Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Szlovákia: lakott területen 50 lesz a határ

Szlovákia - Szlovákiában részben módosulnak a közlekedési szabályok februártól. Az új közlekedési törvény értelmében a szomszédos országban egész évben kötelező lesz a tompított fény használata, a lakott területeken az eddigi óránkénti 60 helyett csak 50 kilométeres sebességgel lehet majd haladni.

A szlovák parlament ismét megszavazta a közlekedési szabályok módosítását. A lakott településeken csak ötvennel haladhatunk, egész évben kötelező lesz a világítás, szigorúbban büntetik az ittas vezetést. Az intézkedéseket egyszer már nyáron megszavazták, de mivel hozzákapcsoltak egy teljesen irreleváns részt az autópályaépítés finanszírozásáról, az elnök visszadobta a törvényt. Másodjára némi meglepetésre a parlamenten sem ment át a javaslat, így az egész törvényalkotási folyamatot újra kellett kezdeni.

Az egyik legjelentősebb változás, hogy a jelenlegi 60-ról 50 km/órára csökken a lakott területen megengedett legnagyobb sebesség. Az autópályákon 130 km/óra lesz a sebességkorlátozás, de lehetőség lesz arra, hogy helyenként közlekedési táblával engedélyezzenek ennél nagyobb sebességet is. Az autópályákon és gyorsforgalmi utakon ezentúl csak legalább 80 km/órával lehet majd haladni. Eddig a megengedett minimális sebesség 50 km/óra volt.

Az új törvény szerint egész évben használni kell majd az autósoknak a tompított fényszórókat, nem csak október 15-től március 15-ig.

A téli gumik használata csak akkor lesz kötelező, ha az úttestet összefüggő hóréteg, illetve jég borítja. Ez azt jelenti, hogy a téli gumik nem kötelezőek, de ha leesik a hó, nyári gumikkal nem szabad közlekedni.

A rendőrök akár 40 ezer koronás bírságot is kiszabhatnak arra a sofőrre, aki megtagadja az alkoholtesztet. Ittas vezetésért 30 ezer koronás bírság is kiszabható lesz, míg a gyorshajtás akár 25 ezer koronás büntetést jelenthet. Eddig 15 ezer korona volt a plafon.

Fontos újdonság, hogy a jövőben óránként legfeljebb csak 90 kilométerrel lehet hajtani az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon. Jelenleg a sztrádákon 130 kilométer a legmagasabb megengedett óránkénti sebesség - adta ki korábban az MTI. A bumm.sk információi ennek nénileg ellent mondanak.

Olvasóink írták

 • 9. Gondolkodo 2009. március 02. 20:41
  „aki tullépi a sebességet 230ezerft értékü euro a birság”
 • 8. Goldman 2008. december 06. 07:17
  „Legalább olvasnátok el normálisan a cikket!
  "Az autópályákon és gyorsforgalmi utakon ezentúl csak legalább 80 km/órával lehet majd haladni. Eddig a megengedett minimális sebesség 50 km/óra volt." Ami azt jelenti, hogy a kötelező legkisebb sebesség 80 km/óra. Magyarországon ez 60 km/óra.
  Az alsó résznél pedig ott van, hogy a szlovák internetes forrás másképp tudja mint a magyar....ez a szerkesztő hülyesége: minek rak bele ilyen kiegészítést ha semmi értelme?”
 • 7. lolita 2008. december 05. 20:53
  „Egyszerüen nem megyünk azon az autopalyan ilyen egyszerü lessz,ez nem problema!ha ök megtudjak igy oldani ,mi autosok is megoldjuk magunknak!”
 • 6. lolita 2008. december 05. 20:44
  „Mit jelent az hogy 50 lessz a hatar?Illene megtanulni fogalmazni nem ?”
 • 5. morfi 2008. december 05. 18:32
  „Nem elírás,ezt érdemlik ! Én rajkai vagyok,és látom hogyan száguldoznak ezek a barmok . Semmi sem szent ezeknek! Se állat sem ember,A zebrán áthajt rajtad.A kressz vizsga nem úgy van mint nálunk,Egyszerűen két rendőr mellet kell vizsgázniuk. Ennyi!”
 • 4. Angels777 2008. december 04. 16:33
  „Hmmm.... Nos valószinű hogy elirás, ekkora barmok nem lehetnek... Akkor ki venné meg a pályamatricát, mert 90 főútvonalon is...”
 • 3. mindigatutit 2008. december 04. 11:18
  „szerintem ezt elírták.90-nel valószínű ,hogy az autóúton lehet majd menni.”
 • 2. Kabóca 2008. december 04. 08:44
  „Nóórmális?”
 • 1. jockey 2008. december 03. 22:46
  „Autópályán 90-nel? Ezt biztosan a Slota javasolta, ő ilyen okos gyerek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perelik a szerb államot a legutóbbi háborúk veteránjai

Szerbia - A kilencvenes évek délszláv háborúinak szerb veteránjai perelik az államot: a háborús… Tovább olvasom