Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Romák ellen tüntető szélsőségesek csaptak össze rendőrökkel

Gumibotokkal és vízágyúval oszlatta fel a szlovák rendőrség a szombaton délután a Szlovák Testvériség polgári szervezet tüntetését az állítólagos roma terror ellen a kelet-szlovákiai Szentmihályfalván.

A sokak által szélsőjobboldalinak tekintett Szlovák Testvériség tiltakozó akciója reagálás volt arra a múlt hét végén történt esetre, amelynek során két fiatalkorú roma a helyi futballpályán úgy megvert egy 65 éves férfit, hogy elveszítette fél szemét. Az év elején egy gyilkosság is történt a faluban, amelynek elkövetője roma volt.

A kommandósok és a szélsőségesek azután csaptak össze, hogy az utóbbiak nem voltak hajlandóak befejezni a település polgármestere által feloszlatott, engedély nélkül tartott tüntetésüket. Jozef Brendza polgármester felhívásának semmibevétele után a kommandósok gumibotokkal és kutyákkal a mintegy 250 szélsőségest és a legalább 150-200 helyi lakost kiszorították a futballpályáról, majd vízágyút is bevetettek. A szélsőségesek kövekkel és üvegekkel dobálták meg a rendőröket, akik három tüntetőt letartóztattak.

A Szlovák Testvériség hívei délben a helyi futballpályán gyűltek össze, mert a település központjában összejövetelüket nem engedélyezték.

Marián Kotleba, a Slovenská Pospolitost vezérének érkezésekor a tüntetők az úton gyülekeztek, s a kisváros központjába akartak vonulni. A településen nagy számban jelen lévő kommandósok több kutyával és egy vízágyúval azonnal elállták az utat, s megakadályozták a felvonulást. Ekkor komolyabb összetűzés nem volt, sérülés nem történt.

A nagyszámú helyi lakos, aki a helyszínen követte az eseményeket hangos bekiabálásokkal bírálta a rendőröket, hogy megakadályozták a felvonulást. "Szégyen", "Miért véditek a gyilkosokat?", "Minket verjetek, ne őket" és más hasonló szemrehányásokat lehetett hallani. A község melletti roma telep a nap folyamán üres volt, lakosai elhagyták házaikat.
"Robert Fico kormánya súlyos milliókat költ a romákra, de a törvények betartását nem követeli meg tőlük. Azért vagyunk itt, hogy erre felhívjuk a figyelmet. A helyzet tűrhetetlen" - jelentette ki Kotleba, akit a helyiek is megtapsoltak és megéljeneztek.

Kotleba szerint a Slovenská Pospolitost hívei addig maradnak Szentmihályfalván, amíg a belügyminiszter vagy az országos rendőrkapitány személyesen nem adnak magyarázatot arra, miért tétlenek a "roma-ügyekben". "A kommandósokra nem a mi rendezvényeinken van szükség, hanem a roma településeken, ahol rendszeresen törvénysértések, rendzavarások történnek" - hívta fel a figyelmet Kotleba, aki hivatalosan ugyan már nem a szervezet elnöke, de továbbra is ő számít a legfőbb szellemi vezérnek.

Beszéde után hangzott el a polgármester felhívása, s került sor az immár erőszakos rendőri fellépésre.

A pozsonyi belügyminisztérium tavaly november 12-én, három nappal a révkomáromi szlovák-magyar kormányfői találkozó előtt döntött a Szlovák Testvériség betiltásáról. Akkori sajtóvélemények szerint a döntés mögött nagy valószínűséggel az állt, hogy ezzel is erősíteni akarták Fico tárgyalási pozícióját. A szlovák belügyi tárca nemzetiségi, faji, vallási és politikai gyűlöletkeltéssel indokolta a Szlovák Testvériség feloszlatását. A szlovák legfelsőbb bíróság viszont néhány hete érvénytelenítette ezt a döntést, s az ügyet visszaadta a minisztériumnak. A taláros testület úgy találta, hogy Robert Kalinák belügyminiszter döntése törvénytelen volt, a Szlovák Testvériség feloszlatásához a feltételek nem voltak adottak.
A Szlovák Testvériség ezért polgári szövetségként továbbra is létezhet és működik is.

Korábban - Romák ellen tüntető szélsőségesek csaptak össze rendőrökkel

A Slovenská Pospolitost (Szlovák Testvériség) az állítólagos roma terror ellen tüntetett a településen. A polgármester felhívásának semmibevétele után a kommandósok gumibotokkal és kutyákkal a mintegy 250 szélsőségest és a több tucatnyi helyi lakost kiszorították a futballpályáról, majd vízágyút is bevetettek. A szélsőségesek kövekkel és üvegekkel dobálták meg a rendőröket, akik három tüntetőt letartóztattak.


