Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Hogyan figyelnek világszerte az idősekre?

Külföldön élő magyar olvasóink ezúttal annak kapcsán írták meg többnyire tanulságos, példát mutató tapasztalataikat, hogyan igyekeznek az emberek a különböző országokban figyelni a közelükben élő idősekre.
A kérdések:

– Hogyan figyelnek a nyugdíjasokra, az idősebbekre, a náluk fiatalabbak? Milyen bevált módszerek, egyéni példák vannak erre?
– Becsengetnek hozzájuk időnként, hogy megkérdezzék hogy vannak? Rájuk telefonálnak? Vannak ilyen célra létrehozott szolgálatok, szervezetek?
– Felhívják a figyelmüket, hogy mire vigyázzanak? Például, hogy nyáron ne felejtsenek el elegendő vizet inni, óvakodjanak a házaló árusoktól, stb.
– Összeköltöznek a rokonok a már magukat nehezen ellátó idős, magányos nagyszülőkkel? Milyen más megoldások vannak ilyen problémákra?
– A szomszédok ügyelnek, beszélgetnek a közelükben lakó idősekkel, főleg ha magányosak? Visznek nekik időnként főtt ételt?


Péter, Ohio

Na ez egy érdekes téma és véleményem szerint alapvetően másképpen működik, mint otthon, legalábbis a 2000-es évek elején, amikor én jöttem ki. Előre bocsátom, hogy láttam az alábbinal más változatot is (3-szor), amikor a gyerekek körmük szakadtáig vigyáznak a szüleikre egészen azok haláláig.

Valahol olyan 65-70-80 éves korban azt veszik észre, hogy nem tudják már ellátni a ház körüli teendőket, mert az emberek nagy többsége házakban lakik. Vagy, a gyermekek azt kezdik el mondani, hogy apuka/anyuka, ideje lenne már idősek otthonába költöznöd (retirement home). Erre apuka meg anyuka tiltakozhat, a fiatalabb generácio meg esetleg meg is sértődhet, mert hogy sokat kell apuka meg anyuka után figyelni, miért nem látja be, hogy mindenkinek jobb, ha megy az elfekvőházba, mert hogy az ő idejük, munka meg család mellett itt a nagy távolságok miatt nem egyszerű meglátogatni a szülőket, még ha egy városban laknak is. Sőt már láttam emiatt egy pert is. Apuka meg anyuka perli gyermekeit. Az átlag idősek háza úgy 3000 dollárba kerül havonta, de általában a 4000-6000 dollár amiről hall az ember; a limit a csillagos ég. Ha az embernek nincs egy vasa sem, akkor a Medicaid fizeti. De ha van akár egy kis pénze is, akkor először azt kell elkölteni. Ez azt jelenti, hogy ez az összeg az átlagnyugdíj 2-3-4-szorosa, sok esetben tehát el kell adni mindent és felélni. Ha azonban valaki egész életében segélyeken élt és esze ágában sem volt dolgozni, akkor minden grátisz.

Na most azt tudni kell, hogy az amerikai emberek – kivéve ugye egy 30%-os réteget – nagyon sokat adnak a függetlenségre, vagyis hogy ne kelljen senkire sem támaszkodniuk, még a gyermekeikre sem. Éppen ezért az idősek néha a végsőkig ragaszkodnak ahhoz, hogy a házban maradjanak. Itt a környékemen is van egy 2-ik vh-us veterán, aki szerintem már a 90 felé közelít, alig tud lépni, de egyedül él és kocsit vezet, nem is rosszul, állítom hogy jobban, mint az emberek fele itt.

Szomszédok szomszédra nagyon figyelnek, sőt, sok esetben az emberi kapcsolatok szomszédok között szorosabbak, mint otthon Magyarországon, szomszédokra általában nagyon lehet számítani.

Egész iparág alakult azonban arra, hogy elektronikus öregfigyelő berendezéseket szereljen be öregekhez. Ez olyan havi 30-80 dollár, az öregek, ha rosszul vannak, hívhatnak vele mentőt, stb. Tisztelet az idősek iránt nincs, ezt nem nevelik bele az emberekbe, talán azért sem, hogy az idős ne érezze azt, hogy idős. De aki idősek házában dolgozik, általában mind nagyon kedves az idősekkel.

Az idősebb generáció veszélyeztetett csalások szempontjából itt.

Aztán, amikor az ember már halálán van, viszik a hospice centerbe. Itt válogatott, erre kiképzett orvos és nővér team könnyíti meg az emberek szenvedését. A hospice (mint a kórházak, öregotthonok, stb.) is privát alapon működik, tehát városokban úton-útfélen lehet belőle találni. A Medicare tudtommal fedezi egy részét (öregkori biztosítás 62 felett).

A spanyol ajkú családok (latinok) körében nagy a tisztelet és a törődés az idős családtagokkal szemben. Otthon ápolják a családtagok, figyelnek rá, stb. Az idősek sok esetben egyenesen elvárják a pénzügyi támogatást és a törődést, ez kultúra és nevelés kérdése.

