Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Szlovákia lesz a negnagyobb LCD-tévé gyártó

Megkétszerezi éves kapacitását az LCD-képernyős tévékészülékeket gyártó Sony-üzem a szlovákiai Nyitrán. Ezt szerdán jelentették be a vállalat képviselői a létesítményben tartott sajtótájékoztatójukon. Az LCD-televíziók vonatkozásában világviszonylatban is ez lesz a vállalatóriás legnagyobb gyára.
Szlovákiában 2006 áprilisában kezdtek folyadékkristályos készülékeket gyártani a cég nagyszombati gyárában. Mivel az ottani üzem idővel kicsinek bizonyult, és már nem volt bővíthető, a vállalat úgy határozott, hogy fokozatosan egy másik délnyugat-szlovákiai városba, Nyitrára helyezi át a termelést. Utóbbi helyen tavaly augusztustól állítanak elő ilyen készülékeket.

Nagyszombatból sem "költözik el" teljesen a mamutcég, hiszen ügyfélszolgálati és szervizközpontja továbbra is ebben a városban marad. Nagyszombatból a nyitrai üzem 1200 alkalmazottat vett át, ötszázan Nagyszombatban maradtak, hogy alkatrészeket gyártásanak és egyéb feladatokat ellássanak. Nyitrán jelenleg 2300-an dolgoznak, de a bővítés után 3500 főre növekszik az alkalmazottak száma. Szlovákiában - a nagyszombati és a nyitrai üzemben - tavaly már kétmillió LCD-tévékészüléket gyártottak, 2009-ben pedig a tervek szerint négymillió darabot állítanának elő. Ehhez új gyártósorokat kell üzembe helyezni. Mivel Nyitráról az egész európai piacra szállítanának ilyen elektronikai cikkeket, idén ősztől az üzem mellett logisztikai központ is működni kezd.

A Sony Nyitrán eddig 73 millió eurót (18 milliárd forint) ruházott be. Az új üzem egy körülbelül 400 ezer négyzetméteres telken épül föl, a beépített terület 60 ezer négyzetméter lesz. Arról, hogy a mostani bővítés mennyibe kerül, a Sony Nitra Technology Centre ügyvezető igazgatója, Hajime Ushida nem árult el részleteket. Azt sem volt hajlandó elmondani, hogy mekkora a dolgozók átlagbére, csak annyit közölt, hogy az megfelel a szlovákiai átlagfizetés szintjének. Északi szomszédunknál 2007 végén csaknem 21 ezer korona (vagyis nagyjából 166 ezer forintnak megfelelő összeg) volt a bruttó átlagbér, ami az adó és járulék levonása után 16 ezer korona (vagyis körülbelül 126 ezer forint) nettó átlagot jelent.

Olvasóink írták

  • 2. Jakab Janos 2008. április 29. 00:49
    „Milyen szerencse, hogy a Felvidek mar nem tartozik MO-hoz, mert akkor megnezhetnek magukat.”
  • 1. Jockey 2008. április 28. 22:02
    „Valahogy így kellene irányítani egy ország gazdaságát, hogy mindenkinek hasznot hozon. Nem dél-koreai gumigyárral, ami csak a sleppnek jó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberi mulasztás okozta a kínai vonatbalesetet

Emberi mulasztás okozta a hétfő hajnali vonatbalesetet Kínában - közölte az előzetes vizsgálatok… Tovább olvasom