Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Tőkés László megkapta a legmagasabb román állami kitüntetést

Tőkés László kedden megkapta a legmagasabb román állami kitüntetést, a Románia Csillaga (Steaua Romaniei) érdemrendet.
A Traian Basescu román államfő által adományozott elismerést a temesvári emlékév alkalmából rendezett gálaest keretében adta át a temesvári forradalom főszereplőjének, a volt református püspöknek és jelenlegi európai parlamenti képviselőnek Eckstein-Kovács Péter, a román államfő kisebbségi ügyekért felelős tanácsadója.

Tőkés László előzőleg átvehette a temesvári polgármesteri hivatal által adományozott emlékplakettet a temesvári eseményekben betöltött szerepéért.

Olvasóink írták

 • 4. szocdem 2009. december 24. 14:04
  „Miért is "magyaráruló"???
  Miért is kötelet neki??

  Szerintem csak egy rettegő pap. aki anno jókor volt jó helyen. Egy rakás ember halt meg miatta, ezrek tették kockára az életüket, akik többsége ma nyomorog.. Őt meg felkapta a média, meg a politika. Ennyire ostobák vagyunk - mi kollektívan! De ezért se árulózni, se akasztani nem kell. Önkritikát kellene inkább gyakorolni! Mindannyiónknak!”
 • 3. szocdem 2009. december 17. 15:32
  „Gartula!
  Tőkés László a romániai forradalom 20 évfordulója alkalmából megkapta a legmagasabb romániai állami kitüntetést, a Románia Csillaga érdemrendet.
  Egy kis történelem:
  1989 novemberében főképp a kelet-magyarországi lakosság egyre nagyobb felháborodással szemlélte, hogy a román határőrség rendszeresen Magyar területen is üldözi, és a helyszínen kivégzi a Romániából a zöld határon át menekülő magyarokat.
  Horn Gyula akkori külügyminiszter, november közepén tiltakozó jegyzéket adott át Románia Budapesti Nagykövetének. Azonban a határsértések, gyilkosságok tovább folytatódtak, mindeközben Tőkés László temesvári lelkészt a helyi Román Kommunista Párt rendszerellenesnek, lázítónak minősítette, és el akarta távolítani a hivatalából, mivel az magyar nyelven tartott istentiszteletein említést tett a határsértők leöléséről, és a magyar kisebbséget érő atrocitásokról.

  Debrecen, 1989. december 7. 18.00 óra, a Debreceni Ellenzéki Kerekasztal (DEKA) soros űlése.
  A Fidesz képviselője kifejtette, hogy a jegyzékek, sajtón keresztül folytatott tiltakozások nem segítettek a határon túli magyarságon, sőt a Román oldalon keményedett a magyar üldözés, aminek keretében már a reformátusok is ellenségnek minősülnek. A képviselő kérte tárgyaló feleket, hogy csatlakozzanak Fidesz tiltakozó megmozdulásához, aminek keretében 1989 december 22.-én, az ártándi határátkelőhelyen útelzárással, és kopjafaállítással, bábuégetéssel kívánnak tüntetni a romániai magyar lakosság, és Tőkés László üldözése ellen.
  A javaslatot elfogadta, és csatlakozott a tervhez Szociáldemokratapárt, a Független Ksigazdapárt és a Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalom. (az MDF nem volt tagja a DEKA-nak, mert kommunista bolsevik pártnak tartották a tárgyaló felek)

  A tüntetés szervezése gyakorlatilag azonnal megkezdődött. Az ország minden pontjáról érkeztek Debrecenbe csatlakozó nyilatkozatok, tárgyi felajánlások, a különféle Fidesz és más pártalapszervezetek részéről.
  A román oldalon a Securitate (Román titkosszolgálat) nyomban értesült a hírről, és válaszul Nyíregyháza és Debrecen vonalában a román oldalon nagy létszámú Securitate csapatösszevonást hajtott végre. A Magyar fél válaszul megerősítette a határőrizetet.

  Debrecen, 1989 december 14. 11.00 óra, Fidesz debreceni irodája
  A Nyírbátori Határőrkerület Parancsnoka, a H.-B.megyei Rendőrfőkapitány, valamint Debrecen katonai Helyőrségének Parancsnoka - mint a kormány megbízottai- közlik a Fidesz helyi vezetőivel hogy a tüntetés tervezete miatt háborús helyzet alakulhat ki. Diplomáciai csatornákon közölte a Magyar Kormánnyal a Román fél, hogy amennyiben a Fidesz az ártándi határátkelőn tömegesen megjelenik, azt a Román állam souverinitása elleni támadásnak fogják tekinteni, és fegyvert fognak használni.
  A Határőrség Parancsnoka kifejti, hogy amennyiben ,,átlőnek a határon" a románok, neki kötelessége lesz visszalövetni, de nem volna szerencsés ha a tűzvonalban civil magyar állampolgárok állnának egy ilyen cselekménynél.
  Mindent összevetve a legjobb volna, ha a tüntetést a Fidesz lefújná, mert az a résztvevőkre nézve életveszélyes, az esetleges román támadástól nem lehet a résztvevőket megvédeni.
  A Fidesz vezetői közlik, hogy a tüntetést nem fújják le, és üzenik a román félnek: nem mondanak le a romániai magyarok és Tőkés László megsegítéséről, a tüntetésen pedig az első sorban fognak állni, olyan fegyvertelenül mint azok, akiket a román határőrök az elmúlt időszakban lemészároltak. Ha akarnak lőni a románok, hát lőjenek!