Ha valaki elhunyt, akkor még hetekig-hónapokig kaphat kórházaktól, hospice-tól számlákat különböző összegekre, általában 2000-3000-8000 dollárosokat, „elvégzett beavatkozásokért", ami lehet, hogy meg sem történt.

Anikó, Olaszország

Két generáció egy fedél alatt elnevezéssel hirdetett kedvezményes albérletet egyetemistáknak néhány évvel ezelőtt a Parma megyei önkormányzat, a több országban ismert és bevált kezdeményezés egyedülálló Emilia-Romagna tartományban. Az ötletet az adta, hogy sok diák nehezen tudta kifizetni az albérletet, hiszen egy szoba legalább 300-350 euróba kerül havonta. Az új lehetőséggel a más megyékből érkező, nappali tagozatos egyetemisták, továbbá azok a 65 éven felüli, egyedülálló, önellátó, ápolásra nem szoruló személyek élhetnek, akik fel tudnak ajánlani egy külön szobát.

A jelentkezők pszichológussal is beszélgetnek, mielőtt megkötik az egy tanévre szóló szerződést. Az albérleti szobáért így legfeljebb 100 eurót kell fizetni havonta. Cserébe a diák besegít a házimunkába, esetleg bevásárol, s társasága is egyben szállásadójának. Ápolásról tehát nincsen szó.

A beteg, ápolásra szoruló idős emberek mellé gondozót alkalmaznak az olasz családok, ezt a nehéz, 24 órás szolgálatot igénylő munkát általában külföldi – moldáv, ukrán, fülöp-szigeteki – hölgyek vállalják el. Más megoldás nemigen kínálkozik, a fiatalok dolgoznak, az idősek otthonai pedig sokkal többe kerülnek. És így az idős ember sem szakad el megszokott környezetétől.

Az önkormányzat szociális gondozói látogatják az idős, beteg embereket, szükség esetén ételt visznek, takarítanak, elkísérik őket az orvosi vizsgálatokra. Működnek napközi otthonok idősek számára. A napokban olvastam, hogy szükség esetén például az ultrahang is házhoz megy, ha a beteg nem tud elmenni az egészségügyi intézménybe, otthonában végzik el a vizsgálatot.

Parmában nagyon sokan tagjai valamilyen önkéntes, másokat segítő szervezetnek. Többek között olyan kezdeményezésről is tudok, ahol 1 órát kérnek hetente a segítőkész emberektől: lehet ez egy látogatás, beszélgetés egyedülálló, idős emberekkel, vagy egy rászoruló, kórházban ápolt személy megetetése, esetleg felolvasás gyengénlátóknak, stb.

Bandi Kaliforniából

Az idősek élete másabb itt is, mint egy generációval előbb volt. Itt már régen megszűnt az az életmód, hogy több generáció együtt lakott. A hangsúly az önállóságon van. A fiatal minél előbb elhagyja a családi házat, a szülők öreg korukra magukra maradnak. A nyugdíjas korra sokan lakást vásárolnak a nyugdíjasoknak fönntartott városrészekben, ahol saját ellátásuk, szórakozásuk, biztonságuk könnyen elérhető.

Az elmúlt néhány évben a gazdasági helyzet romlása miatt nagyon sok fiatal visszaköltözik a szülőkhöz. Elvesztik állásukat, munkakedvüket, mama, papa eltarthatja őket, várják az esetleges örökséget.

Legtöbb lakóhelyen az egyedül élő időseknek ebédszolgálat van, ami vagy teljesen díjmentes vagy minimális hozzájárulással van. Nagyon sokaknak ez a napi kapcsolat a külvilággal. E szolgálatot a város vagy más közösség szolgáltatja.

A nyugdíj föladása esetében léteznek öregotthonok, ahol a teljes ellátás mellett egészséggel kapcsolatos ellátást is biztosítanak. Az én véleményem szerint csak raktározzák így az öregeket.

Valamennyi szórakozási lehetőség minden esetben megvan, csak igénybe kell venni.

Ahol mi élünk, sok az idős nyugdíjas a csendes nyugodt környezet miatt. Itt inkább figyelik egymást az idősek. Nekünk is volt kettő idős szomszédunk, akiket mi szemmel tartottunk naponta. Hetente egy kis összejövetelt tartottunk, ebédre és egy kis eszmecserére. Sajnos mindkettő elköltözött az örök vadászmezőkre.

Ez az én tapasztalatom az idősekkel kapcsolatban. Még annyit talán, hogy mi szerencsénkre nem tartozunk az átlagba, gyerekeinknek gondjuk van ránk, a napi telefonhívás, a gyakori látogatás megvan. Amíg bírjuk, itt lakunk, ha a sors változik, lesz helyünk a gyerekeinknél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílnak a lótuszok az olasz folyón

Olaszország. Elbűvölő, ritka látványt nyújt ezekben a hetekben a Mincio folyó Mantovában: virágzik a… Tovább olvasom