Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Húsvét világszerte - szerkesztetlen változat

A téma: húsvét;
A kérdések:

– Ünneplik-e, hogyan ünneplik a húsvétot abban az országban, ahol jelenleg él/tanul/dolgozik?
– Milyen szokások kapcsolódnak ehhez az ünnephez, esetleg más tavaszi vagy tavaszköszöntő ünnepekhez?
– Melyek azok, amelyek őrzik a hagyományokat, és melyek, amelyek a régi szokásokra épülve már a mai üzleties világ „termékei"? Hogy készül a kereskedelem a húsvétra, milyenek az árak?
– Hol, mivel töltik az emberek többnyire a húsvétot? Mit főznek, esznek ilyenkor? Van a locsoláshoz és a tojásfestéshez hasonló szokás? Ön hogyan ünnepel?

Szabolcs, Görögország
A Húsvét a görög ortodox egyház legfontosabb ünnepe, és mivel a görögök és a ciprusi görögök is roppant vallásosak, így nem csoda, hogy a hagyományaik és a szokások a mai modern világban is megmaradtak, és az ünnep semmit sem veszített egyházi jellegéből.
Húsvét Görögországban és Cipruson
A Húsvét a legfontosabb egyházi ünnep a görög ortodox-vallásban. Az ünnepi előkészületek a mai modern világban is szigorúan követik a hagyományokat, az egyházi előírásokat és a népszokásokat. Görögországban és Cipruson április 9.-re esik Húsvét vasárnapja (A görög ortodox húsvét nem minden évben esik egybe a római katolikus Húsvéttal, az ortodoxok a Julianus-naptár alapján számolják ki az ünnepek időpontját).


Nagyböjt
Húsvét előtt 40 napos böjtöt ír elő az egyház, amit nagyon sokan szigorúan be is tartanak. A böjt kiterjed minden ételre, ami vért tartalmaz (hús, hal) és ételekre, amelyek állatoktól származnak (tej, sajt, tojás, stb.) A böjti időszak kezdete a „tiszta hétfő" (kathari defthera), amikor is szinte mindenki útra kel, ezt a napot ugyanis a szabadban, a tengerparton vagy a hegyekben töltik a görögök. A „tiszta hétfőn" csak zöldségeket illetve tenger gyümölcsét (halat azonban nem - legelterjedtebb étel a grillezett tintahal) szabad fogyasztani és az olivaolaj használata is tilos. A tiszta hétfő alkalmat ad a házak teljes kitakarítására is, nálunk ezt talán tavaszi nagytakarításnak neveznénk. A külső homlokzatot ilyenkor újrafestik ( Görögországban legtöbbször csak meszelik a falat) és a lakásokat is kitakarítják. Ezen a napon a gyermekek egy hétlábú papírbabát készítenek, a neve böjtasszony (Kyra sarakosti). A 7 láb a böjt 7 hetét jelképezi és húsvétig minden héten letépik a baba egy lábát. Míg a „tiszta hétfő" böjti előírásait mindenki (!) betartja, addig a következő hetekben csak a legvallásosabbak böjtölnek.

Nagycsütörtök
A  Húsvét kezdete Görögországban és Cipruson a Nagycsütörtök. Ekkor készül a tradicionális húsvéti kenyér, a tsoureki (közepén piros tojással), és ekkor festik a piros tojásokat is. A vörös az élet színe és Jézus vérét jelképezi. A tojás már az antik korokban is az élet megújulásának szimbóluma volt, a piros tojás üzenete pedig a halál feletti győzelem. Az esti misén szimbolikusan bemutatják a keresztrefeszítést. Sok asszony egész éjjel a templomban marad imádkozni.

Nagypéntek
A Nagyhét legszentebb napja a Nagypéntek. Ez a nap az imádságé, a munkát (még a főzést is) kerülik a görögök. A zászlókat félárbócra eresztik. Nagypéntek jellegzetes étele a lencseleves.
A nők és a gyerekek virágokkal díszítik fel jézus jelképes, a templomban felállított ravatalát.
A feszülettel és a felvirágzott ravatallal körmenetet tartanak a templomtól a temetőig és vissza. A körmenet résztvevői gyertyákat gyújtanak.

