Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Vasútbezárási hullám Romániában

Összesen ezer kilométer hosszú vasúti hálózatot számol fel a román kormány az állami vasúti társaság (CFR) veszteségeinek csökkentése érdekében.

Anca Boagiu román közlekedési miniszter hétfőn elmondta, hogy Romániában jelenleg összesen ezer kilométert tesznek ki azok a vasútvonalak, amelyeken egyetlen vonat sem közlekedik. A tárcavezető szerint ennek a hálózatnak a fenntartása nem indokolt, az államnak nincs is pénze a karbantartásra.

A román kormány átfogó reformot tervez az állami vasúthálózatban, aminek első lépése lesz az ezer kilométernyi vonal felszámolása. A tárcavezető elmondta, hogy a jelenlegi romániai vasúthálózat több mint 20 ezer kilométer hosszú, de az állam kezelésében lévő vasútvonalak hossza 15 ezerre fog csökkenni, hiszen 6 ezer kilométernyi pályavonalat privatizálnak majd. Ez utóbbiak kihasználása és karbantartása a tervek szerint magánvállalatokra hárul, így az állam jelenlegi karbantartási költségei várhatóan csökkennek.

A román kormány a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás keretében vállalta ezt a reformtervet. A február közepén nyilvánosságra került, a román kormánynak az IMF-hez intézett szándéklevele szerint az ezer kilométer vasútvonalat augusztusig szüntetik meg.

Románia sikeresen lezárta az IMF-el 2009-ben kötött többoldalú nemzetközi készenléti hitelmegállapodását, és újabb kétéves, úgynevezett elővigyázatossági hitelszerződést kötött a washingtoni pénzintézettel. Ez utóbbi értéke 3,6 milliárd euró, ami jóval kisebb a korábbi 12,95 milliárd euró IMF-hitelhez képest.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cunamiriadó Japánban!

Cunamiriadót rendeltek el helyi idő szerint hétfőn reggel Japánban egy újabb földrengés miatt az… Tovább olvasom