Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Orosz-Grúz: kivonulnak az oroszok

Oroszország, Grúzia - Az orosz csapatok megkezdték a kivonulást Grúziából - közölte a frontvonalon bevetett katonák parancsnoka.

Vjacseszlav Boriszov vezérőrnagy a déloszét határhoz közeli Gori közelében vasárnap a brit hírügynökség tudósítójával közölte: a menetoszlopok Dmitrij Medvegyev elnök utasítása nyomán Chinvaliból elindultak Oroszország felé. Hozzáfűzte: mivel sok orosz katonáról van szó, a kivonulás nem fog rövid időn belül befejeződni. Grúz források szerint azonban az oroszok csak erőiket csoportosítják át. Szemtanúk megjegyezték azt is, hogy Gori környékén az orosz katonák száma láthatóan csökkent.

Aláírták

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szombaton aláírta a kaukázusi fegyvernyugvásról szóló megállapodást. Mint Natalja Tyimakova, az államfő szóvivője közölte, az aláírás tényét Medvegyev az orosz biztonsági tanács ülésén jelentette be, amelyen a grúz-déloszét konfliktust tekintették át.

Miheil Szaakasvili grúz elnök pénteken írta alá a tűzszünetet. A megállapodástervezetet az Európai Unió nevében a soros francia elnökség terjesztette elő. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szocsiban újságírók előtt azt mondta, Oroszország a biztonsági intézkedések életbe léptetésével arányosan vonja ki csapatait Dél-Oszétiából.

A kivonás befejezésének határidejét firtatató kérdésekre Lavrov csak annyit válaszolt: "a kivonás annyi időt vesz igénybe, amennyire szükség van rá. Ez nem csak tőlünk függ, mert folyamatosan szembe találjuk magunkat grúz oldalon keletkező problémákkal".

Lavrov közölte még: Dmitrij Medvegyev elnök utasította az illetékes hatóságokat, hogy kezdjék meg a pótlólagos biztonsági intézkedések bevezetését a hatpontos béketerv megvalósítása érdekében. Lavrov emellett utalt arra: az orosz-grúz tűzszüneti megállapodás nem szabályozza azt, hogy az orosz békefenntartó csapatokat mikor és milyen számban kell kivonni a térségből, így az orosz erők addig maradnak Grúziában, ameddig kell.

A moszkvai diplomácia vezetője a Fekete-tenger partján lévő városban az orosz nemzetbiztonsági tanács ülésén vett részt. Az ezt követő sajtótájékoztatóján, amelyet a televízió is közvetített, Lavrov elmondta: Medvegyev utasítása alapján az orosz külügyminisztérium és a védelmi tárca folyamatosan egyeztet az ENSZ, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet illetékeseivel a nemzetközi közvetítők szerepvállalásáról, mindenekelőtt arról a nemzetközi gépezetről, amely - mint fogalmazott - az orosz békefenntartó erők tevékenységét hivatott megerősíteni.

Maradnak?

A grúz belügyminisztérium szóvivője úgy tudja, hogy az oroszok "meggondolták magukat" és nem vonulnak vissza Goriból. Sota Utiasvili úgy tudja: "egész éjszaka azt mondták az oroszok, hogy elmennek a városból, de a grúz erők nem vonultak be helyettük Goriba, nehogy összetűzésbe keveredjenek az orosz katonákkal."

Az AFP riportere csaknem 30 kilométerre Goritól azt látta, hogy 15-20 grúz katonát szállító teherautó tartott a város felé egy ellenőrzőponton át, majd az út szélén megálltak. A belügyi szóvivő korábban azt mondta: a grúz erők visszaveszik az irányítást Gori felett miután az orosz haderők azt ígérték: elhagyják a várost. Eközben robbanások sorát lehetett hallani és füstöt láttak a Gori környékén lévő hegyoldalakon, de nem tudni, hogy ezeket mik okozták.

Gori, 2008. augusztus 14.Grúz menekültek ülnek egy teherautón, a Gori és Tbiliszi közötti országúton 2008. augusztus 13-án.
Gori, 2008. augusztus 14.Grúz menekültek ülnek egy teherautón, a Gori és Tbiliszi közötti országúton 2008. augusztus 13-án.