Nagyszombat
Nagyszombat reggelén kezdődnek az előkészületek a másnapi ünnepre. Ekkor készül a magiritsa leves (birkabelsőségekből, zöldségekkel), amit az éjféli mise után fogyasztanak. Az éjféli misén, amivel a feltámadást ünneplik, mindenki egy fehér gyertyát gyújt.  A gyermekek egy speciális gyertyát kapnak a szülőktől, vagy a keresztszülőktől, ez a labatha. A gyertya kb. 40 cm hosszú, és kedvelt rajzfilmfigurákkal díszítik. Ezeket a gyertyákat kizárólag a húsvéti éjféli misén gyújtják meg. Pontban éjfélkor a pópa a „Christos anesti" (Krisztus feltámadt) kiáltással üdvözli az összegyűlt hívőket, majd ezután mindenki a családtagjait, ismerőseit, rokonait így köszönti.

Húsvét vasárnap
Az éjféli mise után tálalják a tradicionális magiritsa levest, azoknak pedig, akik nem kedvelik a birkabelsőségeket, az avgolemono leves (citromos-tojásos csirkeleves rizzsel) kerül az asztalra. A délután folyamán készítik el a Húsvét leghagyományosabb ételét, nyílt lángon sütnek meg egy egész birkát (vagy kecskét). Maga a főzés átalakul egy közös ünneplésbe, amikor a gyermekek és a felnőttek is egy kifejezetten húsvéti játékot (tsougrisma) játszanak. A játék lényege, hogy a két játékos egy-egy piros tojást tart a kezében, és azokat úgy próbálják összeütni, hogy az ellenfél tojása törjön össze.
Húsvét hétfő
A nálunk szokásos húsvéti locsolás ismeretlen a görögök számára, ők a hétfői napot a maradékok elfogyasztásával és pihenéssel töltik.
Kereskedelem, Hagyományok, Ünneplés
A kereskedelem természetesen a két görög ortodox országban is kihasználja a legfontosabb egyházi ünnepet.
A nagyböjt idején kibővített választékkal találkozunk zöldségfélékből és böjti ételekből, alapanyagokból, sőt, egyes cukrászdák a krémes tortákat, süteményeket böjti formában, vagyis tej és vaj nélkül is elkészítik. A húsvéti dekorációk hasonlóak az itthon láthatóakhoz, bár Görögországban és Cipruson a mai napig megmaradt e ünnep egyházi jellege. A gyermekek, akár csak nálunk, ajándékokat kapnak, és természetesen az ajándékok közül nem hiányozhat a labatha, a húsvéti gyertya.
A Nagyhéten természetesen mindenütt kapható birkahús, illetve egész birka, kecske is, és megnő a tojás iránti kereslet is. Az éttermek húsvét alkalmából nem kínálnak ünnepi menüt, ez az ünnep a családé. A szállodák viszont a turisták számára húsvéti ünnepséget rendeznek birkasütéssel, tánccal, zenével. Az árak Görögországban  10-20 százalékkal magasabbak, mint Magyarországon, Cipruson gyakran az itthoni árak dupláját kell fizetnünk. A Görögországban élő külföldiek általában követik a helyi hagyományokat, és a görögökkel együtt ünnepelnek. A tiszta hétfő napján mi is böjtölünk, és valahol a szabadban töltjük a napot (Görögországban és Cipruson ez a nap munkaszüneti nap).
 
Anikó (Olaszország)
Hogyan töltik a húsvéti ünnepeket nálatok? - kérdeztem cremonai barátnőmet, mivel Parmaban, ahol én  ahol lakom, soha nem láttam, nem hallottam semmilyen, ehhez kapcsolódó hagyományról, népszokásról.
"Mangiamo, mangiamo, mangiamo" (eszünk, eszünk és eszünk) - felelte nevetve. Az ünnepi asztalról általában nem hiányzik a bárány és a tipikus húsvéti, kuglófszerű édesség, a colomba. Ez nem más, mint a karácsonyi panettone tavaszi változata, csak a formája más: galambra emlékeztet. A gyerekeknek kisebb-nagyobb, meglepetést tartalmazó csoki tojást ajándékoznak ilyenkor. Sokan ezt  a cukrásznál rendelik meg, úgy, hogy a maguk vásárolta, személyre szabott ajándékot rejtik el benne: hallottam már csoki tojásba rejtett jegygyűrűről de pozitív terhességi tesztről is...

