Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Sólyom László Révkomáromba látogatott: vastaps a volt államfőnek

A szomszéd népek értékrendjének és a magyarok hozzáállásának kell változni ahhoz, hogy rendezni lehessen a magyar kisebbségek helyzetét – mondta Sólyom László Révkomáromban.18 óra 58 perc

Sólyom László nem sokkal délután öt óra előtt az Erzsébet hídon át érkezett Komárom magyar részéből a szlovákiaiba, csaknem napra pontosan egy évvel azután, hogy még hivatalban lévő köztársasági elnökként Szlovákia nem engedte saját területére lépni a Szent István-szobor avatóünnepségére.

Ezúttal, bár nagy volt a rendőri készültség, nem történt atrocitás. Az egykori államfőt félezer fős, lelkes tömeg várta. Akadt, aki azt mondta, "az elszakadt film folytatódik", többen éljent és "Hajrá, magyarok!"-at kiáltottak.

A végig két nyelven, magyarul  és szlovákul megtartott ünnepség a tavaly felavatott Szent István-szobor lábánál a szlovák és a magyar himnusszal kezdődött, a Szózattal fejeződött be.

Sólyom László volt magyar államfő ünnepi beszéde elején azt mondta: "A legfontosabb, hogy együtt vagyunk. A legfontosabb, hogy minden aka dály ellenére együtt ünnepelünk. Ahogy ígértem, visszajöttem."


Sólyom László Szent István szobránál Révkomáromban. Fotó: MTI.
Sólyom László Szent István szobránál Révkomáromban. Fotó: MTI.


Majd arról beszélt: a magyar kisebbségek helyzetének tartós rendezését csak úgy lehet elérni, ha a szomszéd népeknek a magyarokkal kapcsolatos értékrendje, a magyaroknak pedig a szomszéd népekhez való hozzáállása megváltozik.

"Amíg él az öröklött hozzáállás, hogy a kisebbségi jogok teljessége a többségi állam épségét fenyegeti, addig a kisebbségi lét eredendő bizony talansága fennmarad" – tette hozzá.

A volt államfő – aki megkoszorúzta Szent István szobrát – a kisebbségi magyarok legfőbb elvárásait is idézte, amelyet egy 2006-os konferenciasorozat térképezett fel.

A legnagyobb tapsot két pont kapta: az egyik a magyar nyelv hivatalossá tételét szorgalmazza helyi és regionális szinten, a másik pedig arról szól, hogy soha, semmilyen körülmények között ne kezeljék idegen állampolgárként külhoni nemzettársainkat Magyarországon.

"Az új állampolgársági törvény kiteljesíti a nemzet tagjainak szabadságát: aki kívánja, még szorosabbra fűzheti kapcsolatát az anyaországgal. De ez a lehetőség semmiképpen nem vezethet arra, hogy különbséget tegyünk a magyar nemzet tagjai között aszerint, hogy rendelkeznek-e magyar állampolgársággal vagy sem" – szögezte le Sólyom.

Korábban

Egy évvel révkomáromi látogatásának meghiúsulása után Sólyom László volt köztársasági elnök vasárnap látogatást tesz Komárom szlovákiai részébe.

Részt vesz a tavaly augusztusban felavatott Szent István-szobor megkoszorúzásán, este pedig a Teátrum Színház ünnepi előadásán. Ugyanúgy mint tavaly, most is gyalog kíván átkelni a Duna hídján.

A révkomáromi rendezvényen magánemberként vesz részt, amelyet külsőségekben is kifejezésre akar juttatni. Nem kér például személyi védelmet.

A révkomáromi látogatás tavalyi meghiúsítása, a köztársasági elnök kitiltása diplomáciai botrányt váltott ki Pozsony és Budapest viszonyában.

Olvasóink írták

 • 20. janika 2010. augusztus 24. 08:53
  „A napot nyugtával illik dicsérni.”
 • 19. öszödiböszme 2010. augusztus 23. 16:19
  „Igen is, nekem hiányzik. Sólyom megtette, a sólyom mehet!! Pedig ő nem is volt mór. Helyette lett ez a gyönyörűség. Öleb palkó, a polihisztor. Hát ennél ő is jobb volt!!”
 • 18. Mankapunka 2010. augusztus 23. 12:49
  „Miért kellett az igazságot kitörölni.

