Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Tartanak a szakadároktól, elmarad a kijevi parádé

A szokásos május 9-i győzelem napi parádét Szlovjanszkban maguk a szakadárok rendezték meg, Donyeckben pedig megzavarták azt.
Tartanak a szakadároktól, elmarad a kijevi parádé

Sem felvonulást, sem katonai parádét nem tartanak pénteken Kijevben. A szokásos május 9-i, győzelem napi parádé azért marad el az idén, mert az ukrán főváros vezetése szerint nem kizárt, hogy kelet-ukrajnai szakadárok provokatív akciókat követnek el.

A főpolgármesteri hivatalban közölték, hogy a fasizmus fölött aratott második világháborús győzelemről való megemlékezéseket koszorúzásokra, veteránoknak tartott rendezvényekre, illetve egy ünnepi koncertre szűkítették le.

Volodimir Bondarenko, a kijevi adminisztráció vezetője közölte: információik szerint olyan provokációkra készültek oroszpárti szakadárok, amelyekben veteránokat bántalmaznának orosz televíziók kamerái előtt, hogy aztán "az egész világot telekiabálják" a történtekkel.

Délelőtt a kijevi Arszenál téren a szakadárok jelképét, az orosz cári György-szalagot viselők gyülekeztek kis számban, kezükben szegfűvel. Azt tervezik, hogy a Dicsőség terére vonulnak. Ez utóbbi térről közben elindult egy mintegy kétezer fős menet az ismeretlen katona emlékművéhez vörös lobogók, illetve az egykori szovjet Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság zászlai alatt.

A kijevi főtéren, a Majdanon és a kormánynegyedben a helyzet nyugodt, az átlagosnál jóval kevesebben sétálgatnak a belvárosban a munkaszüneti nap és a kellemes, napos idő ellenére.

Közben a rendőrök a Dicsőség terén megállítottak egy Skoda típusú személygépkocsit, majd átvizsgálásakor a csomagtartójában pisztolyt, kést, egy második világháborús automata fegyvert, hozzá való lőszerekkel, mintegy tíz rendszámtáblát, és különböző iratokat, köztük újságíró-igazolványt találtak. Az autóban a sofőr egyedül tartózkodott, a férfit a rendőrök őrizetbe vették.

Az oroszok megrendezték

Az orosz fővárosban és a krími Szevasztopolban egyszerre kezdődött meg pénteken a második világháború európai hadszínterén aratott győzelem 69. évfordulója alkalmából rendezett katonai díszszemle.
A moszkvai Vörös téren a különböző fegyvernemeket képviselő mintegy 11 ezer katona és katonai főiskolás, valamint 151 különböző harceszköz és katonai jármű vonult fel.

Az orosz hadsereg a legkorszerűbb haditechnikáját vonultatta fel, így az SZ-400-as légvédelmi rendszert és a Topol típusú (NATO-jelzése: SS-25 Sickle), atomtöltettel felszerelhető interkontinentális ballisztikus rakétát is. A Vörös téri katonai díszszemlén először mutatták be a Tor-M2U (Nato-kódja: SA-15 Gauntlet) típusú önjáró, kis hatótávolságú légvédelmi rakétakomplexumokat, a Krizantém-SZ (NATO-kód: AT-15 Springer) harckocsi-elhárító rakétákkal felszerelt önjáró komplexumot és a Tajfun-K (KAMAZ-63968) típusú univerzális páncélozott teherautókat.

Az orosz hadsereg harci gépei repülnek a moszkvai Vörös tér felett. Fotó: MTI/AP/Denisz Tirin
Az orosz hadsereg harci gépei repülnek a moszkvai Vörös tér felett. Fotó: MTI/AP/Denisz Tirin

A Vörös téri díszszemlén - amely már a 140. a moszkvai katonai parádék sorában - Vlagyimir Putyin államfő, a hadsereg főparancsnoka és Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő is megjelent.

Putyin rövid beszédet mondott a díszszemle kezdetén, de nem tett utalást sem a Krím félsziget annektálására, sem az ukrajnai helyzetre. Az orosz államfő a hazafiasság erejét, a háborús hősök emlékének védelmét és megőrzését emelte ki beszédében. Közölte, hogy május 9. ahogy eddig is, úgy továbbra is Oroszország legfontosabb ünnepe marad.


Vlagyimiri Putyin orosz elnök beszédet mond a moszkvai Vörös téren. Fotó: MTI/EPA/Ria Novosztyi/Kreml/Mihail Klementyev
Vlagyimiri Putyin orosz elnök beszédet mond a moszkvai Vörös téren. Fotó: MTI/EPA/Ria Novosztyi/Kreml/Mihail Klementyev

Az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisának helyet adó Szevasztopolban az európai hadszíntéren aratott győzelem 69. évfordulója egybeesik a városnak a fasiszta megszállás alóli felszabadításának 70. évfordulójával. Ebből az alkalomból 70 katonai repülőgép és helikopter repült el a város felett.

Az Oroszországi Föderációhoz a Krímmel együtt új jogi alanyként csatlakozó Szevasztopolban az orosz nemzeti színű zászló alatt zajlott az ünnepi katonai szemle. Közép-európai idő szerint délután kettőkor a Fekete-tengeri Flotta egységei is felvonulnak a Győzelem napján.

Szlovjanszkban a szakadárok rendezték, Donyeckben megzavarták

Győzelem napi "katonai parádét" rendeztek a szakadárok pénteken a kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő Szlovjanszk városban a második világháború európai hadszínterén aratott győzelem 69. évfordulója alkalmából.

Az eseményről helybeliek adtak hírt közösségi portálokon. A Twitteren közzétett egyik fotón egy harckocsi látható a szakadárok fellegvárának számító város központjában, és a képen Kalasnyikov gépkarabélyokkal felfegyverzett, egyenruhás, Moszkva-barát szeparatisták ülnek. A harckocsira a "donyecki népköztársaság" zászlaját tűzték ki.

Eközben a megyeközpontban, Donyeckben szakadárok zavarták meg a hivatalos megemlékezést. A helyi felszabadulási emlékműnél tartott nagygyűlés végén szeparatisták egy csoportja felrontott a színpadra, és tagjai közölték: remélik, hogy a következő május 9-ét már "fasiszták" nélkül, "az ő himnuszukat játszva" fogják ünnepelni.

Egy símaszkos, narancssárga-fekete sávos cári György-szalagot viselő szakadár azt követelte a helyi rendőrzenekartól, hogy az orosz himnuszt játssza, amit a zenekar nem teljesített.

Súlyosabb incidens nem történt, a hatóságok megakadályozták, hogy a szakadárok verekedést és egyéb rendbontást szítsanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel négyszáz motoros halt meg öt év alatt az osztrák utakon

Legtöbbször a túlságosan nagy sebesség, kockázatos előzési manőverek vagy túl szűk ívben bevett… Tovább olvasom