Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Új módszer az óriásvarangyokkal szemben

Az óriásvarangy csapás ellen az ausztrálok most kerítésekkel próbálnak fellépni.

A vízgödrök köré emelt hatvan centiméter magas akadály már elég ahhoz, hogy távol tartsa a varangyokat a számukra létfontosságú elemtől. Az aga varangyként is emlegetett óriásvarangyot (Bufo marinus) az 1930-as években hurcolták be Ausztráliába a cukornádat károsító rovarok ellen.

A mérgező béka azonban robbanásszerűen elterjedt a földrész északkeleti részén, és veszélyeztetni kezdte az őshonos állatvilágot. Az elsősorban haszonállatoknak létrehozott mesterséges vízgödrök elősegítik a terjeszkedésüket, a közelmúltbeli áradásokkal pedig még az amúgy száraz területekre is eljutott a varangy. A mesterségesen kialakított vízgödrök távolról is odavonzzák a varangyokat - írta Tim Dempster, a Melbourne-i Egyetem kutatója a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban a Die Welt internetes kiadásának (www.welt.de) ismertetése szerint. Az állatokat olyan itatóknál is fellelték, amely 9,5 kilométerre esett a legközelebbi természetes víztesttől.

Kutatók a vízgödröket körbekerítették, majd minden reggel begyűjtötték és összeszámolták az ott talált varangyokat. Kiderült, hogy ha az ausztrálok minden mesterséges itatótól távol tartanák a békákat, akkor az ország száraz részeire valószínűsíthető elterjedési területüket több mint egyharmadával - 2,2-ről 1,4 millió négyzetkilométerre - lehet csökkenteni. (Igaz, ez még mindig mintegy tizenötszöröse Magyarország területének.)

A módszer nem csodafegyver, de a szakemberek szerint hatékonyan képes visszafogni a varangyok számát, és megakadályozni őket abban, hogy száraz területeken nagy távolságokat megtéve elterjedjenek. Darwin polgármesterének, Graeme Sawyernek gyakorlati tapasztalatai is vannak a módszer hatékonyságát illetően. Frogwatch nevű szervezete már körbekerített néhány vízgödröt: esténként szomjas varangyok százai ültek a kerítés mentén. Négy-öt nap alatt így a környék egész békaállományát el lehet űzni - mondta a polgármester. A Darwintól mintegy 120 kilométerrel délre eső Bridge Creek Stationben tavaly egy 110 négyzetkilométeres területről 23 000 varangyot sikerült "kiebrudalniuk".

Olvasóink írták

  • 1. CsabaKiraly 2011. február 26. 19:48
    „Eloszor a fegyenceket (ausztralia os-lakoi) aztan a nyulakat es a varangyokat. Ez a nep nem tanul, megerdemli a problemat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia - brit sajtó: Kadhafi milliárdokat menekített Londonba

Milliárdokat menekített Londonba az utóbbi napokban Kadhafi líbiai vezető - írta citybeli forrásokat… Tovább olvasom