Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Saját magát nevezte ki kormányfőnek a thaiföldi hadsereg főparancsnoka

A főparancsnok a televízióban bejelentette, hogy amíg nincs más miniszterelnök, a nemzeti béke és rend megőrzése tanácsának elnökeként átveszi a kormányzati felelősséget.
Thaiföldön pénteken magához vonta a miniszterelnöki jogköröket a hadsereg főparancsnoka, Prajuth Csan-ocsa, aki előző nap vértelen puccsal átvette az ország irányítását.

A főparancsnok a televízióban bejelentette, hogy amíg nincs más miniszterelnök, a nemzeti béke és rend megőrzése tanácsának elnökeként átveszi a kormányzati felelősséget.

A hónapok óta súlyos belpolitikai válsággal küzdő ország hadserege kedden rendkívüli állapotot hirdetett ki, majd tárgyalóasztalhoz ültette a konfliktusban szemben álló feleket, megakadályozandó, hogy a megosztott indokínai monarchia "második Ukrajnává váljon". A tárgyalások azonban szerdán és csütörtökön sem vezettek eredményre. A két hete kinevezett ügyvivő miniszterelnök, Nivatthamrong Bunszongphaiszan nem vett rajtuk részt, a csütörtöki hatalomátvétel után ismeretlen helyre távozott.

A kormányzó katonai tanács pénteken berendelte Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök hozzátartozóit és az eddigi kormánypárt tisztségviselőit. A beidézettek listáján van Jinglak Sinavatra két héttel ezelőtt felmentett kormányfő - Thakszin húga -, az egykori kormányfő egy másik nővére, valamint egyik sógora és unokatestvére is. Valamennyien aktív politikai tevékenységet folytatnak. A Thakszinhoz közel álló Pheu Thai vezetőségét is berendelték, és emellett 155 embernek - köztük politikusoknak - megtiltották az ország elhagyását.

Egyelőre nem ismeretes, hogy Thakszin hozzátartozóit és az eddigi kormánypárt vezetőit őrizetbe veszik-e. Más politikusokat a hadsereg már csütörtökön őrizetbe vett.

Thakszint 2006-ban buktatták meg, hatalommal visszaélés miatt két év börtönre ítélték, de külföldre szökött, onnan irányítja pártját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már vasárnap eldőlhet, ki lesz az új elnök Ukrajnában

Petro Porosenko üzletember már az első fordulóban megszerezheti a szavazatok több mint felét, így… Tovább olvasom