Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Ukrajna átutalta az orosz gázszámla ellenértékét

Ukrajna átutalta az augusztusi orosz gázimport teljes ellenértékét - jelentette be a Naftogaz ukrán gázipari cég kedden.

A Natfogaz közel 711 millió dollárt utalt át a Gazprom orosz gázipari cég számlájára. Ukrajnának legkésőbb kedden kellett rendeznie az összeget a két ország közötti megállapodás értelmében.

Ukrajna 2,9 milliárd köbméter orosz földgázt importált augusztusban. A harmadik negyedévben Ukrajna 248 dollárt fizet ezer köbméter orosz földgázért.

Augusztus végén Mikola Azarov ukrán kormányfő azt mondta, hogy az orosz gázszállítások árképzése a már érvényes 1000 köbméterenként 100 dolláros kedvezmény ellenére továbbra sem előnyös Ukrajna számára, ezért Kijev a formula felülvizsgálatára törekszik.

A miniszterelnök szerint Ukrajna gazdasága számára katasztrófát jelentene, ha fennmaradna a jelenlegi ár, illetve annak a megállapodásokban foglalt negyedévenkénti emelkedése. A második negyedévben Ukrajna 236 dollárt fizetett ezer köbméter orosz földgázért.

Az elmúlt év elején már másodszor alakult ki többhetes válság Kijev és Moszkva között a kifizetetlen gázszámlák miatt, s a gázcsap elzárása a tél közepén Kelet- és Nyugat-Európában egyaránt súlyos gondokat okozott.

Idén áprilisban Oroszország beleegyezett abba, hogy mintegy 30 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szánt földgáz árát, cserébe azért, hogy az orosz Fekete-tengeri flotta a 2017-ig érvényes bérleti szerződés lejárta után is használhatja Szevasztopol kikötőjét.

Az új ukrán vezetés számára létszükség volt a gázimport árának csökkentése a 2010-es költségvetési célok eléréséhez, és ahhoz, hogy biztosítsa az újabb IMF-hitel feltételeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomáciai viszály Izland és a Feröer-szigetek között

Kisebb diplomáciai viszály kerekedett Izland és a Dániához tartozó autonóm terület, a… Tovább olvasom