Húsvét hétfőn viszont van egy szokás, szinte mindenki kirándulni megy, van, aki a nagyvárosok szennyezett levegőjéből a hegyekbe, a tavakhoz, a tengerpartra "menekül", míg mások a városlátogatásra szavaznak. Szerintem ezen a napon keresik fel legtöbben a múzeumokat, az olaszok ilyenkor szó szerint ellepik a  kiállításokat, műemlék épületeket. Én dolgozni fogok mindkét napon, de pár éve, egy kétórás dugó után  megfogadtam, hogy húsvét hétfőn soha többet nem indulok útnak, hiszen mindenütt  nagy a torlódás, parkolóhelyet lehetetlen találni.
Többfelé rendeznek kirakodó vásárt, de itt nincs kiülönösebb húsvéti hangulat, a szokásos termékeket kínálják ilyenkor is az árusok. Mivel itt is ilyenkor van a tavaszi szünet az iskolákban, aki teheti, külföldre megy, megfogadva az ismert olasz közmondást: A karácsonyt töltsd a szüleiddel, a szeretteiddel, a húsvétot pedig azzal, akivel akarod! (Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi.)

Colomba receptje
Hozzávalók:
1 kg liszt
450 gramm porcukor
350 gramm vaj
4 tojás sárgája
9 tojás
50 gramm élesztő
250 gramm kandírozott gyümölcs
250 gramm mazsola
1 csomag vaníliás cukor
200 gramm mandula
kristálycukor
250 gramm  liszthez adjuk hozzá a langyos vízben elkevert élesztőt, gyúrjuk össze és hagyjuk megkelni. Turmixgépben törjük össze a mandulát, keverjünk hozzá 200 gramm porcukrot és egy tojást. Az így kapott krémet tegyük hűtőszekrénybe.
Az első kelés után 2 órával a  tésztához adjuk hozzá a maradék 750 gramm lisztet, a felolvasztott vajat, 250 gramm porcukrot és a vaníliás cukrot. Kezdjük el dagasztani, majd   adjuk hozzá a 4 tojás sárgáját, utána pedig  a 8 tojást. Dolgozzuk mindezt jól  össze. Ezután adjuk hozzá a korábban fél óráig vízben áztatott, majd kifacsart kandírozott gyümölcsöt és  mazsolát.
A tésztát egész éjjel hagyjuk kelni, s reggel ismét dagasszuk egy kicsit. Öntsük a tésztát egy - lehetőleg  galamb formájú - tepsibe és kelesszük újabb 6 órán át. Ezt követően kenjük meg a mandulakrémmel, szórjunk rá kristálycukrot és 180 fokos sütőben 30-40 percig süssük.
 
Bela, Floridabol
Floridaba lakom itt az uzletek tele vannak nyuszikkal es a kulombozo szinu tojasokkal. A Feher Hazba hires a tojas kereses, mindenki meg van hiva oda. Most jott a szo, hogy CIPRUS GARDEN-be fel millio tojast guritottak es igy elnyertek a Ginnis vilag rekordot. Persze csokoladebol es nyeremenyek is voltak benne. Kellemes Husveti Unnepeket! Floridaba, kozel Orlandohoz, ahol a Disney World van. Mar megvolt a gurítás, a TV-en legalabb is mutattak.
 