Az elnök hozzátette, hogy a Grúziában lévő orosz katonáknak vissza kell vonulniuk. Utalt azokra a nyugtalanító jelentésekre, amelyek szerint nem fejeződtek be az orosz hadműveletek grúz földön. Bush bejelentette, hogy Condoleezza Rice külügyminisztert előbb Franciaországba, majd Grúziába küldi, hogy személyesen tájékozódjon az orosz-grúz konfliktus állásáról.

Francia békeközvetítés

Grúzia is Oroszország elfogadta a francia közvetítéssel kidolgozott béketervet, miután Moszkva bejelentette a katonai akciók felfüggesztését - közölte Nicolas Sarkozy szerdán Tbilisziben.
"Itt van a szöveg. Ezt elfogadták Moszkvában, és elfogadták itt, Grúziában. Kezemben van a két főszereplő egyezménye" - fogalmazott a francia elnök a grúz fővárosban tartott reggeli sajtótájékoztatóján. Nem sokkal korábban Mihail Szaakasvili grúz elnök arról beszélt, hogy nem fogja engedni, hogy országa területi sértetlenségét bármilyen békeegyezményben megkérdőjelezzék.

Miheil SZAAKASVILI grúz elnök elérzékenyülve arcát eltakarja a parlament épülete előtt tartott tömeggyűlésen Tbilisziben a grúz-orosz fegyveres konfliktus ötödik napján.
Miheil Szaakasvili grúz elnök elérzékenyülve arcát eltakarja a parlament épülete előtt tartott tömeggyűlésen Tbilisziben a grúz-orosz fegyveres konfliktus ötödik napján. Fotó: MTI

"A területi integritás, valamint Dél-Oszétia és Abházia Grúziához való tartozása soha nem vonható kétségbe" - fogalmazott szerda hajnalban Szaakasvili. A megállapodásból így végül kihagyták a két lázadó tartomány jövőbeli státuszára vonatkozó részeket, és a megbeszélések középpontjába a térség biztonságának és stabilitásának fenntartását helyezték.

A hatpontos tervezetet - amely a fegyveres harcok beszüntetésére kötelezi a szembenálló feleket - az Európai Unió külügyminiszterei is áttekintik szerdai brüsszeli tanácskozásukon - közölte az unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország államfője. Dimitrij Medvegyev kedden jelentette be, hogy felfüggeszti a Grúzia elleni orosz hadműveleteket. "A műveletek célját elértük... Helyreállítottuk a békefenntartó erőink és a civil lakosság biztonságát" - fogalmazott akkor az orosz elnök.

Grúzia szerint azonban a bejelentést követően is számos grúz falut bombáztak kedden az orosz légierő gépei. A grúz hadsereg múlt hét péntekre virradóan indított támadást Dél-Oszétia fővárosa ellen, hogy visszafoglalja a területet. Oroszország válaszképp katonákat és tankokat küldött a térségbe, és szombat óta grúz területekre mért légicsapásokat. A kialakult helyzet miatti áldozatok számáról egyelőre ellentmondásos információk érkeztek.

Korábban:

Dmitrij Rogozin szerint az egyesült államokbeli katonai szakértők tartottak kiképzéseket Grúziában közvetlenül a háború kirobbanása előtt. Az oroszok szerint az amerikaiak legkevesebb 127-en voltak. Rogozin abban ugyan nem volt biztos, hogy a harcok kezdetén is Grúziában voltak-e még, csak annyit állapított meg, hogy néhány grúz halott "sötétbőrű" volt. "Ha DNS-teszteket kell végrehajtanunk, akkor azt tesszük" - mondta Rogozin. Rogozin azután beszélt erről, hogy a 26 NATO-tagállam képviselői úgy döntöttek: nem hívják össze a NATO-Oroszország Tanács rendkívüli ülését. Rogozin emiatt Washingtont hibáztatja. A katonai szövetség elítélte Oroszország túlzó és aránytalan erőfitogtatását - mondta Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár.


