Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Több mint 200 bűnügyi akta a magyar-roma balhék ügyében

Kétszázharminc bűnügyi aktát állított össze a csíkszeredai ügyészség a május végén Csíkszentmártonban romák és magyarok között kirobbant incidens miatt.
Közben a megye tanácselnöke cáfolja a román sajtó és a cigányszervezetek állítását, miszerint etnikai konfliktusról lenne szó.
Az erdélyi Krónika és a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) egyaránt beszámolt csütörtökön arról, hogy a helyi illetékes hatóságok tömeges kihallgatásra készülnek az ügyben.

Az ÚMSZ Borboly Csabát, a Hargita Megyei Tanács elnökét idézve tudni véli, hogy a napokban 220 helybélit, a fél falut készülnek beidézni a júniusban történt incidensek miatt. A tisztségviselő kedd este járt a településen, ahová a helyiek hívták ki, miután aznap hat falubelit már beidéztek a megyeszékhelyre.

A településen akkor mérgesedett el a hangulat, amikor két magyar azon kapott néhány romát, hogy lovaikat a földjükön legeltetik - idézik fel a történteket a lapok. Amikor a gazda elkergette onnan őket, a romák megverték a terület gazdáját és a fiait. Este több magyar lakos is kiment a cigánytelepre és kövekkel dobálta be házaik ablakát, illetve egy autót is tönkretettek. Az incidensnek a csendőrség vetett véget.

Néhány héttel később a közeli Csíkszentkirályon tört ki konfliktus a helybéli magyarok és romák között, egy késelés nyomán. A községből a romák egy részét el is kergették a helybéliek, akik azon háborodtak fel, hogy a késelő romát nem állították elő a hatóságok.

A jogvédő szervezetek önbíráskodással vádolták a két község lakóit, a megye vezetőit pedig azzal, hogy hallgatólagosan vagy akár tevőlegesen támogatják eljárásaikat. Utóbb négy cigányszervezet a nemzetbiztonságért felelős legfőbb román testülethez fordult azzal a kéréssel, hogy a belügyminisztériummal vizsgáltassa ki a helyzetet.

Mint az ÚMSZ írja, Borboly összefüggést lát a kérés és az ügyészek eljárása között. "Miután a Romani Criss a védelmi tanácshoz fordult, s a központi sajtó eltorzítva mutatta be a helyzetet, a hatóságoknak bűnbakot kellett keresniük. Ezért hívják be most az ügyészségre csíkszentmártoniakat" – idézi a lap a tanácselnököt, aki a megyei önkormányzat jogi osztálya révén jogi segítséget is adott a beidézett személyeknek.

Borboly egyébként a román államfőnek is levelet írt, amelyben leszögezte, hogy szerinte azon a vidéken nincs etnikai konfliktus. Mint vallja, ezt csak a sajtó és a roma szervezetek állítják így be.
 
A Krónika is úgy fogalmaz: a központi román sajtó egyoldalúan, csak a roma szervezetek szemszögéből tálalta a történteket. Ez a lap is idézi Borbolyt: "Olyan személyek állítják azt, hogy a romákat a magyarok elűzik és bántalmazzák, akik életükben nem jártak Hargita megyében. Olajat öntenek a tűzre ahelyett, hogy a kedélyeket igyekeznének csillapítani".

Borboly a Krónika szerint elmondta: az őszi betakarítások időszaka jó pénzszerzési lehetőség a többnyire alkalmi munkából tengődő roma közösségnek, mivel azonban a magyarok bizalmatlanná váltak irántuk, nem fogadják fel őket a betakarítási munkálatokra.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2009. augusztus 30. 22:40
  „Valakik igencsak kiakarnak robbantani egy újabb véres háborút Európában! Sok a fegyver és lőszer a raktárakban!”
 • 3. vonLichthofen 2009. augusztus 28. 01:18
  „Egy mai hír az AOLon - kicikizték Madonnát Bukarestben, mert hülyéket mondott a cigányüldözésről.
  Igazuk volt a Románoknak, a Lajtától nyugatra könnyű ugrálni a cigányok érdekében.”
 • 2. kolombela 2009. augusztus 27. 16:23
  „T. Szerkesztőség!
  Lenne egy javaslatom. mi lenne, ha Európa más országaiban is végeznének milyen statisztikai kimutatást. Higgyék el meglepődnének, hogy mennyire utálják mindenhol a cigányokat.
  Bár azt is el tudom képzelni, hogy ismerik ezeket az adatokat, csak az eszement polkorektség miatt nem teszik közzé. Mennyivel egyszerűbb a magyart rasszistázni, nácizni, antiszemitázni, hiszen ezt követeli meg a jelenlegi haza- és nemzetáruló kormányzat.”
 • 1. vonLichthofen 2009. augusztus 27. 13:00
  „Már megint ezek az összeférhetetlen Magyarok.

  A Felvidéken olyan nevetséges és hihetetlen követeléssel állnak elé, hogy egy szláv államban magyarul akarnak beszélni. Még mit nem!

  Erdélyben meg a színmagyar területeken nem átallanak magyarnyelvű helységnévtálákat állítani, ami nyilvánvalóan sérti a többségi nemzet sarjainak hazafias érzését.
  Ugyancsak Erdélyben ezek az önző magyarok nem hívják meg a cigány falubelieket, hogy a magyarok által szántott, vetett, boronált, egyelt és gondozott terményföldön legeltessák a lovaikat.
  Ez az igazi dölyfös nacionalizmus!
  Még jó, hogy ezek a székelyek nem veszik körül magasfeszültséggel a pityókaföldet.
  Az meg egyenesen égbekiáltó a Csíkszentkirályi atyafiaktól, hogy egy egyszerű késelést sem vesznek jószívvel és baráti szeretettel a cigányoktól. Ahelyett, hogy a másik tüdőlebenyüket is odatartanák jó keresztényként, hogy ideszúrj dádé, ezek a hirtelenharagú székelyek még a tiltakozástól sem riadnak vissza!
  Mivé lett ez a világ?

  Megoldás az egész Kárpát Medencére Vereckétől Burgenlandig - mi magyarok gyakoroljunk önzetlen jótettet,adjunk oda mindent önként a cigányoknak, beleértve kocsi, ló, szerszám. Ha lányainkat akarják őket is, mert ha nem akkor lenáciznak bennünket és azt mi nem akarjuk.

  Én mindjárt el is kezdem. Az egész vasárnapi keresetemet felajánlom a jó célra.

  Erdélybe pedig addig nem megyek, amig ott is odaadnak mindent jószívvel a romáknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemkívánatos vendég a Híd az MKP dunaszerdahelyi gyűlésén

Nemkívánatos vendégnek tartja az Magyar Koalíció Pártja (MKP) a közelmúltban alakult új szlovákiai… Tovább olvasom