még nem számszerűsíthető vagyon fele, továbbá ő örökölte az USA-ban lévő ingatlanokat is.

Pavarotti 2003-ban nősült másodszor, vette el élettársát, Nicoletta Mantovanit, aki több mint harminc évvel fiatalabb nála. A végrendelet tartalma persze nem ezért, hanem amiatt foglalkoztat sokakat, mert a temetés után a művész két nagyon közeli ismerőse is megromlott házasságáról beszélt az újságíróknak. „Big Luciano" egyik régi barátnője – aki egyébként harminc évig a dietológusa volt – szerint tavaly tavasszal a váláson is gondolkodott az énekes, s el volt keseredve, mert felesége távol tartja tőle legjobb barátait. Állítólag azzal fenyegetőzött, hogy válás esetén az apa nem láthatja majd kislányát. Egy másik asszony is nyilatkozott a sajtónak, őt is több évtizedes barátság fűzte a Maestrohoz. Neki a művész állítólag arról panaszkodott, hogy Nicoletta csak a pénzre gondol, különböző dokumentumokat irat vele alá. Ezt cáfolják azonban a végrendeletek.

Elszámolásra várva

Pavarotti júniusban egy modenai közjegyző előtt végrendelkezett, s ezt követte egy második, július végén készült dokumentum, amelyet egy pesaroi közjegyző készített az amerikai örökségre vonatkozóan. Az elsőben a hetvenegy éves korában elhunyt énekes úgy rendelkezett, hogy a vagyon ötven százalékát harminchét éves nejére hagyja. A jogszabályok szerint huszonöt százalék amúgyis a házastársat illeti, további huszonöt százalékról pedig az örökhagyó rendelkezhet. A vagyon másik fele pedig – ahogy a szabályozás is előírja – Pavarotti négy lányáé. Az első házasságából született negyvenégy éves Lorenza, a negyvenkét esztendős Cristina, a harminckilenc éves Giuliana és a második házasságban született négy éves Alice örökli. Leszámítva azt az egymillió eurót (mintegy kétszázötven millió forint), amelyet fele-fele arányban a tenor két hűséges alkalmazottja és segítője kap: a perui gépkocsivezető és mindenes, Tino és Veronica, a gyógytornász. Adua asszony, aki 1961-től 2002-ig volt Signora Pavarotti, nem örökölt semmit, de hírek szerint a váláskor több tízmilliárd lírát kapott.

Vagyon Itáliában és a tengerentúlon

Csak találgatni lehet, mekkora is a Pavarotti-örökség, mennyi a lemezek, a filmfelvételek után járó jogdíj, a Modenában, a Pesaroban és a Montecarloban lévő ingatlanok értéke. Ezt a modenai bíróság szakértői számszerűsítik majd, s azt követően az ügyvédeknek kell megegyezniük a részletekről.

Az amerikai vagyont – a három New York-i luxuslakást, a Henri Matisse-gyűjteményt és a bankszámlákat – feleségére hagyta az énekes, azzal a kikötéssel, hogy azokat nem adhatja el. Ez az angolszász jogrendszerben ismert „qualified domestic trust" jogi formula azt jelenti, hogy az ingatlanokat és a javakat egy bank – jelen esetben a J. P. Morgan Bank – kezeli ezentúl, s a kedvezményezettnek, tehát az özvegynek élete végéig járadékot fizet. Tehát a „trust"-ból származó pénz nyugodt jövőt biztosít akkor is, ha az olaszországi vagyon valami miatt elúszna.

Azt is kiszivárogtatták már közeli ismerősök, hogy Pavarotti három nagylánya attól tart, hogy a végső osztozkodásba az amerikai vagyont nem számítják bele, ők ugyanis fejenként az összes hagyaték egy-egy nyolcadára tartanak igényt. Az özvegy ügyvédje viszont azt nyilatkozta, hogy aggodalomra semmi ok, természetesen mindent figyelembe vesznek az elszámolásnál. Az özvegy jelenleg New Yorkban tartózkodik, s úgy tudni, hogy egy nagyszabású koncertet kíván szervezni férje emlékére.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kofák, rikkancsok, gubavadászok - Képgaléria

Kereskedelem - A bevásárlóközpontok elterjedése óta is megmaradtak világszerte a tiszteletre méltó… Tovább olvasom