Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Fizetetlen túlórák, végtelenített próbaidő

Nagyvilág - Ellenőrzött e-mailezéssel, korlátozott idejű kávézási lehetőséggel, a bér csökkenését, a munkaidő növekedését jelentő leminősítés fenyegetettségével tartják sakkban a munkaadók a dolgozókat külföldi magyar olvasóink beszámolói szerint, akik a munkavállalók legjellemzőbb csapdahelyzeteiről írtak.
Szabadnapok nélkül

Erika, USA: „Szakterületemen, a szállodaiparban a vezető pozíciókban törvény szerint a fizetés heti 40 óra munkára szól, de a vállalat elvárja, hogy minimum heti 50 órát dolgozzanak. A heti 2 szabadnapot is el kell felejteni. De sajnos nincs alternatíva. A munkáltató bármikor, indok nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt, mint ahogy most történik rengeteg emberrel. Itt olyan, hogy végkielégítés: nincs. Fizetett szabadság is kevesebb, mint otthon. Laptop, céges kocsi még a vezetőknél se jellemző, egyedül a mobiltelefon, hogy mindig utol tudják érni."

Bandi, Kalifornia: „Leginkább az illegális munkásoknál fordul elő, hogy nem fizetik a megegyezett bért, még a minimumot sem. Az ilyen emberek félnek a hatóságoktól, így feljelentés ritkán fordul elő. Ha viszont kiderül, hogy a munkáltató illegálisan itt tartózkodókat alkalmaz, szigorúan büntetik."


Leminősített állások

Róbert, Németország: „Nincs többé tejjel-mézzel folyó szociális piacgazdaság, a turbókapitalizmusban fokozatos a munkajog aláásása. A munkaadók és a szakszervezetek között létrejövő tarifaszerződések is elvesztették kötelező jellegüket, erejüket. Nem emberséges a gyakorlat. Kevesen tudják például, hogy a részmunkaidős munkaviszonyra nem vonatkozik a kollektív szerződés, a szabadságot sem lehet szabadon kivenni.

Előfordul, hogy már a felvételkor lóvá teszik a dolgozót: aláíratnak vele egy nyitott próbaidős szerződést. A végét folyvást elnapolják, így minden pillanatban azonnali hatállyal elbocsáthatják, ráadásul ilyenkor nem illik fizetett szabadságot kérni, nem jár bérfejlesztés.

Hasonló hátrányt jelent a nem pontosan körülhatárolt feladatot tartalmazó munkaszerződés. Az Änderungskündigung kézhezvételétől is rettegnek az emberek, ez leminősített állásnak nevezhető. A munkaszerződést módosítják a munkavállaló rovására. Marad a munkakör, de csökkentik a fizetést vagy módosítják a munkakört, a munkaidőt, esetleg más osztályra, más városba helyezik 3 műszakba a melóst.

Sok vállalat pótlás nélkül törölte az évtizedeken át folyósított 13. és a 14. havi fizetést, csökkentették a kiküldetés költségtérítését. Aláíratnak olyan nyilatkozatot, miszerint akár évi 130 óra fizetetlen túlórát kell teljesíteni. Ez több mint 3 hét munkaidő – így is lehet a fizetést csökkenteni. Emellett általános, hogy kölcsönvett dolgozókkal pótolják a kiöregedett törzsgárdát. Ők másodrendű dolgozóknak számítanak, még nem találkoztam olyan emberrel, aki dicsérte volna az ilyen munkaviszonyt."


Pszichoterrorban a dolgozók

Anikó, Olaszország: „Korábban sem engedélyezték a magáncélú telefonálást, e-mailezést és internetezést a munkahelyeken, de nem igazán ellenőrizték. Mára sok cégnél külön részleg ügyel erre. Az egyik nagyvállalatnál ezentúl csak a munkahelyükhöz legközelebbi bejáratnál bélyegezhetnek a dolgozók, s a cigarettaszünet sem tarthat pár percnél tovább. A kávéautomatákra táblát helyeztek, miszerint 10 óra előtt és az ebédidőt követően, 15 óra előtt nem lehet kávézni.

Másutt körlevélben hívták fel az alkalmazottak figyelmét: munkájukról, a cég tevékenységéről, partnereiről a dolgozók még egymás között sem beszélhetnek, s súlyos következményekre számíthat, aki munkaadója rossz hírét kelti.

A jogszabályok szerint három írásos figyelmeztetés után fel lehet mondani a dolgozónak. Ez korábban is így volt, a változás annyi, hogy most akár már szinte nevetségesnek tűnő okok miatt is kaphat ilyen levelet a dolgozó. Egy ismerősömet például azért rótták meg, mert rossz helyen parkolt a gyár udvarán. Viszont itt jogsértés esetén azonnal, gondolkodás nélkül a vállalati szakszervezethez fordul a dolgozó, s eszébe se jut, hogy emiatt később bármiféle retorzió érheti. Ez elképzelhetetlen.

Sajnos azonban az is bevett szokás, hogy úgy kényszerítik távozásra
a feleslegessé vált kollégákat, hogy másik, akár több száz kilométerre lévő telephelyre helyezik át vagy olyan munkakörbe, amely biztosan nem felel meg neki.

Így az illető előbb-utóbb felmond. Gyakran hallani a híradásokban a mobbingról is, a munkahelyi pszichoterrorról és súlyos probléma Olaszországban az évi több mint 1200 halálos üzemi baleset is."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járandóságok, felmondások, bolti gondok

Győr-Moson-Sopron - „Munkaügyi gondja van? Kérdezzen a szakértőktől!" felhívással meghirdetett… Tovább olvasom