Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Európa a mi játszóterünk

Győr-Portugália. Tíz ország fiataljai együtt ismerkedtek uniós lehetőségeikkel egy Portugáliában tartott nemzetközi diákkonferencián, amelyen a magyar csapat tagjaként Győrt képviselte Király Anita.

A Pontus Iuventae (Ifjúság Hídja) Alapítvány keretében a fiatalok közösen pályáznak olyan lehetőségekre, melyek révén megismerhetik tágabb környezetüket, Európa számos országát. A legtöbbször a szervezet ezeket a célokat nemzetközi diáktalálkozókat tartva valósítja meg, melyeken a különböző nemzetek ifjai egy-egy a világ minden részét érintő aktuális témát a tolerancia és a béke jegyében vitatnak meg.


Egy ilyen konferencián vehetett részt nemrégiben a Krúdy középiskola diákja is, képviselve hazánkat és Győrt. Portugáliában az Európai Unión belüli egyenlőségi jogok témájáról beszélgetve a résztvevők azt állapították meg: a homoszexualitás elfogadtatása ütközik a legtöbb helyen a legnagyobb ellenállásba. Király Anita angolnyelv tudása így főként az esélyegyenlőség témakörében bővült szakszavakkal. A találkozó legnagyobb hasznának mégis azt tartja, hogy barátokat szerzett.


– Tíz ország fiataljai közt végre értelmet nyert számomra az a kijelentés, hogy „Európa a mi játszóterünk". Hihetetlen, hogy mennyire különbözőek vagyunk, a nyelvet, a hagyományokat tekintve, de mégis hasonló beállítottságúak és ugyanannyira nyitottak. Az olaszok genetikailag képtelenek a halk társalgásra, még akkor is ha húsz centire vannak egymástól. A spanyolok mindig nagyon jó hangulatot tudnak teremteni. A görögök első látásra barátságosak, a bolgároknál és az észteknél ennek kimutatásához több idő kell. A máltaiak igazi bulizók és ehhez jött még Portugália varázsa. Tiszta, szép és rendkívül jó klímával rendelkező ország, hiába van csaknem negyven fok, az ember meg se érzi, mert fúj a szellő – lelkendezett a győri lány és azt is elmondta: Európa legnyugatibb államában nem dobálják tele szeméttel lakókörnyezetüket az emberek úgy, mint Magyarországon.


A tengerpartokon – ahonnan a naplemente különleges élményt nyújt – se látott a homokban egy csikket sem, míg a Balatonpart tapasztalatai szerint tele van azokkal.(Több külföldi élménybeszámoló: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomtalanul: ezrek várják haza szeretteiket

Nagyvilág - Odüsszeuszról tíz éven át hitte felesége, Penelopé, hogy eltűnt, de mindvégig bízott… Tovább olvasom