Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Szajan-Susenszk: 74 áldozat és tűzeset

A szibériai Szajan-Susenszki Vízi Erőműben szerdán megtalálták és azonosították az augusztus 17-én történt baleset 74. halálos áldozatát, egy további személyt még keresnek. Eközben az erőmű géptermében tűz ütött ki, de senki nem sérült meg.A tűz továbbterjedését megakadályozták, de 200 ember evakuálni kellett, mert a termet füst öntötte el.

Továbbra sem tudni, mi okozta a világ egyik legnagyobb vízi erőművében az augusztusi balesetet, amelyben részben vagy teljesen megsemmisült az erőmű tíz turbinája közül kilenc. A helyreállítási munkálatok legalább 3-5 évig tartanak és 40 milliárd rubelbe kerülnek majd.

Szergej Sztyepasin, az orosz számvevőszék elnöke a szerdai moszkvai lapok szerint bejelentette, hogy már két évvel ezelőtt figyelmeztették az illetéseket: az erőmű berendezései mintegy 85 százalékban amortizálódtak. Sztyepasin szerint akkor azt a választ kapták, hogy részvénytársaságról lévén szó, a problémákat a részvényesek terhére kell megoldani.

A helyszínre érkezett Alekszandr Basztrikin, a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság vezetője. A bizottság a munkavédelmi szabályok megsértése címen indított büntetőeljárás kapcsán nyomoz az erőműben. Basztrikin szerint legkorábban 6-8 hét múlva foglalnak majd állást abban a kérdésben, hogy konkrétan mi okozhatta a balesetet. "Az, ami történt, az orosz vízi energetikai ágazat állapotának törvényszerű következménye. A szakemberek régóta figyelmeztetnek, hogy műszaki problémákra kell számítani, mert soha semmit nem újítanak fel" - mondta.

Az erőműhöz közeli Abakanban szerdán összeverték Mihail Afanaszjev újságírót, aki nem sokkal a baleset után megírta, hogy a mentőegységek még sokáig hallották a víz alá került, megmentésüket remélő emberek kopogtatását. Úgymond valótlan hírek terjesztése miatt eljárást indítottak ellene, de ezt később leállították. Egy sajtóértekezleten mondta el, hogy az erőmű vezetése tudott a berendezések meghibásodásáról, mert jelentették a dolgozók. "Az egész erőmű rossz műszaki állapotban volt, egyszerűen lestrapálták" - mondta.

Szerdán Borisz Grizlov, az állami duma elnöke parlamenti vizsgáló bizottság létrehozását indítványozta a történtek okainak feltárására.
Az első családok megkapták az egymillió rubelt, amelyet a kormány helyezett kilátásba korábban minden egyes áldozat után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy hajó, sok a halott

Heves viharban felborult egy hajó a nyugat-afrikai Sierra Leone partjainál, és legalább hetvenen a… Tovább olvasom