Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Törvényt hoztak a meleg párok bejegyzett élettársi kapcsolatáról Máltán

A máltai parlament jóváhagyta hétfőn éjjel az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló törvényt, amely a házasságban élőkével azonos jogokat biztosít számukra, ideértve a gyermekek örökbefogadásának lehetőségét.
A törvényt a kormányzó Máltai Munkáspárt összes képviselőjének szavazatával fogadta el a kicsiny földközi-tengeri szigetország parlamentje. Az ellenzéki Nemzeti Párt honatyái tartózkodtak a szavazáskor, azt hangoztatva, hogy bár támogatják az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, az örökbefogadáshoz való jogukkal kapcsolatban fenntartásaik vannak.

A máltai melegek egyénileg már eddig is örökbe fogadhattak gyermeket, a most elfogadott törvény azonban az azonos nemű párok számára is lehetővé teszi ezt.

Az európai uniós tagállam katolikus egyháza élesen tiltakozott a törvény megalkotása ellen. Charles Scicluna máltai segédpüspök, aki korábban magas tisztséget töltött be a Vatikánban, egyebek közt úgy fogalmazott, hogy bár a törvénynek vannak megfontolandó pontjai, az nem a gyermekek legjobb érdekét szolgálja.

Scicluna tavaly decemberben személyesen Ferenc pápához fordult támogatásért az azonos neműek örökbefogadását biztosító törvénytervezet ellenében. Januárban az Avvenire című olasz napilapnak elmondta, hogy pápai magánkihallgatásán a katolikus egyházfő "antropológiai visszalépésnek" nevezte a készülő máltai törvényjavaslatot, amely az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát jogilag egyenrangúnak minősítené a férfi és nő közötti házassággal.

Máltán csak 2011-ben vezették be a válás intézményét, s azóta több olyan jogszabályt is hoztak, amelyek túllépnek az ország sokáig követett konzervatív katolikus értékein.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hadsereg bevetésével kezd terrorellenes műveletbe az ukrán államfő

Turcsinov az ENSZ támogatását, a szakadárok Putyin segítségét kérték Kelet-Ukrajnában. Tovább olvasom