A Grúzia elleni orosz hadműveletek felfüggesztéséről döntött Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden. Grúzia kilépett a FÁK-ból. A döntést akkor jelentette be az orosz vezetés, amikor Nicolas Sarkozy francia elnök Moszkvába érkezett, hogy közvetítsen a grúziai konfliktus lezárásában. Nem sokkal korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt, hogy az "egyetlen útja" annak, hogy befejeződjenek a harcok, ha a grúz csapatok teljes mértékben kivonulnak Dél-Oszétiából, és elfogadnak egy olyan megállapodást, amely kizárja a katonai erő alkalmazását.


Kilépés

Grúzia kilép a Független Államok Közösségéből (FÁK) - jelentette be kedden  Tbilisziben Mihail Szaakasvili grúz elnök.

Az államfő a fővárosban összegyűlt mintegy 70 ezer híve előtt közölte a grúz távozási szándékot a FÁK-ból, vagyis abból az államközösségből.  Szaakasvili beszédében azt is közölte, hogy Tbiliszi a kilépésre  biztatja Ukrajnát és más FÁK-tagországokat is.

Magyar hangok

Magyarország kiáll Grúzia területi integritása, szuverenitása és nemzetközileg elismert, a konfliktus kirobbanása előtti határának tiszteletben tartása mellett - jelentette ki a kormányszóvivő. Daróczi Dávid kiemelte: "megítélésünk szerint az orosz fegyveres fellépés mind mértékét, mind földrajzi kiterjedését tekintve aránytalan volt."

"A magyar kormány üdvözöli a korábban bejelentett grúz békekötési szándékot és a béketerv aláírását, valamint az orosz elnöki hivatal bejelentését is a katonai akciók leállításáról"- tette hozzá a szóvivő.Az orosz külügyi vezető keddi sajtótájékoztatóján azt is kijelentette: Moszkva "nem bízik" a jelenlegi grúz vezetésben. Lavrov hangsúlyozta: Oroszország nem próbálja megbuktatni Mihail Szaakasvilit, ám úgy vélik, javulna a helyzet, ha a grúz elnök lemondana hivataláról.

Százezer menekült

A dél-oszétiai konfliktus miatt majdnem százezer ember kényszerült elhagyni az otthonát a térségben - közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), miközben a nemzetközi szervezet többi ügynökségeivel együtt a humanitárius folyosók megnyitására szólította fel a helyi hatóságokat.

Az UNHCR szerint az orosz és a grúz harci tevékenységek mintegy harmincezer dél-oszétiai lakost kényszerítettek arra, hogy Észak-Oszétiában keressenek menedéket, miközben több mint 12 ezer menekült Dél-Oszétiában van. Ezzel párhuzamosan a grúziai Gori térségében további mintegy 56 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.


A bejelentéseket nem sokkal megelőzően robbanást lehetett hallani Tbiliszi központjából, miközben a grúz hatóságok arról számoltak be, hogy több helyen folytatódtak a bombázások az országban.

Vége a harcnak?
Vége a harcnak?

Előzőleg Gori városát támadták az orosz légierő gépei, tüzet okozva egyebek mellett a város egyetemének épületeiben. A grúz hadsereg múlt hét péntekre virradóan indított támadást Dél-Oszétia fővárosa ellen, hogy visszafoglalja a területet. Oroszország válaszképp katonákat és tankokat küldött a térségbe, és szombat óta grúz területekre mért légicsapásokat. A kialakult helyzet miatti áldozatok számáról egyelőre ellentmondásos információk érkeztek.Hackerek

Észtország, amely maga már volt áldozata orosz hackerek kiberháborújának - felajánlotta segítségét Grúziának egy esetleges hasonló támadás kivédésére.

Tallinn máris informatikus szakembereket indított Grúziába, közölte az AFP francia hírügynökséggel Katrin Pargmae, a számítástechnikai szükséghelyzetek kezelésére felállított észt intézmény (CERT) vezetője. A két szakember az örmény fővároson, Jerevánon keresztül jut Tbiliszibe.