Sanna, Svédország
A svédek már elkezdik a husvéti ünnepeket csütörtökön.. Feldiszitik a házakat , lakásokat ,  minden sárga, világoszöld vagy lila , husveti csibék , nyuszik , tojasok nagy mennyisségben.nyirfaágakra szines tollakat aggattnak
Csütortök:  A gyerekek kiöltöznek husvétiboszorkánynak es a teáskannával a  kezükbe bekopogtatnak a házakhoz  kellemes ünnepeket kivánnak es ezét kapnak  husvéti édességet (abszolut nem pénzt!)
Az igazi husvéti boszorkányok pedig csütörtökön elrepülnen a "kék dombokra" mulatni
Péntek nagy péntek itt svédországban is.
Szombat husvét estélye  a gyerekek keresik a tojásokat a kertben   (papir  tojások amiben édesség van) Vasárnap és hétfö husvétnapja és másnapja,  amikor a család együtt van  vagy meglátogatják egymást és esznek , isznak,  mulatnak.
Husvéti menü az asztalon . Báránysült , hal, lazac, tojás kaviarral salát´k ,pást´tomok "svéasztal"
Kellemes Húsvéti ünnepeket!
 
Bandi, Kaliforniaból
A Husvet unnepleset a bevandorlok ide is behoztak.Igy jottekk a szokasok, a hagyomanyok is. Itt az Egyesult Allamokban a Husvet csak egy napos unnep, a Vasarnap. Leginkabb a gyerekekkel kapcsolatos a csaladokon beluli hagyomanyos unneples. Azoknak a szemelyeknek akik Nagypenteket is unneplik, a torveny biztositja, hogy azon a napon Templomba mehessenek. A husveti szezon leginkabb a gyerekekre osszpontosul. Erre a celra hirdetnek az uzletek, ugy ruhazattal, mint a szokasos edessegekkel. Ez alkalommal nincsen az a nagy vasarlasi laz mint peldaul a Karacsony elott. Husvet itt is csaladias unnep. A templomok megtelnek a hivekkel. Utanna a szokasos ebed, a gyerekeknek tojas vadaszat, ajandekozas, igy a csalad egyutt tolt egy napot. Vallasos iskolakban Nagyheten kezdodik a husveti szunet. Regebben minden iskolanal letezett a husveti szunet, ami most mar tavaszi szunetre valtozott, nehogy valakit megsertsunk es termeszetesen az idopont is valtozott. Mi is hoztuk magunkal a szokasokat, a tojas festest, az eteleket,az egyutt unneplest. Reggel a kicsinyek piros tojast vadasznak, ajandekot kapnak. Megyunk a templomba, Magyarba. Los Angeles kornyeken egy Katholikus es harom Reformatus templom latja el a Magyar hivoket. Ez utan a finom ebed egyutt a szokasos sonkaval, kulonfele koretekkel es ez utan a nalunk meg hazilag keszitett Magyar sutemenyekkel. A husveti locsolas az idosebb generaconal meg ugy-ahogy megmaradt, ezt leginkabb a templomoknal a szertartas utan gyakoroljuk, termeszetesen nem vizzel. Ez uton kivanok Onoknek es kedves olvasoiknak. Boldog Husveti Unnepeket
 

Szeretettel: Erika, Ausztria
Minden kedves barátomnak és ismerösömnek ezúton kivánok kellemes húsvéti ünnepeket! A lányoknak sok locsolót, a fiúknak pedig sok lányt, akit meglocsolhatnak!
Bíró András: Ez a húsvét
Ez a húsvét olyan ünnep,
fák, virágok megzsendülnek,
mintha húznák-vonnák őket,
oly sebesen, gyorsan nőnek.
Ez a húsvét olyan ünnep,
fiatalok megszédülnek,
összebújnak, súgdolóznak,
szavakból szép jövőt fonnak.
Ez a húsvét olyan ünnep,
Szelek, vizek megperdülnek,
Hol a napfény, hol a zápor
Nyes nagyobb részt a határból.
Ez a húsvét olyan ünnep,
Sírás és bánat, elülnek.
Minden örül, hogy létezhet,
Hogy nagy lélegzetet vehet.
Ez a húsvét olyan ünnep,
Bocsánata van a bűnnek
Fönt a hegen az a Kereszt
Új élet útjára ereszt.
A tél szennyét mind lemosva
Készülődünk a holnapra,
A pünkösdre, szép pünkösdre,
Lángos csodák jövésére.
Szirmos jövőnk féltve, óva
Készülődünk még nagyobbra,
El nem érhető csodára:
Örökös harmóniára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karneváli karaván

Tovább olvasom