Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Sztrájkhullám Franciaországban

Sztrájkolnak csütörtökön a francia állami vasúttársaság, az SNFC dolgozói, hogy az államfő Nicolas Sárközy tervezett közalkalmazotti nyugdíjreformja ellen tiltakozzanak.
A BBC információi szerint az egy napos munkabeszüntetéshez várhatóan országszerte csatlakoznak majd a buszvezetők, valamint a légi közlekedési dolgozók is, hogy az elnök gazdasági reformjai ellen tiltakozzanak. A közlekedési sztrájkot azután kezdték, hogy francia halászok napokon át elbarikádoztak több kikötőt és olajipari telepet, hogy a magas üzemanyagárak miatt nagyobb állami támogatást követeljenek maguknak.

A közalkalmazottak azért demonstrálnak, mert a tervek szerint a teljes nyugdíjhoz szükséges munkaidejüket egy évvel meg akarják hosszabbítani, 41-re. A sztrájkolók ezenkívül a közalkalmazottak létszámának tervezett csökkentése ellen is tiltakoznak. Sárközy szerint a reformok elengedhetetlenek a francia gazdaság felélénkítéséhez. A közlekedési dolgozók sztrájkja várhatóan nem okoz majd akkora fennakadásokat Franciaországban, mint tavaly novemberben, amikor 9 napon át tartott a munkabeszüntetésük.

A csütörtöki sztrájk valószínűleg a vonatok 50 százalékát érinti majd. A francia közlekedési dolgozók csütörtöki munkabeszüntetéséhez várhatóan csatlakoznak a postai, valamint más közszolgáltatói vállalatok alkalmazottai is egész Franciaországban. A kikötőket és olajipari telepeket napok óta elbarikádozó halászok szerdán Párizsban rátámadtak a mezőgazdasági minisztérium épületét védő rendőrökre.

Tiltakozó akciójuk eredményeképp ideiglenes üzemanyaghiány alakult ki több francia városban is. Az elmúlt fél évben csaknem a duplájára emelkedett dízel üzemanyagárak miatt napok óta nagyobb állami támogatást követelő halászoknak a francia kormány azt ígérte, hogy 110 millió eurós, csaknem 30 milliárd forint támogatást ad a halászati ágazatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burmába érkezett az ENSZ-főtitkár

Megérkezett Mianamarba csütörtökön Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy rávegye a ciklon sújtotta ország… Tovább olvasom