Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Fagyi hamburgerben

Magyar- és Olaszország. Nem mérik, hanem kenik – szemmértékre.
Nálunk mintegy harmadával visszaesett a fagyifogyasztás, a cukrászdák, a fagylaltozók forgalma. Hó elején, fizetésosztáskor még többen vásárolnak, de jellemzően csak egy gombócot, míg korábban a háromgombócos volt a leggyakoribb adag. Ma már jól megnézik azt a néhány vásárlót, aki ötgombócnyit vesz. S míg korábban a kistölcsér alig fogyott, most abból van a legtöbbre szükség. Az olaszoknál viszont idén sincs a fagyi válságban, legalábbis az eladási statisztikák szerint. A 170 ezer lakosú Parma városban 125 kézműves fagyizó van, ezek mindegyike átlagosan napi 70 kilogramm fagylaltot készít. Ez a mennyiség megfelel a korábbi évek hasonló időszakának, az olaszok tehát nem mondanak le hideg kedvencükről.


Olaszországban legalább 600 féle fagyit kínálnak, minden évben új ízekkel rukkolnak elő a gelatóval foglalkozók. A körtés-sajtos ínyencséget például Parmaban parmezánsajtból készítik.

Az olaszoknál nem félgömb alakú kanállal mérik, hanem kenik a fagylaltot: szemmértékre mérik általában. A magyarhoz viszonyítva óriásiak már az 1,50-1,70 euróba kerülő kis adagok is. Itáliában általában két ízt kérnek a vendégek. A közepes tölcsér 1,80-2,20 euró, abba három íz is belefér. A nagy adag 2,00-2,30 euró. Ebédidőben sok helyen látni, hogy nem tölcsérben, hanem egy nagy briósban, édes hamburgerben fogyasztják a fagyit: a közepét ketté vágva megtöltik azt. Emellett egyre népszerűbbek Parmaban a joghurtból készülő fagyiszerű hűsítők is, ezeket nemcsak a Gelateria, hanem az utóbbi években elterjedt Yogurteria üzeletek is kínálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vagyonvédő „Várj meg!" levelek

Olaszország. A nyaralóknak kínál új szolgáltatást az olaszországi posta, s az nem csak kényelmi… Tovább olvasom