Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Rákkeltő lakókocsit adtak a károsultaknak

Rákkeltőek azok a lakókocsik, amelyeket a Katrina hurrikán károsultjainak adott az amerikai kormányzat, állapította meg az amerikai közegészségügyi hivatal. A hatóság szerint a megengedettnél ötször nagyobb a formaldehidszint ezekben az ideiglenes házakban, és ez már akkora, hogy megnöveli a rák kockázatát.
A 2005-ös New Orleans-i hurrikán után 145 ezer lakókocsit adott a károsultaknak az amerikai katasztrófavédelmi hivatal. Az újjáépítés elhúzódása miatt csaknem 40 ezer család még ma is ilyen utánfutóban lakik. Mivel sokan fordultak különböző panaszokkal orvoshoz, az amerikai parlament tavaly vizsgálatot indított, mert voltak olyan sajtójelentések, hogy a lakókocsikban az alkalmazott műanyagok miatt túl magas a formaldehidszint.

Az amerikai közegészségügy hivatal felhívta a figyelmet, hogy akik lakókocsikban élnek, semmiképpen se gyújtsanak rá bent, sőt, lehetőleg egyáltalán ne dohányozzanak, mert a cigaretta fokozza a formaldehid hatását. Ennek az az egyik oka, hogy a dohány maga is tartalmaz formaldehidet, másrészt meg a légutak irritálásával érzékenyebbé teszi a dohányost erre a vegyszerre.

Az amerikai katasztrófavédelem - amelyet annak idején az a vád ért, hogy nem megfelelőn intézkedett a Katrina hurrikán után - visszautasította, hogy a lakókocsik káros anyagokat tartalmaznának, és azóta is ilyeneket alkalmaz a természeti csapások károsultjainak elszállásolására. Az amerikai közegészségügy hivatal sürgeti, hogy a kempingutánfutókban lakókat a kormányzat azonnal költöztesse szállodákba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbantásos merénylet Koszovóban

Kisebb robbanás volt a még Szerbiához tartozó Koszovóban - közölte az AFP pénteken. Az Európai Unió… Tovább olvasom