Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Újraszámolják az iraki választás szavazatait

Újraszámolják a március 7-i iraki parlamenti választáson Bagdadban leadott szavazatokat - jelentette be hétfőn az országos választási bizottság egyik tagja.

Az újraszámlálást a testület a Núri al-Máliki leköszönő kormányfő vezette, a választáson a második helyen végzett koalíció panaszára rendelte el. A Jogállami Szövetség 89 képviselői helyet szerzett a 325 fős törvényhozásban, kettővel kevesebbet, mint az Ijád Allávi volt kormányfő vezette Iraki Blokk.

Máliki már nem sokkal a voksolás után úgy nyilatkozott, hogy 750 ezer szavazattal kapcsolatban felmerült a csalás gyanúja, és jelezte, hogy követelni fogja a szavazatok újraszámolását öt tartományban.

Bagdad 70 parlamenti képviselőt ad, a törvényhozás tagjainak több mint egyötödét.

A választási bizottság egy másik tagja elmondta, hogy a szavazatokat ezúttal kézzel számolják össze. Eredetileg a voksokat az ENSZ által kidolgozott számítógépes programmal dolgozták fel.

A márciusban közzétett végeredmény szerint a 70 helyből a Máliki vezette Jogállami Szövetség 26-ot, a Allávi vezette Iraki Blokk 24-et, a síita konzervatív Iraki Nemzeti Szövetség 17-et, a szunnita szövetség egyet és a vallási kisebbségek kettőt szereztek meg.

A végeredményt addig nem tekintik hivatalosnak, amíg minden panaszt ki nem vizsgáltak és a legfelsőbb bíróság érvényesnek nem nyilvánítja.

Négyórás ülésén a választási bizottság jogi osztálya a Bagdadban leadott szavazatok újraszámlálása mellett döntött, tekintettel a rendelkezésünkre bocsátott dokumentumokra és bizonyítékokra.
Az alkotmány értelmében a választáson legtöbb szavazatot elért pártszövetség alakíthatja meg a kormánykoalíciót. Egy hónappal a választások után csekély előrehaladás történt, a pártszövetségek közötti kormányalakítási tárgyalások mély nézetkülönbségek ütköztek ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölték az al-Kaida két vezetőjét - lefejezték a terrorszervezetet

Megölték az iraki al-Kaida két vezetőjét és ezzel mintegy lefejezték a terrorszervezetet -… Tovább olvasom