Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Világvége hangulat a tengerentúlon is

A csütörtöki 7,3 százalékos eséssel már 40 százalékot adott vissza a Dow Jones tavalyi történelmi csúcsa óta.
Libikókázással indult a csütörtöki kereskedés, a kezdeti optimizmust még az IBM vártnál kedvezőbb, 20 százalékos profitnövekedésről beszámoló, előrehozott harmadik negyedéves gyorsjelentése, illetve az a sajtóértesülés táplálta, amely szerint a szerdai, összehangolt kamatvágásokat követően az amerikai pénzügyminisztérium - a brit példát követve - azt fontolgatja, hogy több ottani bankban is tulajdonrészt szerez.

A kezdeti derűlátás azonban gyorsan határozatlan iránykeresésbe fordult, majd - a magyar piachoz hasonlóan - a zárószakaszban kezdődött az igazi eladási láz. Az amerikai piacok immár hetedik napja esnek folyamatosan. Az eredmény igen siralmas: a Dow Jones 2003 augusztusa óta nem látott mélységbe, 8 579,19 pontra zuhant, ami 7,3 százalékos visszaesést és a harmadik legnagyobb zuhanást takarja. Ennél is rosszabbul teljesített az S&P 500, amely 7,6 százalékot gyengülve végül 909,92 ponton zárt. A napközben néha pozitív tartományba forduló Nasdaq végül 5,5 százalékot gyengülve 1645,12 ponton végzett.

A kamatvágásokat követően azonban még mindig fagyosak a bankközi hitelpiacok, és az egynapos kamatlábakon kívül az összes futamidőre csúcsra járnak a Libor-ráták. Ez viszont táplálja a recessziós félelmeket is, hiszen a hitelezés elapadásával elhúzódhat a bizalmi válság, amely átterjedve a reálgazdaságra tartós gazdasági visszaeséssel járhat.

Az amerikai részvények közül a legnagyobb zuhanást ismét a pénzügyi szektor iparág képviselői sínylették meg, ehhez azonban jelentősen hozzájárult a shortolási tilalom csütörtöki feloldása is. Az iparág legnagyobb vesztese az XL Capital volt 54,2 százalékos gyengüléssel, de a Morgan Stanley, a Wachovia, illetve az AIG papírjai is 25-30 százalék között vesztettek értékükből. Utóbbi a szeptemberben bejelentett 85 milliárdos Fed hitelen felül további 37,8 milliárdos kölcsönben részesül a jegybank szerepét betöltő intézménytől, hogy biztosítani tudja életbiztosítási üzletágának zavartalan ügymenetét.

Szenvedtek azonban az autógyártók is, a General Motors árfolyama 31,1 százalékos beszakadással fél évszazados mélypontra zuhant, de a Ford sem maradt le túlságosan a maga 21,8 százalékos esésével.

A piacon csak Nagy Kéknek becézett IBM 20 százalékos nyereségnövekedésről és tartható éves eredményvárakozásokról beszámoló gyorsjelentése eleinte megdobta árfolyamát, a kereskedés végére azonban ez is mínuszba fordult és 1,71 százalékkal előző záróára alatt végzett.

Az olajcégeket árfolyamait az egy éves mélyponton záró kőolaj tépázta meg, amelynek novemberi határidős ára 86,59 dollárra olvadt. Az ExxonMobil 11,7, míg a Chevron 12,45 százalékot esett.

A pánikhangulat ellenére a legfontosabb menekülési eszközként számon tartott arany is 20 dollárt zuhant, a decemberi határidős kontraktus unciánként 886,50 dolláron végzett az NYMEX-en.

A jelenlegi piaci viszonyokat jól szemlélteti egy gondolatébresztő hozzászólás a Marketwatchon, mely szerint ha valaki egy évvel ezelőtt 1 000 dollár értékben vásárolt Delta Airlines részvényeket, annak ma 49 dollárt érne befektetése. Ha ugyanennyiért AIG-t vett volna, részvényei ma 33 dollárt érnének. És amennyiben valaki az akkor 157 éves múltra visszatekintő Lehman Brothers papírjaiba fektette volna 1 000 dollárját, az a teljes összeget lenne kénytelen veszteségként elkönyvelni. A hozzászólás szerzője megjegyzi, ha valaki ebből a pénzből dobozos sört vett volna, majd az alumínium dobozokat eladta volna színesfémként, tette 214 dollárt hozott volna vissza a konyhára. Azaz a fentiek alapján jelenleg a legjobb befektetési tipp az alapos lerészegedés és az újrahasznosítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Slota: a magyar iskolaigazgatók ne engedjenek az MKP-nak!

Szlovákia - Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja csütörtökön közleményben szólította fel a szlovákiai… Tovább olvasom