Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Öt év börtönre ítélték Oscar Pistoriust

Pistorius a hirhedt Pretoria Central Jailbe vonul majd be, amely túlzsúfolt, és Dél-Afrika legveszélyesebb bűnözőivel van tele. A börtön tekintettel lesz a fogyatékosságára.
Öt évi börtönbüntetésre ítélték kedden Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futót, akit korábban gondatlanságból elkövetett emberölésben mondtak ki vétkesnek.

Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, mert állítása szerint betörőnek vélte.

Az ítéletet Thokozile Masipa bírónő ismertette, miután előzőleg mérlegelte a védelem és az ügyészség álláspontját.

Gerrie Nel ügyész tízéves börtönbüntetés kiszabását követelte. A sztársportoló védője, Barry Roux viszont három évi részleges lakhelyelhagyási tilalmat, valamint közmunka kiszabását kérte az ügyben.

"Jó okom van sem túl súlyos, sem túl enyhe ítéletet hozni" - közölte Thokozile Masipa bírónő. Szerinte egy gyenge ítéletnél a közvélemény elveszítheti a bizalmát az igazságszolgáltatásban, egy túl szigorú ítélet viszont "megtörné" a vádlotatt, holott nem az a cél.

"Egy szabadságmegvonással nem járó ítéletnek rossz üzenete lenne. (...) A következő ítéletet találtam fairnek és igazságosnak: öt év börtön gondatlanságból elkövetett emberölésért" - tudatta a bírónő.

Fotó: MTI/AP/Themba Hadebe
Fotó: MTI/AP/Themba Hadebe

Tíz hónap után házi őrizet?Az ügyészség szerint Pistoriusnak feltehetően az öt év egyharmadát, legalább húsz hónapot kell majd mindenképpen börtönben tölteni. Nathi Mncube, az ügyészség szóvivője kedden azt mondta, az ügyészség egyelőre nem döntött arról, hogy megfellebbezi-e a döntést.

A sportoló védője, Barry Roux úgy nyilatkozott: arra számít, hogy védence csupán tíz hónapot lesz börtönben, a többit pedig házi őrizetben tölti le.

Az ítélethirdetés után Pistorius táborából néhányan könnyekben törtek ki. Steenkamp családja a helyszíni beszámolók szerint "kicsit megenyhült". Közben egymás közt beszélgetnek a felek, Masipa bírónő pedig köszönetet mondott a tárgyalást végigülőknek. "Nem volt könnyű ügy."

Az ítélethirdetés után a rendőrök kivezették a könnyeivel küszködő Pistoriust a teremből, hogy börtönbe szállítsák.

Pistorius a hirhedt Pretoria Central Jailbe vonul majd be, amely túlzsúfolt, és Dél-Afrika legveszélyesebb bűnözőivel van tele. Ugyanakkor a börtön tekintettel lesz a fogyatékosságára, a pletykák szerint már el is kezdtek a számára készíteni egy akadálymentesített cellát.

MTI/AP/Themba Hadebe
MTI/AP/Themba Hadebe

További vádpontban is ítélet születettA Steenkamp család ügyvédje úgy vélekedett, hogy "igazságot szolgáltattak". Újságíróknak azt mondta, hogy a bíró "a megfelelő ítéletet hozta meg".

Egy másik vádpontban, lőfegyver közterületen való használata és lőszer illegális birtoklásában három év felfüggesztett börtönre ítélték a mindkét alsó lábszárán amputált, 27 éves atlétát. Ez utóbbi cselekményeket Pistorius még barátnője megölése előtt követte el, egy étteremben az asztal alatt elsült a fegyvere.

A sportoló - akit pengelábú futónak is neveztek karbonszálas lábprotéziséről - egyike volt a 2012-es londoni olimpia szenzációinak, amikor az ötkarikás játékok történetének első művégtagokkal versenyző rövidtávfutó atlétájaként egészséges társaival megmérkőzve bejutott az elődöntőbe a férfi 400 méteren.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb sztrájkot helyeztek kilátásba a Lufthansa-pilóták

Ha a munkaadó nem változtat a pilóták követeléseit elutasító álláspontján, újabb sztrájk jöhet.… Tovább olvasom