Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Több ezren tüntettek Bécsben a Bolognai folyamat ellen

Több ezren tüntettek a Bolognai folyamat ellen Bécsben, míg a felsőoktatási reformban részt vevő országok Budapesten a tízéves jubileumi konferencia első napjára gyűltek össze.

A rendőrség becslése szerint mintegy háromezer-kétszázan vettek részt az osztrák főváros ismert bevásárlóutcáján, a Mariahilfer Strassén csütörtökön végigvonuló menetben. Több másik tüntető csoport később csatlakozott hozzájuk. Maguk a szervezők tízezerre tették a résztvevők számát.

A budapesti tanácskozás után a konferencia pénteken Bécsben folytatódik, a résztvevők a csütörtök esti órákban érkeztek meg az osztrák fővárosba.

Az ünnepi konferencia alkalmából rendezett bécsi fogadás némi késéssel kezdődött, miután tüntetők kisebb csoportjai késő este több helyen akadályozták a forgalmat a belvárosban, a rendezvény helyszíne közelében. A blokádokkal az volt a tüntetők célja, hogy megnehezítsék a delegációk közlekedését. Mint mondták, a közlekedési korlátozásokkal arra akarják felhívni a figyelmet, hogy "milyen érzés bejutási korlátokkal szembesülni". Beatrix Karl, a nemrég kinevezett osztrák felsőoktatási miniszter ugyanis újból be akarja vezetni a felvételi korlátozásokat az osztrák egyetemeken.

A rendezők szerint 63 szervezet támogatta a megmozdulást, köztük az osztrák hallgatói önkormányzat (ÖH), az Attac, egy osztrák parlamenti párt, a Zöldek bécsi szervezete, valamint több baloldali, illetve kommunista szervezet.

A tüntetések motorját az osztrák egyetemi rendszerrel elégedetlen hallgatók és oktatók jelentették, de külföldiek is részt vettek a megmozduláson.

A délutáni menet szitáló havas esőben indult rendőri felvezetés és hangos zeneszó mellett a császári palota, a Hofburg irányába. Legyen Bologna a múlté! Fizessenek a gazdagok! - hirdették a transzparensek. Bologna ég - állt sok másikon, a tavaly őszi osztrák diáktüntetések jelszavára - Ég az egyetem! - utalva. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a rendezvény biztosítására, incidensekről az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója nem értesült.

Tavaly ősszel szerte Ausztriában számos tüntetéssel és teremfoglalásokkal hívták fel magukra a figyelmet az elégedetlen diákok. Szerintük a Bolognai folyamat a gyakorlatba átültetve Ausztriában azt eredményezte, hogy a hallgatók tanrendje túlzsúfolt és merev, ezért nehezen teljesíthető; ők maguk pedig a magas óraszám miatt túlterheltek. Egy másik gyakori kritika a rendkívül nyitott osztrák egyetemi képzéssel kapcsolatban az, hogy túlzsúfoltak a tantermek és a szemináriumok, az oktatás így személytelen, miközben csökken a színvonala. Gyakran hangoztatják azt is, hogy a hároméves BA képzés nem ad "piacképes" diplomát. A tüntetések résztvevői többek között több pénzt követelnek a felsőoktatásra. Egyúttal élesen elutasítják az új oktatási miniszter megoldási javaslatát, hogy legyen újból tandíjas az oktatás, és hogy tegyék általánossá a felvételi korlátozások valamilyen fajtáját.

Olvasóink írták

  • 1. csiga_biga 2010. március 12. 09:57
    „Ideje lenne Magyarországon is felszólalni, nem csak az egyetemistáknak, a Magyar Bálint vezette oktatási reformmal kapcsolatban! Nem jól működik, nem ad megfelelő diplomát, nem jó a felvételi rendszer! Az SZDSZ csak ártani tudott az oktatás terén, Hiller ebben már csak egy utolsó csepp volt a tandíjjal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az amerikaiak már kevésbé aggódnak a globális felmelegedés miatt

Az amerikaiak már kevésbé aggódnak a globális felmelegedés miatt, az utóbbi két évben csökkent… Tovább olvasom