Ahogy a grúz-orosz konfliktus mélyült, úgy esett egyre több grúziai internetes oldal hackertámadások áldozatává. Észtország, a világ egyik leginkább internettel lefedett országa tavaly áprilisban és májusban tapasztalt tömeges hackertámadásokat a kormányzati hivatalok oldalai ellen. Ezek miatt eljárás indult számos észtországi orosz nemzetiségű hacker ellen, de Tallinn szerint a kiberkatonák többsége Oroszországban tevékenykedett, vagyis az észt hatóságok számára elérhetetlen helyen.

Észtország azután tapasztalta a tömeges internetes támadásokat, hogy a hatóságok Tallinn központjából egy katonai temetőbe helyeztek át egy második világháborús szovjet emlékművet. A szobor eltávolítása miatt zavargások törtek ki Tallinnban, és mélypontra zuhantak az észt-orosz kapcsolatok. Észtország a szomszédos Litvániával is megosztotta kiber tapasztalatait. Litvánia is egykor a Szovjetunió egyik köztársasága volt, és idén júniusban egy Moszkvával való vita után oroszbarát hackerek támadásokat intéztek litván hivatalos weboldalak ellen. Az idén a NATO kibervédelmi kiképző- és kutatóintézetet nyitott Tallinnban.

Korábban:

Folyamatosan érkeznek a menekültek Dél-Oszétia fővárosából, Chinvaliból az oroszországi Észak-Oszétia határ menti, Alagirszkij kerületébe illetve Vlagyikavkazba - áll a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet hétfői, a Független Hírügynökségnek is elküldött közleményében.

Elájult nőt támogatnak a grúziai Goriban augusztus 11-én. Ezen a napon folytatódnak a harcok a grúz és az orosz hadsereg között a Grúziától elszakadni akaró Dél-Oszétia kapcsán kirobbant konfliktusban
Elájult nőt támogatnak a grúziai Goriban augusztus 11-én. Ezen a napon folytatódnak a harcok a grúz és az orosz hadsereg között a Grúziától elszakadni akaró Dél-Oszétia kapcsán kirobbant konfliktusbanA menekültek beszámolói szerint Dél-Oszétia fővárosa romokban hever. Nincs víz, áram és élelmiszer, így mindössze a humanitárius segélyekre számíthatnak az ott élők - olvasható a dokumentumban. A közlemény szerint a segélyszervezet térségben tartózkodó munkatársa, Valerij Arustamov, aki szerint az Észak-Oszétiába érkezők közül sokan azt mondják, hogy soha többé nem akarnak visszatérni Dél-Oszétiába.


Orosz-ukrán háború?

Még az Európai Unió kelet-európai szakértője is arra figyelmeztette Ukrajnát, hogy az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási szándéka érdekében "fogja be a száját" az orosz-grúz katonai konfliktussal kapcsolatban. Gerhard Simon elismeri, hogy Ukrajnának jogában áll kifejteni a véleményét, ám az euroatlanti csatlakozásának sikere érdekében jobb volna, ha álláspontját egyeztetné az Unió és a NATO vezetőivel.

A kijevi vezetés hétfő reggel aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szevasztopoli kikötőből orosz hadihajók indultak el grúz kikötők felé. Az ukrán külügyi tárca közleményben hozta Moszkva tudomására, hogy amennyiben az ukrán területen állomásozó orosz hadiflotta beavatkozik egy harmadik ország belügyének számító katonai konfliktusba, úgy nem járul hozzá a hadihajók visszatéréséhez Ukrajnába. Ennek kapcsán Anatolij Nogovicin vezérezredes, az Oroszországi Föderáció vezérkarifőnök-helyettese kijelentette, hogy Ukrajna ezzel a lépéssel beavatkozott a háborúba, és számolnia kell ennek következményeivel. Richard Holbrook amerikai különmegbízott időközben úgy vélekedett, hogy az orosz kormányfő következő katonai célpontja Ukrajna lehet. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) eközben arról számolt be, hogy az orosz légierő által az éjszaka bombázott grúz Gori város lakóinak mintegy nyolcvan százaléka elhagyta otthonát, félve az újabb csapásoktól. A tbiliszi belügyminisztérium szóvivője szerint hétfőre virradóan tucatnyi orosz harci gép indított támadást civil célpontok ellen a városban. Az UNHCR szóvivője szerint a mintegy 50 ezer lakosú Gori legtöbb lakója elmenekült a Dél-Oszétiához legközelebb fekvő grúz városból.

