Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Ötödével nőtt az ukrán acéltermelés

Ukrajnában 20,6 százalékkal nőtt az acélipar teljesítménye az év első öt hónapjában az előző évihez képest.

A kijevi kormány kedden közölt adatai szerint az acéltermelés 13.881 millió tonna volt a január-májusi időszakban.

A világméretű gazdasági válságot leginkább megsínylő országok között számon tartott Ukrajnában az acélipari termékek a legfőbb exportcikkek. Ezek iránt a következő időszakban várhatóan élénkül a kereslet; az Acél Világszövetség (World Steel Association) előrejelzése szerint a globális acélkereslet az idén éves szinten 10,7 százalékkal 1,241 milliárd tonnára bővül, jövőre pedig akár történelmi csúcsra, 1,306 milliárd tonnára emelkedhet.

Ukrajna - a világ nyolcadik legnagyobb acéltermelője - csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 16,4 milliárd dolláros készenléti hitelkeretének segítségével tudta elkerülni a pénzügyi összeomlást 2008 őszén. A hitelfeltételek teljesítésének akadozása miatt tavaly felfüggesztették a hitel folyósítását, az idén tavasszal azonban Kijev ismét tárgyalni kezdett a nemzetközi pénzügyi szervezettel a program felújításának céljával.

A válság enyhülését jelzi, hogy a Standard Ú Poorís május közepén javította Ukrajna adósosztályzatát, egyebek között arra hivatkozva, hogy javultak az ukrán kormány kapcsolatai a fő külkereskedelmi partnerekkel. A kormány a legutóbbi, áprilisban készült előrejelzésében azzal számol, hogy a gazdasági növekedés 5-6 százalék között lesz az idén a korábban becsült 3,7 százalék helyett - és a tavalyi 15 százalékos visszaesés után.

Ezt arra alapozza, hogy emelkedik az acél- és fémtermékek világpiaci ára, és csökken az üzemanyagok ára, köztük a kulcsfontosságú orosz földgázé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ambiciózus tervek Róma kizöldítésére

Húsz évre előremutató, ambiciózus tervekkel rukkolt elő a hét elején Gianni Alemanno római… Tovább olvasom