Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Sarkozy: A globális felmelegedés konfliktusokhoz vezet

A globális felmelegedés éhínségekhez, zavargásokhoz, konfliktusokhoz vezet - jelentette ki pénteken Párizsban Nicolas Sarkozy francia elnök a világ 16 legnagyobb széndioxid-kibocsátójának értekezletén. "A klímaváltozás már most jelentősen befolyásolja a biztonságot" - húzta alá Sarkozy.
A párizsi klímaértekezleten annak a 16 országnak a miniszterei vesznek részt, amelyek a világ üvegházhatásért felelős gázainak 80 százalékát bocsátják ki. A szűkös vízkészletek, a mezőgazdasági és halászati területekért folyó versengés már ma is "súlyos kihívást" jelentenek- mondta a francia elnök.

"Dárfúrban láthattuk, hogy a klímaváltozás következtében egyre jobban elszegényedő népesség migrációja milyen robbanóelegyet képez, és aztán háborúhoz vezet" - fogalmazott Sarkozy. "Ha ezen az úton megyünk tovább, akkor a klímaváltozás következtében a nincstelenek oda fognak vándorolni, ahol a lakosságnak van valamije, és akkor tucatszám robbannak majd ki olyan válságok, mint a dárfúri" - vélekedett a francia államfő.

Szudán dárfúri régiójában a csaknem ötéves konfliktus következtében több mint 200 ezer ember vesztette életét, 2,2 millió vált hajléktalanná, és a menekültáradat a szomszédos országokban is konfliktusokhoz vezetett. Sok szakértő szerint a dárfúri polgárháborúnak egyéb, például etnikai okai is voltak, de kétségkívül a természeti körülmények romlása idézte elő az etnikai viszonyok konfliktussá szélesedését a természeti erőforrásokban szegény, elzárt területeken.

Tavaly júniusban az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun szintén azt mondta, hogy a dárfúri konfliktusnak legalább részben a klímaváltozás az oka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merénylet áldozata lett a holland tábornok fia

A holland fegyveres erők parancsnokának Afganisztánban szolgáló fia is meghalt a pénteki… Tovább olvasom