  Temesvár, 1989 december 15. délután
  Tőkés László református lelkész elmozdítása ellen 2-300 ember tiltakozó demonstrációt tart a lelkész lakásánál.
  A helyszínen megjelenik a város polgármestere és a RKP helyi titkára, próbálják rávenni Tőkést hogy önként távozzon. A tömeg majdnem meglincseli őket, Tőkés személyesen kel a védelmükre. A tömeg diktatúra ellenes szövegeket kezdett skandálni. A tömegben elterjed a hír: ,,jönnek a magyarok is segíteni" - ami a Magyarországi magyarokra utal. Egyesek tudni vélték: a Fidesz nagy létszámú hadsereget szervezett ,,Erdély felszabadítására."
  A kivezényelt rendőrök könnygázt vetnek be a tömeg feloszlatásra, de az újra meg újra összegyűlik, egyre nagyobb lesz. Néhány órával később a magyar lakosság körében letartóztatások kezdődnek, a Securitate vallatói kínzásokkal akarják rábírni a letartóztatottakat hogy vallják be: magyar kémek, akiket a magyarországi Fidesz pénzel.

  1989 december 16-án Milea - akkori román belbiztonsági miniszter- parancsára a temesvári események miatt kijárási tilalmat rendelnek el.
  A magyar oldalon ekkor teljes harckészültséget rendelnek el minden kelet-magyarországi honvéd, és határőr laktanyában, és ismételten felszólítják a Fideszt, hogy álljon el a tüntetéstől, de hasztalan.

  1989 december 17-én Milea tűzparancsot ad a securitate erőknek, statáriumot hirdet. A lakosság botokkal ront az első lövéseket leadó securitate tisztekre, visszalőnek a szerzett fegyverekkel, amivel kezdetét veszi az 1989-évi Romániai forradalom, ami Temesvárról futótűzként terjed az országban, nem kevésbé a remélt ,,magyar segítség" miatt.

  Debrecen, 1989 december 19. Fidesz iroda
  A temesvári események miatt az előző nap sajtónyilatkozatot adott ki a szervezet és felhívta a lakosságot, hogy december 22.-én a debreceni Tóthfalussy térről induló ingyenes buszokkal minél többen induljanak tiltakozni az események ellen. A Fidesz debreceni szervezetének irodája ezzel egy időben segélyközponttá alakult át, ami élelmiszert, és gyógyszert szállító konvojokat szervezett a romániai forradalmárok megsegitésére.

  Budapest, 1989 december 19. délután.
  Milea román belbiztonsági miniszter telefonon felhívja Kárpáti Ferenc akkori magyar Honvédelmi minisztert, és arról tudakozódik, hogy hol járnak Erdélyben a magyar csapatok. Kárpáti közli, hogy Magyarország katonailag nem avatkozik be a román belügyekbe, és nem indított csapatokat.
  Milea kifogásolta, hogy a Magyar sajtóban megjelent, hogy emberellenesnek minősítik a securitate cselekményeit, miközben az visszavonulóban van, és buszokkal szállítanak romániába utánpótlást a felfegyverzett felkelőknek.
  Kárpáti ismételten leszögezi, hogy a Magyar Kormány nem avatkozik a Román belügyekbe, és nincsenek magyar reguláris erők Románia területén. A civilekről a civil kezdeményezésekről pedig nincs tudomása.

  Bukarest, 1989. december 19 este.
  Holtan találják hivatali irodájában Milea belbiztonsági minisztert, aki szolgálati fegyverével főbe lőtte magát. A securitate ezzel összeomlik, az egyre nagyobb számban a forradalmárok mellé állott katonák, és katonai alakulatok segítségével gyakorlatilag győzött a forradalom, és hajtóvadászat indul a bujkáló diktátor: Chausescu ellen.

  Epilógus.

  1990 január közepén a debreceni helyőrségből, a győztes román forradalmi erők támogatására - Buracu, kolozsvári katonai parancsnok kérésére- önkéntes sofőrökkel, 11 kamion fegyvert, lőszert és katonai felszerelést szállít Magyarország, mivel hírszerzői jelentések alapján bizonyossá vált, hogy a román hadsereg nem rendelkezett elegendő felszereléssel és municióval egy esetleges ellentámadás visszaveréséhez.

  A Fidesz debreceni vezetői fejére a romániai forradalom kirobbantása, és segitése miatt vérdíjat tűzött ki egy szélsőséges szervezet.”
 • 2. Mátyásfeketeserege 2009. december 16. 10:02
  „Gratula, de azért egy képet betehetett volna a szerkesztő...”
 • 1. lolita 2009. december 15. 23:33
  „Tökes Laszlo kierdemelte ezt a kitüntetest,gratula.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: 800 ezer adag vakcinát hívnak vissza Amerikában

Az amerikai egészségügyi hatóságok 800 ezer adag H1N1 vírus elleni vakcinát hívnak vissza, mivel az… Tovább olvasom