Legalább két bombát dobtak le - mondta Shota Utiasvili, hozzátéve: az első bombát a Tbiliszitől tíz kilométerre lévő Kodjori falura dobták, ahol a grúz speciális erők egy zászlóalja állomásozik. A második találat egy légiirányító központot ért, amely öt kilométerre fekszik Tbiliszi belvárosától - tette hozzá a szóvivő. Az orosz légierő egyelőre nem kommentálta a bombázások hírét.

A grúz csapatok eközben folytatták a hadműveletet a dél-oszét főváros, Chinvali ellen, annak ellenére, hogy vasárnap ígéretet tettek a visszavonulásra - jelentette be a térségben állomásozó orosz békefenntartó csapatok parancsnoka. "Az éjszaka folyamán a békefenntartó katonák aktív harci tevékenységgel találkoztak Chinvali közelében" - mondta Marat Kulakmetov az Interfax orosz hírügynökségnek. A parancsnok kiemelte: a grúz légierő egy orosz támaszpontot is bombázott a térségben. A jelenleg Dél-Oszétiában állomásozó orosz csapatok támogatására további 9000 katonát készül a térségbe vezényelni Moszkva - jelentette be szintén hétfőn egy orosz katonai szóvivő.

Az elsősorban ejtőernyősökből álló csapaterősítéssel mintegy 350 harci járművet is a térségbe küld az orosz katonai vezetés. A friss hírek szerint mindezzel egy időben a másik szakadár grúz tartományban, Abháziában is harcok robbantak ki, és a tartomány védelmi minisztériuma szerint sikerült az abház csapatoknak "sarokba szorítaniuk" a grúz haderőket. A tbiliszi belügyminisztérium ugyanakkor visszautasította, hogy nem tartja kézben az abháziai helyzetet, mondván: a grúz csapatok minden támadást visszavertek a térségben.

Egy Chinvaliból elmenekült kisfiú édesanyjával arra vár, hogy menekülttáborba szállítsák 12 az észak-oszétiai Vlagyikavkazban 2008. augusztus 10-én.
Egy Chinvaliból elmenekült kisfiú édesanyjával arra vár, hogy menekülttáborba szállítsák 12 az észak-oszétiai Vlagyikavkazban 2008. augusztus 10-én.


A kialakult helyzet miatt Mihail Szaakasvili figyelmeztetetést intézett a nyugati országokhoz, mondván: az orosz agresszió miatt a demokrácia forog kockán országában. "A szomszédos államok vezetőinek - közte Ukrajna és más kaukázusi és közép-ázsiai államok vezetőinek - számolniuk kell azzal, hogy a szabadság és függetlenség ára túl magas lesz" - fogalmazott a grúz elnök a Wall Street Journal Europe című lapban megjelent írásában.

Szaakasvili egyben azzal vádolta Oroszországot, hogy háborúba taszította Tbiliszit azzal, hogy a térségben állomásozó katonáival hátráltatta a békefolyamatot a két szakadár tartományban. A nyugati országok eközben a harci tevékenységek beszüntetését sürgetik a térségben. George Bush amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel folytatott pekingi beszélgetése során elfogadhatatlannak nevezte a grúziai erőszakot.

Az elnök az NBC tévétársaságnak adott nyilatkozatában elmondta: aránytalannak tartja a dél-oszétiai helyzetre adott orosz válaszlépéseket, és komolyan aggódik a kialakult helyzet miatt. A grúz hadsereg péntekre virradóan indított támadást Dél-Oszétia fővárosa ellen, hogy visszafoglalja a területet. Oroszország válaszképp katonákat és tankokat küldött a térségbe, szombaton pedig grúz területekre mért légicsapásokat. Mihail Szaakasvili szombaton hadiállapotot hirdetett, és tűzszünetre szólította fel Oroszországot.

Az áldozatok számáról ellentmondásos információk érkeznek. Orosz és dél-oszétiai becslések szerint az összecsapásoknak legkevesebb 1400 halottja van, többségük civil. Grúzia szerint ugyanakkor 130-an vesztették életüket a harcokban, köztük legkevesebb 37 polgári áldozat van.

