Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Vörös festékkel mázoltak le egy kommunista szobrát Szlovákiában

Az egykori Csehszlovákia Kommunista Párt magas rangú vezetőjének a hétvégén leleplezett mellszobrát két szlovák aktivista festette le, az emlékműre a "disznó" feliratot festették.
Az esetről hétfőn több szlovákiai hírportál is beszámolt.

A tavaly februárban meghalt Vasil Bilak az egykori kommunista párt egyik magas rangú vezetője volt, egyike azoknak a politikusoknak akik 1968-ban kezdeményezték az ország megszállását a Varsói Szerződés csapatai által. Bilaknak - halála első évfordulójának alkalmából - szülőfalujában a kelet-szlovákiai Krajná Bystrában a helyi lakók állítottak emlékművet a múlt hét végén, s egyidejűleg a település díszpolgárává is avatták. Ezt az emlékművet mázolta le két aktivista, akik a ténykedésükről készített fényképfelvételeket egy közösségi portálon tették közzé.

A történteket a rendőrség szabálysértési eljárás keretében, magánvagyon megkárosítása címén vizsgálja. Az eset - bár arról több szlovák sajtótermék is beszámolt - nem váltott ki különösebb társadalmi reakciót.

A szoborral kapcsolatban a topky.sk szlovák hírportál Ondrej Krajnákot a huszadik századi diktatórikus rendszerek bűntetteinek dokumentálásával foglalkozó Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) vezetőjét idézte. Krajnák csalódottságának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy szülőfalujában Bilaknak szobrot állítottak, és az emlékműavatást provokációnak nevezte, s azt a kommunista önkényuralmi rendszer áldozatainak megcsúfolásaként jellemezte.

"A múlt történéseivel való kiegyezés szempontjából ezt a kezdeményezést ugyanolyan veszélyesnek tartom, mint a neonácik azon próbálkozásait, hogy a nácizmus bűntetteit igazolják" - vélekedett az emlékműállításról Ondrej Krajnák.

Vasil Bilak és több KSC több más magas rangú funkcionáriusa ellen - nem sokkal az 1989-es rendszerváltás után -1991-ben vizsgálat indult az intervenciót sürgető levél megírása miatt. Ekkor az aláírók közül egyedül már csak ő volt életben. Az eljárást 2011-ben zárták le, határozat nélkül, részben amiatt, mert a potencionális tanúk már nem éltek. Vasil Bilakot és társait soha nem ítélték el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrajna a gázmegállapodás megsértésével vádolja Oroszországot

Kijev ugyanis hiába rendezte előre egy múlt hétre tervezett gázszállítás számláját, a másik fél a… Tovább olvasom