Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Slota szerint Sólyom hazudik a magyarországi szlovákokról

Slota határozottan visszautasította Sólyomnak azt a kérését, hogy a szlovák elnök kezdeményezze egy átfogó kisebbségi törvény megalkotását.
A koalíciós Szlovák Nemzeti Párt vezetője egyben felháborítónak tartotta, hogy a magyar köztársasági elnök kisebbségi törvény elfogadását és a kisebbségi ombudsman intézményének bevezetését javasolta Szlovákiának. Sólyom szlovák kollégájával, Ivan Gašparovičcsal folytatott szombati érsekújvári tárgyalása után úgy nyilatkozott, hogy Magyarországon nem tapasztalható szlovákellenesség és Szlovákia-ellenesség, ám a szlovákiai magyarok közérzete romlott 2006, vagyis a Slota-pártot is magában foglaló, Robert Fico vezette kormány megalakulása óta.

Slota határozottan visszautasította Sólyomnak azt a kérését, hogy a szlovák elnök kezdeményezze egy átfogó kisebbségi törvény megalkotását. Szerinte ugyanis a szlovák alkotmány és jogrend megfelelően rendezi a kisebbségek jogállását. Megjegyezte, Pozsonynak valójában annyit kellene nyújtania a szlovákiai magyarságnak, mint amennyit Budapest "demokratikusan" kínál a magyarországi szlovák kisebbségnek. Slota ezzel arra utalt, amit pártja gyakran hangoztat: a magyarországi szlovákokat kisebbségként kevesebb jog illeti meg, mint amennyi a Szlovákiában élő magyarságot.

Fico: Sólyom tud a szlovákiai kisebbségek átlagon felüli jogairól

Sólyom László nagyon jól tudja, hogy Szlovákiában a kisebbségek átlagon felüli jogokat élveznek - állította Robert Fico. A szlovák kormányfő pártszóvivője révén arra reagált, hogy Sólyom László szlovák kollégájával, Ivan Gašparovičcsal folytatott szombati érsekújvári tárgyalásán átfogó kisebbségi törvény elfogadását kérte Szlovákiától.

Sólyom javasolta a szlovák államfőnek: kezdeményezze egy olyan jogszabály megalkotását északi szomszédunknál, amely rögzítené a kisebbségek jogállását. Gašparovič a felvetésre csak annyit mondott, hogy államfőként nincs kezdeményezői hatásköre a törvényalkotás terén. Sólyom javaslatot tett a kisebbségi ombudsman intézményének meghonosítására is Szlovákiában, ahol általános emberjogi biztos tevékenykedik. A szlovák köztársasági elnök éppen ezt hangsúlyozta: a pozsonyi ombudsman kisebbségi ügyekkel is hivatott foglalkozni, ha ez éppen szükséges. Fico pártszóvivője révén azt üzente, csak feszültséget kelt, ha a jelenlegi standard emelésére vonatkozó bármilyen javaslattal állnak elő. A szlovák miniszterelnök inkább azt látná szívesen, ha Budapest szigorúbb jogszabályokkal lépne fel a szélsőségesek ellen, és megismételte azt a korábbi kijelentését, hogy a szélsőségeket Magyarországról "exportálják" Szlovákiába.

Csáky hasznosnak és fontosnak nevezte Sólyom és Gašparovič találkozóját

A szlovákiai magyar párt elnöke szerint hasznos és fontos volt a szlovák és a magyar elnök szombati találkozója a dél-szlovákiai, részben magyarlakta Érsekújvárott. Csáky Pál erről a magyar párt és Sólyom László közti rövid egyeztetést követően nyilatkozott, amelyet az államfői tanácskozás után tartottak."Úgy gondolom, hasznos volt ez a találkozó, fontos volt, hogy létrejött, még akkor is, ha az ilyen találkozóktól nem szabad áttörést várni - fogalmazott az ellenzéki Magyar Koalíció Pártjának elnöke. Csáky örülne annak, ha mindhárom közjogi méltóság szintjén folytatódna a szlovák-magyar párbeszéd. "Bár megjegyzem, az elnökök szintjén kicsit problematikus lesz, mert Szlovákiában néhány hónapon belül közvetlen elnökválasztást tartanak, és a választási kampány nehezíteni fogja ezt a dialógust" - tette hozzá az MKP elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az oroszok búcsút intenek a vörös csillagnak

Az orosz parlament legfrissebb döntése szerint Oroszország harci repülőiről eltűnnek a hírhedt vörös… Tovább olvasom