Olvasóink írták

 • 19. Putyilov 2008. augusztus 14. 22:43
  „Most őszintén!

  Normális ember az,aki ujjat húz a világ egyik legnagyobb hadseregével??
  Az oroszok úgyis mindig a nemzetközi szabályok betartásáról voltak híresek,ugye?
  Az amerikaiak pedig az önzetlen segítségnyújtásukról???

  Na,ne nézze már hülyének a világot Grúzia!
  Darázsfészekbe nyúltak,most viseljék el szépen a csípéseket.”
 • 18. sziszifusz 2008. augusztus 13. 10:40
  „Rendkívül primitiv vagyok és felkészületlen - információim sincsenek - manipulálnak,stb.:azt hallottam - csak - a minap - a nagyhatalmaknak nincsenek barátai,csak érdekeik!
  Amit tudnak erővel,azt érvényesítenek is!
  Amerikai egyetemen nem tanították - vagy nem figyelt az amerikai/erő/ politikára - a grúz elnök!
  Persze abszolút igazság nincs - ennél a ronda,drága és néha hazudós aljas demokráciánál "nem mindíg" jobb a diktatúra vagy tekintélyuralom!Az elnök/grúz/ szép ,szabad és nagyon rossz politikus!
  A Vörös Hadseregnek meg üzenem: mintha ajapán katonára hajazna a tudatod vagy elmaradt partizánra- mindnestre olyan emberre hasonlítasz akinél megállt az idő!
  Hogy ne mondjak mást - lehet úgy viselkedni - kiprovokálom a támadást- megelőzést vagy mint most a téves grúz csapást!
  Attól még- hogy a grúzok nyomultak elsőnek - nagyobb igaza nem lesz az oroszoknak- így tehát nem a tényektől kell félni v. eltagadni őket- jobb azokat megérteni és elfogadni!”
 • 17. Prestige 2008. augusztus 12. 21:07
  „"ideals"-nak :
  Én is úgy gondolom, hogy mindenféle háború és vérontás egy borzalom.
  Az emberiség történelme viszont szinte semmi másból nem áll, mint győztes és vesztes csatákbó, hódításokból. Ha megnézünk egy - bármilyen korosztálynak írt - történelemkönyvet, telis-tele van dicső győzelmekkel, nagy vereségekkel.
  A rengeteg sok áldozatról - főleg a vétlen lakosságról - nem sok hír szól, róluk, akik semmiről sem tehetnek. A katonáknak legalább van fegyverük, hogy megvédjék magukat.
  Bizony, szomorú ez így nagyon...”
 • 16. arrabonai 2008. augusztus 12. 19:27
  „Az oroszok -vezető rétege-, mindig (moderálva) volt és marad is. Bolond, aki akárcsak egy szót is elhisz nekik. Egy grúz, vagy inkább georgiai szavával szemben nem lehet egy hajszál hitele sem egy orosz politikus, vagy katona szavának. Hazánkban pedig különösen nem.”
 • 15. ideals 2008. augusztus 12. 18:58
  „"Prestige 2008.08.12 18:32
  A nagyhatalmak "szeretnek" háborúzni. Ki kell valahol próbálni a haditechnikai fejlesztéseket. Utána pótolni kell az ellődözött cuccokat, ez -valamilyen szinten - jó a foglalkoztatottsági mutatóknak is. ..."
  KEDVES PRESTIGE! - EGYETÉRTEK VELED.
  DE! SZERINTEM EZEK KIPRÓBÁLHATNÁNAK VALAM JÓ KIS KENYÉRSÜTŐ KEMENCÉT, VALAMI ÚJ TECHNOLÓGIÁT, AMI TÖBB KENYERET TUD SÜTNI AZ ÉHEZŐKNEK! FOGLALKOZTATOTTSÁGRA MEG ELKÜLDHETNÉK AZ EMBEREKET ÉTELT FŐZNI/OSZTANI AZ ÉHEZŐ ORSZÁGOK GYEREKEINEK..
  ÉN ANYA/NAGYANYA VAGYOK, ÉS NEM TUDOK BORZALMASABB DOLGOT ELKÉPZELNI, MINTHOGY NEM TUD EGY ANYA ENNI ADNI A GYEREKÉNEK, LÁTJA ÉHENHALNI, ÉS ANNÁL NAGYOBB FÁJDALMAT, HOGY VALAKI A SAJÁT GYEREKÉT TEMESSE..
  A HÁBORÚ AZ MINDIG RETTENET.. - A GYEREKEK SZENVEDÉSE SZINTÉN.. - ÉS "EGYESEK" ELDÖNTIK.. - GYAKORLATILAG EGYSZERŰEN ÉLETET VAGY HALÁLT OSZTANAK..”
 • 14. ideals 2008. augusztus 12. 18:50
  „ÉN A russiatoday.com tévét nézem.. - egyenes adásban, elég hitelesnek látszik.. és
  RETTENTŐEN SZERETNÉM LÁTNI PUTIN ÉS MEDVEDEV REZZENÉSTELEN POFÁZMÁNYÁN (MERT ARRÓL ÉRZELMET MÉG NEM LÁTTAM "LEJÖNNI") A FÁJDALMAT, MIKOR MEGÖLIK A ROKONAIT, VALAMELYIK LEGKEDVESEBB CSALÁDTAGJÁT (MÁR HA AZ ILYENEKNEK ÉS HASONLÓKNAK VANNAK KEDVESEK EGYÁLTALÁN) ÉS LEROMBOLJÁK AZ OTTHONÁT.. - MERT A KÉPERNYŐRŐL CSAK A FÁJDALOM JÖN LE.. - ÉS MIT VÉTETTEK MONDJUK A BÖLCSISEK, AHOVA CSAK BELŐTTEK A KATONÁK?? - ÉS A GYEREKEK, MEG AZ ASSZONYOK?? - UGYAN MIT?? - ITT CSAK LEBOMBÁZOTT SZÉTLŐTT HÁZAKAT LÁTNI, ZOKOGÓ ASSZONYOKAT ÉS GYEREKEKET.. - ÉLETMENTŐ OPERÁCIÓRA VÁRÓ FÉRFIAKAT, ÉS LÉGÓPINCÉKET!! LÉGÓPINCÉBE KELL MENNIÜK!