Fotó: SITA
Fotó: SITA

A bumm.sk beszámolója szerint a rendezvényen mintegy százötven radikális jelent meg, a résztvevők erős rendőri kísérettel övezve érkeztek meg a helyszínre. A tiltakozáson megjelentek a falusiak is, valamint szenvedélyes beszéddel rukkolt erő Marián Kotleba, a Szlovák Testvériség volt feje.

További fotók és részletek >>

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Baradlay 2010. május 13. 01:34
  „A szlovakok jobban tudnak valamit mint mi! Utaljak a cigokat! Igy van helyen!!!!!!”
 • 23. otromba 2009. augusztus 18. 15:50
  „<moderálva durva> Eddig nagyjából védtem óket,de most már nekem is meggyűlt a bajom velük!!!”
 • 22. piskóta 2009. augusztus 10. 17:42
  „valóság pedig az hogy a magyarok nem is rasszisták. csak eggyenlő elbánást szeretne a saját hazájában. nem a sarki óra ékszeres zsidóval van a probléma. senki nem ..<moderálva>... egyiket se. pedig ha lenne ellenük támadás minden médiában benne lenne. de nincs. a cégünknél dolgozó romákat sem akarja kivégezni senki. jobbikos haverjaival mennek együtt sörözni meló utánn. ja dolgozik és nem ingyenélő. nincs is baja a munkahelyén pedig már itt melóznak vagy 5 éve. itt is csak azok siránkoznak akik valamilyen szinten viszik a lóvét. érdekes hogy a sarki zsidó nem fél a dolgozó roma nem fél. nézzünk már körül kik hirdetik ezeket a baromságokat. mindegyiknek vaj van a füle mögött. ja meg milliárdosok:))”
 • 21. kolombela 2009. augusztus 10. 16:29
  „Eva- 2009.08.10. 13:15
  Ez a süket szöveg az eszement cionista balliberális politikusok és az azt támogatók marhasága.
  Béla59 2009.08.10. 15:56
  Eva- azt akarta ezzel kifejezni, hogyha a rasszitákok, fasisztákok, stb. kiírtották a cigányságot, akkor majd keresnek másik (nép)csoportot, akit "bűnbaknak állíthatnak be, hogy őket is kiírthassák. Ha még nem tudnád, a rasszistákoknak, faszistákoknak ez a szokásuk. Érdekes módon az Eva- által olyannyira ímádott (volt)komcsik rezsimje alatt nem volt gond, hogy vélt vagy valós ellenségeket láttak a más politikai beállítottságuakban, a nyugati társadalmak polgáraiban, stb. Ez az ellenségkép keresés szerinte csak (bár nem mondja ki) a jobbik politikája.
  Hát, ennyi lenne a lényeg.”
 • 20. Béla59 2009. augusztus 10. 15:56
  „KEDVES 19. Eva- 2009.08.10. 13:15

  Feltűnő..! - hiányzik "egy" idézet Valakitől, pedig már úgy megszoktuk !!!
  Amúgy mi a lényeg ???”
 • 19. Eva- 2009. augusztus 10. 13:15
  „Aki pedig nem tudja azt, aogy ma a cigányok , holnap a munkanélküliek, aztán a hajléktalanok, aztán a dohányosok és később mindenki más!
  <moderálva>”
 • 18. Goldmund 2009. augusztus 10. 08:42
  „A tüntetőket szét lehet verni, de az embereket átprogramozni nem lehet. Amelyik párt nyíltan beszél a cigánybűnözésről, az sok szavazatot fog kapni, amelyik csak tutujgatja a bűnözőket, az meg kiszorul a Parlamentből.”
 • 17. TeknőcErnő 2009. augusztus 09. 17:07
  „Ha a rendőrök a tüntetők helyett a gyilkosokat ütnék, akkor nem kellene tüntetni. Ilyen egyszerű.”
 • 16. H8Core 2009. augusztus 09. 16:39
  „Európa ébredezni kezd!
  Röviden és tömören!”
 • 15. Sahin 2009. augusztus 09. 16:31
  „Roben,

  egyet azért mégse felejtsünk el, szegény zsidó nagyon ritka, de ez nem mentség arra, hogy a bűncselekmények nagy részének a "színe" a fekete szín hullámhossza felé tolódik el.”
 • 14. Roben 2009. augusztus 09. 12:46
  „Azt gondolom,hogy a zsidok itt Europában nem élnek állatok modjára,a cigányoknak lenne mit tanulni tölük.Ezenkivül,nézzétek meg micsoda brutalitáss,kirugtak egy idős bácsi szemét:(aljas gazemberek.”
 • 13. MisterX1 2009. augusztus 09. 10:18
  „Hasonló tényközlések vannak itt is: :)

  Sétál egy fickó a Central Parkban, amikor észreveszi, hogy egy pitbull rátámad egy kissrácra. Odarohan, megragadja a nyakörvet és addig szorítja, míg a kutya megfullad. Mindenki ünnepli a fazont, köré özönlenek az újságírók.