  Igen is magyarellenes a Sólyom-”
 • 17. sziszifusz 2010. augusztus 23. 11:03
  „Egyeztetés: Sólyom politikai és kulturális nemzetről értekezett a közelmúltban.Aztán két állítás-1/soha ne kezeljék idegen állampolgárként
  2/nem vezethet arra,hogy különbséget tegyünk -hogy rendelkeznek magyar állampolgársággal vagy sem.Hogy könnyebb legyen hazaárulózni - egyeztetve vannak ezen szellemi magaslatok?Érzésem - nem egy, pontos-preciz alkotmánybírósági elnöki levezetés.
  De,úgyis a szemétdombra/sztalinista!?/ kerül az alkotmánya - hamarosan!”
 • 16. janika 2010. augusztus 23. 09:47
  „Ahogy el nézem a mellékelt fotó, látni, hogy milyen sóvárgással nézi, és irigyli, hogy a természet Gyurcsánynak már életében állított szobrot!”
 • 15. janika 2010. augusztus 23. 09:03
  „No, ha nem verték volna a nyálukat annak idején, akkor is mint magánember oda mehetett volna ahova akar! Persze a felhajtás, kivagyiság a hírverés a fontos egyeseknek. Persze, azt nem lehet azért mondani, hogy ép olyan mint a többi magyar átlagember, mert Ő nem az!”
 • 14. unkown 2010. augusztus 23. 08:19
  „a határon túli magyarok előbb látják élőben sólyom lászlót, mint én aki magyar vagyok... ja, igen, a kinn élők mindig fontosabbak... már igazán eldönthetnék a politikusok, hogy a határon túl lettek megválasztva vagy MAGYARORSZÁGON?, nem azért X-elgettem, hogy a szomszéd fűjét vizslassák.. tessék a MAGYAROKKAL foglalkozni! ha pedig a túlon jobb, tessék szépen kiköltözni, de ne maszatoljuk már mindig bele valamelyik szomszédos ország gondját a miénkhez ... szerintem nálunk is van éppen elég teendő, de úgy látom azzal luxus foglalkozni :(”
 • 13. háté 2010. augusztus 22. 21:33
  „Az egykori államfőt félezer fős, lelkes tömeg várta.
  --tavaly közel TÍZEZER!-Magyar várta, a madarat.
  --miatta nem mentünk idén el, igaz előtte megtettük.”
 • 12. quaestor 2010. augusztus 22. 19:37
  „Tavaly aug.21-én a szlovákok a volt államfő Sólyom László szlovákiai útját megakadályozták egy státus állapotra vonatkozó joghézagot kihasználva.
  Most, mint magánember tette meg az utat Szlovákiába, így nincs mire hivatkoznia a szlovákoknak a visszautasításhoz. Ennyi.
  Akik meg ezért fikázzák az ex államfőt, olvassanak utána annak, hogy mire is hivatkoztak a szlovákok egy évvel ezelőtt. Józan ésszel gondolkodva senki nem erőltette volna az átkelést, hazafias érzület ide, vagy oda.”
 • 11. mauz 2010. augusztus 22. 19:15
  „Sólyom László ezzel az úttal tartozott önmagának, és a magyarságnak is.

  Én személy szerint örülök, hogy megtette.”
 • 10. nasi12 2010. augusztus 22. 18:09
  „Nem feledhetjük, hogy mikor bátornak kellett volna lenni, akkor gyáva volt.
  Sokan közülünk inkább meghaltunk volna ott a hídon, de akkor sem fordultunk volna vissza!
  -Gyáva népnek nincs hazája!-”
 • 9. muskátli 2010. augusztus 22. 17:33
  „persze, neki is szüksége van a kikapcsolódásra mint minden egyébb emberkének”
 • 8. meir 2010. augusztus 22. 17:32
  „De vajon valoban "szukseg" volt-e erre az utra??”
 • 7. muskátli 2010. augusztus 22. 17:17
  „Ingyen út, hát miért is ne használna ki? Ha másért nem, nagyon jó hotelok vannak világszerte. Jó reggeli, ebéd, vacsi..... kiszolgálás......hát miért is ne????
  Melléje egy kis csúszó zsebpénznek, és meg is volt az egy-két napos spa-út!”
 • 6. Szabra 2010. augusztus 22. 16:37
  „Elvtársak ! Ez azért nem volt olyan nagyon humoros, mert Sólyom László exközt. elnök nem éppen a FIDESZ, inkább az SZDSZ embere volt( miképpen most az LMP.-é ) , tehát egy virtigli liberális embert próbálnak meg mószerolni !!!!!! Aki Sólyom Lászlót bántja az ...........!”
 • 5. igazszó 2010. augusztus 22. 15:59
  „Most ez kinek jó, és miért? Sajnos a bosszú, és a bosszú, ami vezéreli még mindig a dolgokat. Ez jellemző a minisztériumokra, polgármesteri hivatalokra, aminek már véget kellene vetni!, még akkor is, ha meg sem lehet emészteni!

  Ugye fáj nagyon, és még meg sem emésztetted, ami veled történt!Tudd, hogy kihat mindenkire ez, csak ránk, Magyar létminimum alatti államplgárokra mégnagyobb teher, mert a semmiből nehéz ám elviselni más balfäszságát!

  Igaz, ezekután gyakorlati tapasztalatból meglehet ismerni a "független, elfogulatlan, pártatlan" bíróságok munkáját, mint sima, mezei állampolgár, és meglehet az is tudni, melyik kegyes mosoly volt eddig a hamis!”
 • 4. ESZT 2010. augusztus 22. 14:39
  „Na, most bátor <moderálva>”
 • 3. imre1964 2010. augusztus 22. 14:08
  „Reméllem visszazavarják megin <moderálva>”
 • 2. fióka 2010. augusztus 22. 11:34
  „ki az a solyom lacika???meg aztän kit erdekel fantasztikussan tartalmasak ezek a cikkek csak gratulälni tudok”
 • 1. mr_akkush 2010. augusztus 22. 11:20
  „Elszakított Komárom”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sarkozy haláláért imádkozik egy lille-i pap

A romák kiutasításán felháborodva Nicolas Sarkozy francia elnök halálát kívánta egy lille-i pap. Tovább olvasom