Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Több mint egymilliónyian dolgoznak feketén Ausztriában

Több mint egymillióra teszi a legalább másodállásban illegálisan foglalkoztatottak számát Ausztriában egy kedden közzétett felmérés.

A nagy többség a legális munkája mellett jut a jogszabályok megkerülésével mellékkeresethez, mintegy száz-kétszázezren viszont kizárólag illegális foglalkoztatásban vesznek részt. A második csoportba főként munkanélküliek, korkedvezményes nyugdíjból élők és illegális bevándorlók tartoznak - állapították meg a linzi Johannes Kepler Egyetem munkatársai.

Az építőiparban és ahhoz kapcsolódó foglalkozásokban a leggyakoribb az illegális foglalkoztatás, az árnyékgazdaság euróban kifejezett mértékének 38 százaléka ebből a szektorból származik. Területi megoszlásban Bécsben a legmagasabb az illegális foglalkoztatás mértéke, a második és a harmadik legmagasabb Felső- illetve Alsó-Ausztria tartományokban.

Míg 2009-ben 2,9 százalékkal nőtt, tavaly a munkaerő-piaci helyzet javulásának köszönhetően 1,22 százalékkal csökkent az árnyékgazdaság mértéke, 20,5 milliárd euróról 20,25 milliárdra. A becslések szerint 2011-ben még jobban visszaszorul a feketemunka, 20,2 milliárd euróra, vagyis a hivatalos hazai össztermék (GDP) 8,01 százalékára.

A tavaly december foglalkoztatási rekordot hozott Ausztriában. A szociális ügyekkel foglalkozó minisztérium adatai szerint az állásban lévők száma az előző decemberihez képest 60.000 ezerrel, azaz 1,9 százalékkal 3.262.000-re emelkedett, ami új foglalkoztatási rekord Ausztriában. A nemzeti számítási mód szerinti munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal 8,2 százalékra mérséklődött: az év utolsó hónapjában 302.279-en volt a bejelentett álláskeresők száma a nyolcmilliós Ausztriában, 3,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Olvasóink írták

 • 19. szocdem 2011. január 07. 14:25
  „15. hozzászólás RickCartman 2011.01.05. 13:03

  "... régóta leegyszerűsödött véleményem: mindenki addig nyújtózkodjon, amíg a takarója ér.Annyit fogyasszon mindenki,amennyit ki tud fizetni, mert az adósságból valóban nehéz már kimászni.A hitelspirálba viszont mindenki önként mászik bele.Kicsit előre kellene gondolkozni, nem pedig a rögtön-most-nekem-ide-azonnal fogyasztást majmolni.De sajnos ez is magyaros tulajdonság, az említett siránkozás mellett."

  ez télleg egyszerü kis vélemény.

  Nem veszi számitásba a való világ elemeit. Pl azt hog ynálunk egy hazugság model alapján a lakosság 97%-a magántulajdonban lakik, Európa 60%-a meg állami bérlakásban.. (Ettől hiszik sokan hogy miylen jó nekünk)

  Ez a trend önmagában egy kényszert jelent, mert aki saját egzisztenciát akar létrehozni - mert pl normál emberi génjei vannak, és családot akar - annak HITELET KELL FELVENNIE! Nincs más választása, mert az állam nem épít szoclakást. (Igaz a neolibsi-bolsik is tiltakoznak ellene, mert inkább a kollektív nyomort választják, és nem érdekli őket a való világ, mert vaolami maszlagban élnek és gondolkodnak)