  - Akkor holnap lehozzuk a hírt azzal a címmel, hogy "A hős New York-i megmentette egy kisfiú életét!"
  - Az igazat megvallva nem vagyok New York-i.
  - Akkor "Amerikai hős megmentette egy kisfiú életét a kutyatámadásban!"
  - Nem is vagyok amerikai.
  - Akkor hova valósi?
  - Pakisztáni vagyok.
  Másnap az újságok címlapján: "Iszlám fundamentalisták szerencsétlen kutyákat kínoznak a Central Parkban - Az FBI keresi az al-Kaida-szálat."”
 • 12. varpeter 2009. augusztus 09. 09:43
  „Kedves Igazságot 11!

  Nem hiszem, hogy az az épelméjű magyar állampolgár, aki információkat akar szerezni a világról, kizárólag a hazai, a szemét-kormány által ellenőrzött sajtótermékek alapján elégíti ki óhaját. Továbbá azt sem hiszem, hogy pusztán amiatt, hogy az általam - s gondolom, az ország lakosságának többsége által - rakás hordaléknak tekintett kormány bennünket lerasszistáz, rasszistának gondoljam magam. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy szerte a világon, ahol előfordul az előbbi hozzászólásokban itt-ott megnevezett két népcsoport, rendre, mindenütt utálják őket. Nyilván a világgal van baj, nem ezekkel a sármaradványokkal.
  Szoktam kérdezni, kis hazánkban miért nem üldözik, piszkálják, utálják az itt élő ruszin, görög, örmény, stb. kisebbségeket? Talán, mert ők képesek ember módjára élni az emberek közt??? Talán mert éppúgy élnek, dolgoznak, mint mi?
  Hogy is van ez?”
 • 11. Nemezis 2009. augusztus 08. 23:31
  „Szlovákiában is ugyan azok a problémái az egyszerű embereknek mint nálunk. Hazudós, lopó csaló politikusok akiknek holmi eus alapelvek fontosabbak, mint a polgáriak életének védelme, cigánybűnözés, bankok uzsorahitelei stb. Így már talán sokak számára érthetőbb a múlkori Szlovák-Magyar skinhead koncert.”
 • 10. igazságot 2009. augusztus 08. 23:02
  „erről beszéltem nektek már 3 napja h a szlovákok hétvégére ígérték a támadást... kedves slota úrtól is megkérdezném most h akkor h is van ez??? a másik mikor lesz már egy olyan cikk ahol bemutatják a valóságot hogy európában mi is az a cigány bűnözés, h melyik országban h viszonyulnak hozzájuk, és majd akkor rájönne a magyar társadalom h mi nem vagyunk rasszisták, ha nem arany életük van itt a cigányoknak és sehol máshol nincs annyi joguk mint itt,sehol nem kapnak akkora segélyeket mint itt, és emelet nem kapnak sehol ingyen családi házat két évente, mert rommá amortizálják... kedves elvtársak ellehet gondolkozni ismét!
  Mondjuk kitalálom a média ebből mit hoz ki...:D:D:D:D a magyar gárda uszította a szlovákokat... vagy a multkori győri szélsőséges skin head koncerten beszélték meg a romák elleni támadásokat...:D:D:D:D:D annyira sejtem h ez lesz a dologból...:D:S”
 • 9. imre1964 2009. augusztus 08. 22:04
  „moderálva”
 • 8. molnarpityu86 2009. augusztus 08. 21:54
  „moderálva”
 • 7. MisterX1 2009. augusztus 08. 21:23
  „moderálva”
 • 6. széchenyi12 2009. augusztus 08. 21:05
  „kolembola: ott a pont!”
 • 5. kolombela 2009. augusztus 08. 20:45
  „Csak azt szeretném kérdezni a hazai cionista ballibsi kormánytól, holdudvarától és az elvakult támogatóitól, hogy akkor hol is van rasszizmus? Csak Magyarországon? Úgy látszik Szlovákiában is ,,imádják" a cigányokat, ahogyan bárhol a világon. Tiltakozni, tüntetni, demonstrálni, nem tetszést kifejezni minden témában lehet az Unióban, csak két dolog tabu: az egyik a zsidók elleni, a másik pedig a deviáns cigányok elleni tüntetések, mert azonnal rasszizmust kiabálnak.”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt az első újinfluenzás a palesztin területeken

Elhunyt az első újinfluenzás beteg a palesztin területeken - közölte pénteken Fathi Abu Mugli… Tovább olvasom