Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Bracco hágó: a Giro tizenkettedik napja

Az idei, a századik Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny legszebb és egyben legnehezebb szakaszának nevezték a versenyzők és a szurkolók is a tizenkettedik szakaszt, amelyhez hasonló évek óta nem szerepelt a programban. A Bracco hágó közelében vezetett. Olaszországi olvasónk, Giuseppe Barbieri helyszíni beszámolója.
– Volt, aki egyenesen extrémnek minősítette ezt az útvonalat. A több mint hatvan kilométeres egyéni időmérő futam során ugyanis két, összesen huszonkét kilométer hosszú emelkedővel és két, specialistáknak való lejtővel kellett megbirkózniuk a versenyzőknek. A Ligúr tengerpart egyik kedvelt üdülőhelyéről, Sestri Levanteból egyenként indították a száznyolcvanhat versenyzőt. Két hágó, s több mint hatszáz kanyar leküzdése után a cél a festői szépségű Riomaggiore volt, amely az Unesco világörökségi listáján is szereplő Cinque Terre (Öt Föld) legdélebbi falva – írta a Parmában élő Giuseppe Barbieri, aki ugyan nem versenyzett, de biciklin kerekezett el a helyszínre. Ugyanis a verseny napján már korán reggel lezárják a környéket, így aznap délelőtt csak biciklivel lehet eljutni a helyszínekre. Olvasónk beszámolója szerint rendkívül sok szurkoló vállalkozott erre is.


Lance Armstrong, a hétszeres Tour de France győztes először a Giro d'Italian.

Sok néző igazán messziről érkezett; az út mentén ezúttal is ezrek buzdították kedvenceiket. Sokan már előző este elfoglalták a legjobb helyeket, lakókocsival érkeztek vagy sátrakat vittek magukkal. Vidáman piknikeztek és latolgatták az esélyeket. Tőlük mindenütt rózsaszínben pompázott a tengerpart és az erdő: a szurkolók többsége, kicsik és nagyok, nők és férfiak rózsaszín mezt, pólót vagy sapkát viseltek, s tapssal, ovációval, végig sportszerűen bíztatták kedvenceiket Barbieri beszámolója szerint.


A férfi, aki maga is évről évre hosszú kerékpártúrákra vállalkozik, magyarázatként elmondta, hogy a versenyben az összetettben élen álló kerékpáros tekerhet rózsaszínű mezben. Mégpedig azért, mert a verseny szervezője a La Gazzetta dello Sport napilap, amelyet rózsaszínű papírra nyomnak. A „maglia rosa"-t egyébként 1931-ben vezették be, hogy könnyen megkülönböztethessék a versenyben vezető kerekest.


Giuseppének külön élményt jelentett, hogy láthatta – le is fotózta – Lance Armstrongot, a hétszeres Tour de France győztes amerikai versenyzőt, aki először vesz részt a Giro d'Italian. De drukkolt az olasz Damiano Cunegonak, a 2004-es Giro győztesének és a szintén olasz Ivan Bassonak, aki 2006-ban nyerte meg ezt a versenyt.


A távot az orosz Mencsov nyerte, s evvel átvette a vezetést az összetett versenyben. Győzelmét csapattársának, a spanyol Pedro Horrillonak ajánlotta, aki súlyosan megsérült a nyolcadik versenynapon.


A jubileumi „Giro" – a szokásoktól eltérően – nem Milánóban, hanem Rómában ér véget május 31-én egy több mint tizennégy kilométeres egyéni időmérő szakasszal. A kerékpárossport szerelmesei szerint az idén az amerikai Levi Leipheimer állhat a dobogó legmagasabb fokára, de az olaszok, ahogy parmai olvasónk is, azt reméli, hazai versenyző diadalmaskodik.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságban elmarad a nyaralás?

A külföldi olvasóinknak címzett új körkérdés témája ismét a válság hatásaihoz kapcsolódik. Tovább olvasom