  Ráadásul a hazugság azt nem tanitotta meg az Emberekenek, (a ZEmbereknek meg mindegy) hogy a kapitalizmusban nincs 30 évig egy munkahely mint Kádár efti alatt! Semmi sem biztos, kvázi az sem hogy lesz munkája az embermek 1 év mulva és fizetőképes lesz (A segélyből megélni sem lehet, nem hogy hiteleket fizetni!!)”
 • 18. RickCartman 2011. január 05. 18:05
  „17. hozzászólás annobon 2011.01.05. 15:32
  Igen, szándékos a sarkításom. De elhiheted, hogy nem az általad említett fiatal párok a notórius tartozók...ők fizetnek rendesen, még ha zsíros kenyéren is kell élniük.(Magam is jártam ebben a cipőben...)
  16. hozzászólás Kukac40 2011.01.05. 14:20
  Neked is ugyanezeket: nem az első lakáshoz jutók hitelei dőlnek be legtöbbször, hanem a luxuslakásoké, a nagy és drága gépjárműveké és a fogyasztási cikkeké.Pontos adataim vannak, de ezzel itt nem érdemes foglalkozni.”
 • 17. annobon 2011. január 05. 15:32
  „15-höz: "A hitelspirálba viszont mindenki önként mászik bele." Mondjuk ez így erősen sarkított. Mert tény és való, hogy a bank senkivel sem vetet fel úgy hitelt, hogy a homlokához nyom egy Parabellumot! Viszont a 16-os hozzászólónak is van igazsága, mikor ezt írja, hogy "Bérből és fizetésből nem lehet egy lakást megvenni. " Ennyi! Attól még lehet az illető fiatal pár rendes honpolgár és a takarójáig próbál csak nyújtózkodni, de van úgy, hogy hirtelen rövid lesz a takaró... (önhibájukon kívül).”
 • 16. Kukac40 2011. január 05. 14:20
  „15-höz. A bankok és az állam ajánlásával vágott bele sok ember a frankos hitelbe, mert valahol azért lakni kell. Már ha nem akar örök életre a szülőkkel élni. Bérből és fizetésből nem lehet egy lakást megvenni. (nem ez az álltalános) A bankokat az állam vezetést senki nem kéri számon, hogy miértjutottunk eddig. A felvett összeget a bank akkor váltotta át azon az árfolyamon. Most a kamaton felül, plusz költséget és plusz árfolyam nyereséget raknak zsebre. Nem az emberek, hanem a kormányok tagja a felelősek a szándékosan kialakított helyzetért. Mégsem ők fizetnek. :( Ha csak az osztrák bérek lennének itthon is, nem lenne ennyire nagy baj. Arról nem is beszélve, hogy kimegy tankolni mert olcsóbb és akkor már bevásárol, mert lehet, hogy drágább, (ez sem igaz mindenre) de jobb minőségű élelmiszert, terméket kap.”
 • 15. RickCartman 2011. január 05. 13:03
  „14. hozzászólás annobon 2011.01.05. 12:12
  Tudom, minden társadalomban vannak nagy különbséges egyes rétegek között (még az egyenlőséget hirdető, de azt meg nem valósító kommunizmusban is).Itt tényleg csak az a baj, hogy mindenkinek sír szája.Még ez is rendben van, de amikor ebből egyesek ideológiát gyártanak (lásd:"rosszabbul élünk mint négy éve"), és azt akarják elhitetni bevásárlóközpontokat rohamozó tömegekkel, hogy nekik nagyon rossz, az már szimplán hazugság.
  Ami meg a bedőlt hitelekre vonatkozik, régóta leegyszerűsödött véleményem: mindenki addig nyújtózkodjon, amíg a takarója ér.Annyit fogyasszon mindenki,amennyit ki tud fizetni, mert az adósságból valóban nehéz már kimászni.A hitelspirálba viszont mindenki önként mászik bele.Kicsit előre kellene gondolkozni, nem pedig a rögtön-most-nekem-ide-azonnal fogyasztást majmolni.De sajnos ez is magyaros tulajdonság, az említett siránkozás mellett.”
 • 14. annobon 2011. január 05. 12:12
  „13-hoz: "honnan ez a hirtelen nagy vásárlóerő?" Egyrészről magyar tulajdonság a folyamatos panaszkodás! Még a legzsírosabb vállalkozó is mindig panaszkodik, főleg az alkalmazottai előtt. ("Sír a szája...") Az alkalmazottak is mindig panaszkodnak és így tovább. Közben meg egy jelentős rétegnek azért van mit a tejbe aprítania. Nem muszáj Ausztriába kimenni, meg lehetett nézni a magyarországi adventi rohamokat az üzletközpontokban. Ugyanakkor rengetegen vannak a létminimum határán, a hitelspirál által szorongatva, vagy csak egyszerűen havi dilemmában, hogy "mit adjak fel? Inkább a villanyszámlát, vagy a közös költséget, vagy inkább fizessek elő ebédre?" Ez a mai Magyarország! Attól függetlenül, hogy én (sem) sírom vissza a régi rendszert, azért ilyen égbekiáltó egzisztenciális különbségek nem voltak mint manapság. És a feketemunka sem volt divat...”
 • 13. RickCartman 2011. január 05. 11:58
  „10. hozzászólás annobon 2011.01.05. 08:15
  Ilyen felmérést sosem fogunk olvasni, épp ez a lényege a feketemunkának.
