Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Ízvilág: Korea – férfierő kutyahúsból

Ahogy a házastárs, egy-egy vidék is lakva mutatja meg igazi arcát, ezért legjobb a tájakat a helyi étkeket kóstolva megismerni. Érdemes itthon is egy-egy távoli régió szokatlan receptjeit kipróbálni, ebben segít ízvilági kalandozásunk, ami ezúttal Koreába vezet. Korábban katonaként ott szolgáló amerikai olvasónk, Szabó Antal ízélmény-beszámolója.
Hét évet szolgáltam Koreában megszakított időkkel. A koreai főzés alapjai: a méregerős paprikák, rengeteg fokhagyma, olyan sok, hogy a japánok a koreaiaknak a fokhagymaevők csúfnevet adták. És az úgynevezett kínai káposzta, meg mindenféle zöldségek, amiknek a nevüket nem tudom magyarul. Mivel Korea egy félsziget, a fő húsfogyasztás a tengerből jön, mindenfele halak és más tengerben talált állatok, nincs tabu. A marhahús Koreában is, éppúgy mint Japánban, a legdrágább hús.


A fő ételük a „kimcsi", ezt minden étellel fogyasztják. Ez kínai káposztából készül. Novemberben nagy mennyiségben csinálják és ebből kapjak a C-vitamint. Ők a friss kínai káposztafejeket megmossák és utána tengeri sóban és rengeteg méregerős paprikában fokhagymával megkeverik. Utána olyan nagy 50-100 literes agyagedényekben a földbe elássak. Körülbelül 4-5 hétig ott hagyják, meg kell várni az első fagyást. Utána kiveszik. Minden ételükhöz eszik, még reggel is. Ez igen beszagosítja a lélegzetüket, még nagy fogmosás után is; ha valaki zsúfolt autóbuszon utazik, azonnal megérzi.

Persze ennek vannak speciális változatai is. Répából is csinálják, meg uborkából, minden elképzelhető zöldséget így fogyasztanak, a gazdagabb családok száraz halat is hozzáadnak.

Ott az erős, darált paprikát nem 10 dekánként veszik, hanem olyan nagy liszteszsákokban, meg a kiszárított vöröspaprikák minden házban lógnak fölakasztva. Koreában nincs édes paprika, csak méregerős, eszik csutkával együtt. Én is így szeretem azokat. Igen erős leveseket is csinálnak és persze a rizs a fő étel, de sok a tészta is náluk.

Koreai étel a „kalbi"
Az alapanyag a marha oldalbordája. Föl van szeletelve. Oldalról úgy néz ki, mint ahogy a szalonnát szeletelik, körülbelül 4 vagy 6 kis csonttal. Egy nappal a sütés előtt ezt be kell pácolni erős darált paprikával összedarált fokhagymával, fél ujjnyi hosszú zöld hagymával, só és rizs, ecet keverékkel. Egy kis cukor hozzá borssal és liberálisan meglocsolva vörösborral.

Ezt a legtökéletesebb pácolás után az elkészítéskor a grillen a faszénnel égetett grillen kell megsütni. Ez csak rövid időt vesz igénybe, mert a pácolástól a hús igen megpuhul, egy jó grillen ez nem tart tovább 10 percnél. Sütőben is meg lehet sütni, de akkor vigyázni kell, mert a hús könnyen elég és akkor nem jó.

A legjobb íze akkor van, ha a grillen sütötték. Persze a hús minőségére igen kell vigyázni, mert ha egy öreg marhától származik, az nem ízlik olyan jól, mint egy fiatalabb marha. Azt gőzölt rizzsel kell enni és/vagy kimcsivel, uborkával készült salátával. Az uborkasalátát ők néha kicsavarják, néha nem, de azt is egy vagy két nappal evés előtt csinálják. Azt is teleteszik méregerős paprikával. Ha van zöldhagyma, azt használják, ha nincs, akkor nagy vöröshagymát és rengeteg fokhagymát, meg szezámmagot tesznek bele. Persze sót is, aztán összekeverik és lehűtik. Ez a leírt recept működik a legdrágább koreai vendéglőkben is.

Koreában azokon a helyeken, ahol kutyahúst is árulnak vagy fölszolgálnak, ki kell tenni egy kutyafejet az ajtó fölé. A koreaiak a kiskutyákat cukrosrizzsel fölhizlalják mielőtt levágják. Ezt főleg idős embereknek főzik levesbe vagy sütve és az a hit ebben, azért adják az idősebbeknek, mert azt gondolják, hogy ennek a húsnak az a hatása, mint a Viagrának. Nem tudom, igaz vagy nem. A legdrágább tabuétel Ázsiában a tigris talpa meg a rinocérosz orrán a csont, azokat is úgy használják, mint a Viagrát.

Az uborkasalátát a koreaiak néha kicsavarják, néha nem, de azt is egy vagy két nappal evés előtt elkészítik, hogy jól összeérjen. Teleteszik méregerős paprikával és azt is tudni kell, hogy Koreában nincs édes paprika, csak méregerős. Ha van zöldhagyma, azt is használnak az uborkasalátába, ha nincs, akkor nagy vöröshagymát és rengeteg fokhagymát, meg szezámmagot tesznek bele. Persze sót is, aztán összekeverik és lehűtik. Az európaiak számára hihetetlenül eltúlzott fűszerezés és fiatalabb marha húsának hívei a koreaiak, szerintük a grillen sütött hús, ha egy öreg marhától származik, nem ízlik olyan jól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ízvilág: Hamburg – pimasz kamaszok étele

Ahogy a házastárs, egy-egy vidék is lakva mutatja meg igazi arcát, ezért legjobb a tájakat a helyi… Tovább olvasom