  AZ ILYEN ÁLLAMFŐKET BUSH-SAL AZ ÉLEN PERSZE, (moderálva) !!!! ÉS (moderálva) KATYUSÁVAL.. - ÉN A HÁBORÚS FILMEK ÓTA NEM LÁTTAM KATYUSÁT, NA MOST VAN ELŐVETTÉK!!!

  ROTYOG A SZÍVEMBEN A HARAG ÉS GYŰLÖLET, ÉS EGYÁLTALÁN NEM TUDOK SEMLEGES MARADNI.. - EZEK OTT "FENT" AZT HISZIK, ŐK AZ ISTENEK, ÉS A JÓ ISTEN MEG SZEMET HÚNY FELETTE, ÚGY LÁTSZIK...”
 • 13. Prestige 2008. augusztus 12. 18:32
  „A nagyhatalmak "szeretnek" háborúzni. Ki kell valahol próbálni a haditechnikai fejlesztéseket. Utána pótolni kell az ellődözött cuccokat, ez -valamilyen szinten - jó a foglalkoztatottsági mutatóknak is. Plusz "fegyverkereskedelmi reklám"-nak sem utolsó.
  Okot és ideológiát meg találnak/kreálnak maguknak. Az olaj és ritka nemes/színesfémek jó ürügyek. Aztán megideológizálják valamilyen humanitárius/népelnyomó/felszabadító maszlaggal.
  Teljesen mindegy, "kinek van igaza".
  Ez - sajnos - mindig is így volt és attól tartok, így is lesz...”
 • 12. vörös hadsereg 2008. augusztus 12. 17:23
  „(moderálva). Már megint le akarják igázni a fél világot? Remélem, hogy az amerikaiak - akik egyébként semmivel sem jobbak náluk - jól befűtenek nekik.
  Régi elvtársak! Akárhogy és akármivel magyarázzátok, nem Grúzia támadta meg Oroszországot, nem Grúzia bombázza Oroszországot és nem grúz katonák öldökölnek orosz földön. Innentől kezdve nincs miről beszélni. Még ha a népszabi mást is ír.”
 • 11. ESZT 2008. augusztus 12. 15:53
  „Hogy mi a tét azt valóban csak sejteni lehet az egyoldalú és elkötelezett magyar sajtó miatt.
  Minden esetre ez a ,,európai, amerikai felháborodás, és tiltakozás, stb" nagyon farízeus!
  Miért nem ,,sikoltoznak" ugyanígy palesztin, iraki, afganisztáni (és még volt, van máshol is)
  NATO, ENSZ katonák által okozott civil halálok miatt?”
 • 10. oszét 2008. augusztus 12. 15:31
  „drdon