  Így aztán marad az a tény - amit viszont igazolnak felmérések, még a fütyisz-rádió emeregy is bemondta: karácsony előtt hihetetlen tömegű magyar vásárló lepte el az osztrák üzleteket, költötték a finom eurót bőven.Ez nagyon örvendetes, de kérdem én: vajon honnan ez a hirtelen nagy vásárlóerő? Miközben szintén telesírják ugyanezt a rádiót olyan riportokkal, hogy"nincsmitennünknemjuttüzifára se", meg "nembírjukfizetniavillanyszámlát".Hol az igazság? Mert valaki itt nem mond egészen igazat!”
 • 12. annobon 2011. január 05. 09:33
  „11-hez: Neked is igazad van! Belőlem meg kikívánkozik, ha már az APEH-ot említetted, hogy őket ugye összevonják a Vám- és Pénzügyőrséggel és (apró betűs rész következik): évi 3,5 milliárd forinttal megemelték az összevont szerv költségvetését! Még apróbb betűs részben megemlítették, hogy igazából drágább lesz ugyan az új, de hatékonyabban fog működni! Na itt írtam, hogy éljen a szerényebb államapparátus! Gondolom, hogy a 3,5 milliárdból új autókat fognak venni, vagy új számítógépeket (esetleg nyomtatókarbantartás lesz), vagy pár új négynyelven beszélő titkárnő alkalmazottat kap majd a vezetőség. Nem tudom elképzelni azonban (sajnos), hogy végeredményben tényleg hatékonyabban lépnének fel az ilyen minimálbéres vállalkozók ellen. Vagy a külföldről hazatelepülő "ÉlünkmintMarciHevesen" típusú egyének ellen...”
 • 11. Kukac40 2011. január 05. 09:18
  „10. annobon Igazad van de.... Mit tud tenni,ha nem akarja, hogy így legyen, és meg is kell élnie? Aki kint dolgozik azzal nem az a baj, hogy kimegy, hanem az, hogy visszajön és itt játsza a kiskirályt. Sajnos meg is teheti. Ugyan azokat a jogokat élvezi mint aki itton marad, és dolgozik, adózik rendesen. Panaszkodhatunk itt egymásnak, de ettől még semmi sem fog változni. APEH nyugodtan nézelődhetne, talán más lenne a dolog.”
 • 10. annobon 2011. január 05. 08:15
  „És Magyarországon hányan dolgoznak feketén? Vagy úgy, hogy minimálbérre vannak bejelentve és a többit "zsebbe" kapják? Kíváncsian várom az ilyen irányú KSH adatokat!”
 • 9. PaPa 2011. január 05. 07:50
  „Igazuk van azoknak akik kimennek dolgozni mert az itteni megélhetés még akkor is nehéz ha valaki nyugdíj mellet veszi el kenyeret azok elől aki aktív dolgozó ként dolgozna.”
 • 8. Gabika22 2011. január 05. 07:25
  „Én azt bírtam, mikor az egyik gyerek, elkezdte isteníteni Magyarországot, hogy ilyen meg olyan jó. Nem kell részleteznem J.obbikos volt, aztán meg 2 hétre rá mondja az egyik barátnőm, hogy kinn volt Ausztriában plazmát adni szar.os 20EUR-ért. Na számomra ez a durva! Meg a vérturistás busz is tele van jo.bbikossal. Ha annyira szeretik ezt az országot, miért nem maradnak és mennek dolgozni 260 EUR minimálbérért?? Mert abból sza.rt sem lehet csinálni, nemhogy egy kiegyensúlyozott-normális életet!”
 • 7. RickCartman 2011. január 04. 20:58
  „Jah, legtöbbjük ál-rokkantnyugdíjas, vidáman svarcol, és röhög a markába a többieken (a dokit csak egyszer kellett lefizetni, jó befektetés volt, ugye?)”
 • 6. kaucsukcsuka 2011. január 04. 20:55
  „Azt azért remélem, hogy itthon (ebben az általatok élhetetlen országnak minősített földön) nem veszitek fel a munkanélküli segélyt, és nem itt gyógyíttatjátok magatokat, az általam befizetett adóból működtetett kórházakban (ami persze mind lepra és szar).”
 • 5. senkialadár 2011. január 04. 20:35
  „még csak most jön a feketeleves srácok,jönnek a szerb meg a román magyarok,akik fele ennyiér fognak dolgozni,szerbiába úgy 30ezer ft-ér dolgoznak napi 8-10 órában,itt örülnek majd az 50 ezernek,és jönni fognak nem azér kell az állampolgárság hogy a szekrénybe őrizgessék.”
 • 4. Jani_Móvar 2011. január 04. 20:32
  „Ha itthon is olyan fizetése lenne az embereknek nem kellene kimenniük, de mivel ez nincs megteremtve nagyon is jól teszik, hogy kimennek, a kinti minimálbér 1200eur. Hol van ettől a magyar? Hagyjuk is.. És a munkájukat is megbecsülik.”
 • 3. bogote 2011. január 04. 19:21
  „Nem azért kell sirni, hogy odakinn dolgoznak feketén, hanem itt kellene megfelelő munkáért megfelelő bért fizetni!!!!!!!!!!”
 • 2. Gabika22 2011. január 04. 18:28
  „Én is feketén dolgozom 2 éve Osztrákiában... és milyen jó.. kb. 800 EUR többet keresek.
  1. igazad van!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. zakarias3 2011. január 04. 18:18
  „Igazuk is van,menjenek ebből az országból,ez az ország nem a dolgozó emberek országa!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új operaház épül Linzben

A volt európai kulturális főváros, Linz nem hagyta abba a fejlesztéseket, már épül és 2013… Tovább olvasom