Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Női kitartás: csakazértis gondolás

Itália - Nem olasz, nem férfi, mégis gondolás. Egy német hölgy mindenképp ezt a legendás mesterséget akarta űzni és természetesen Velencében. Viszont a gondoliere címet nem viselheti. Nem tudni: az evezési technika az oka vagy a nőkkel szembeni megkülönböztetés.
Továbbra sem lesz Velencében olyan női gondolás, aki hivatalosan viselheti ezt a címet. A napokban lezajlott felvételi vizsgát követően ismét tizenöt férfit vettek fel a tanfolyamra, ahol a résztvevők elsajátíthatják e különleges mesterség csínját-bínját.A hagyományok szerint ez az egyedülálló munka kimondottan férfiaknak való, a velenceiek maguk is így gondolják, ám a turisták mégis láthatnak egy fiatal hölgyet az evezővel, igaz, mindeddig nem kaphatta meg a gondoliere (gondolavezető) rangot. Pedig a német Alexandra Hai tanúbizonyságot tett elhivatottságáról. Azért költözött pár éve a lagúnák városába, mert gyerekkori álmát szinte megszállottan akarta valóra váltani: gondola-vezetőként kívánt dolgozni. Ám négyszer is sikertelenül felvételizett a képzésre.

Sokak úgy vélik, mindennek az oka, hogy a gondolások nem szeretnék, ha elnőiesedne a szakma, s Alexandra „különben is külföldi". A felvételi bizottság szerint azonban nem megfelelő az evezési technikája. Ezután a fiatal hölgy más megoldást keresett. A közigazgatási bírósághoz fordult, amely – beadványát követően – kimondta: a jövőben magánszemélyek, cégek is üzemeltethetnek gondolát. Alexandra egy szállodában azonnal talált munkát, hiszen miért ne lehetne egy velencei luxushotelnek a limuzin helyett gondolája.

Hogy milyen szigorú szabályok vonatkoznak erre a jellegzetes velencei vízi járműre, arra jó példa, hogy pár nappal ezelőtt százharminc euróra (több mint harmincezer forint) büntették az egyik gondolást, mert a kötelező fekete cipő helyet fehér edzőcipőben dolgozott. Néhány adat erről az aszimmetrikus csónakról: tizenegy méter hosszú, súlya hatszáz kilogramm. Nyolc különböző fából építik, mintegy háromszáz részből szerelik össze. Azt pedig, hogy jól evez-e a női gondolás, mindenki maga eldöntheti, ha megnézi a róla készült felvételt (http://forum.egcommunity.it/showthread.php?t=24156).

Több hír külföldi olvasóinktól: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönlátogatáson az olasz boxerlány

Lola, a 11 éves olasz boxerlány belebetegedett abba, hogy gazdáját hónapok óta nem láthatta, a férfi… Tovább olvasom