  mondom oszétiában nincs vezeték, grúziáról nem is beszéltem, olvass aztán ugass”
 • 9. DrDon 2008. augusztus 12. 08:35
  „oszét
  Grúziában nem esetleg van vezeték, hanem konkrétan. Azerbajdzsánból a törökök felé, ha jól tudom. A lényeg, hogy elkerüli a ruszkikat. Meg is bombázták kicsinyég.”
 • 8. Prestige 2008. augusztus 11. 19:55
  „Valami kell, hogy legyen ott, ami fontos mindegyik félnek.
  Ugye senki sem gondolja, hogy az "emberi jogok" és egyéb maszlagok miatt folyik ez a gyilkolászás.
  Olyan, mint Irak, ott legalább tudjuk, hogy az olajról van szó.
  Talán - valamilyen összefüggésben - itt is...”
 • 7. oszét 2008. augusztus 11. 16:42
  „na, ezek a tudatlanok, oszétiában nincs vezeték, esetleg grúziában”
 • 6. Dew 2008. augusztus 11. 15:59
  „Milyen olajvezeték is van Dél-Oszétiában? Csak nem éppen egy olyan, ami (eddig) elkerüli Oroszországot?”
 • 5. DrDon 2008. augusztus 11. 13:14
  „Kedves oroszbarát kommentelők, ugye nem azt akarják mondani, hogy szegény oszétok megsegítése miatt indultak meg az oroszok?! (Akik persze nem követtek el népirtást soha, sehol...) Én kis naív azt gondoltam eddig, hogy a gazdasági-politikai érdekszférájuk kiterjesztése miatt, de már látom, hogy valójában humanitárius akcióról van szó. Pff...

  Tanja, a magyaroknak vannak előítéleteik az orosz birodalomépítéssel szemben, ez igaz. Oka is van mindennek, történelmi tapasztalatnak hívják.

  Mindamellett nyilván én sem hiszem, hogy a grúzok angyalok lennének.”
 • 4. sztem 2008. augusztus 11. 11:25
  „Sztem meg senki nem tud semmit az egészről.
  Elhisszük amit a manipulált média elénk tár.
  Bármelyik oldalról is van szó.
  Szóval kár az észt osztani, valakik háborút robbantottak ki, hogy mi a tét azt hiszem sejthető....”
 • 3. Tanja 2008. augusztus 11. 11:00
  „Én gontoltam, h magyar csámcsogni kezd az orosz "gonoszsagokon"... talán azt sem tudja h Oszétia hol van és milyen népirtás folytat ott a Saakashvili , h 2 ezer ember már odaveszett. DrDon ... durdom”
 • 2. oszét 2008. augusztus 11. 10:45
  „drdon
  téved, talán utána kellene olvasni az előzményeknek, és nem butaságokat írogatni”
 • 1. DrDon 2008. augusztus 11. 10:31
  „Amíg a világ a ferdeszeműek olimpiáján ámuldozik, az oroszok "mellékesen" megismétlik 56-ot, 68-at, Csecsenföldet... Nesze neked Nyugat-barát Grúzia!
  Mi meg álmodozhatunk tovább az oroszoktól független Nabucco vezetékünkről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

George Bush: Dél-Oszétia és Abházia Grúzia része

USA - Dél-Oszétia és Abházia Grúzia része, itt nincs helye vitának- szögezte le George Bush amerikai… Tovább olvasom