Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Nincs elég tanár, így a szülők foglalkoznak a gyerekekkel az iskolában

Elfoglalták a szülők a bretagne-i Bruz kisváros kéttannyelvű, breton-francia óvodáját és új csoportot indítottak, miután bretonul tudó pedagógus hiányában idén 49 gyereknek kellene egy csoportba járnia.
Nem szardíniák vagyunk! - ezzel a jelszóval foglalta el gyermekeik érdekében a felháborodott szülői munkaközösség a bruzi állami kétnyelvű óvodát, amelyben múlt hét óta az anyukák és az apukák felváltva foglalkoznak az ovisokkal.

Annak ellenére, hogy a regionális nyelvekről szóló törvény már az óvodától biztosítja a regionális nyelvek oktatását a francia állam oktatási intézményekben, Bretagne-ban nincsen elég bretonul tudó pedagógus. A regionális oktatási központ csak egyetlen bretonul tudó óvóbácsit tudott biztosítani Bruzban, így mind a 49 gyereknek egyetlen csoportba kellene járnia.

"49 fős csoportban képtelen bármit is csinálni, oktatásról pedig szó sem lehet, ezért valamilyen megoldást kellett találnunk, ha nem akarjuk kivenni a gyerekeket az oviból" - mondta Michel Jansens szülő a France 2 közszolgálati televízió híradójának.

Néhány nap egyeztetés után a szülők múlt héten elfoglalták az óvodát és létrehoztak egy második csoportot, ahol felváltva foglalkoznak a gyerekekkel addig, amíg az oktatási központ nem küld még egy pedagógust az intézménybe. A híradó érdeklődésére az illetékes tanfelügyelő telefonon azt közölte, hogy jelenleg nincsen olyan kétnyelvű pedagógus, akivel idén új csoportot tudnának indítani, ezért azt javasolja, hogy a gyerekek egy része menjen át az egynyelvű, francia csoportokba.
Gwen Secher, a Div Yezh Bruz elnevezésű breton kulturális egyesület elnöke nem érti, hogy miért akarják a bretonul tanulókat kiközösíteni és magániskolába kényszeríteni: "Nem akarunk külön lenni, az állami óvodához szeretnénk tartozni, hiszen itt élünk, a breton a régió nyelve".

Véleménye szerint felháborító az oktatási központ üzenete, hiszen 2003 óta az egyesület munkájának köszönhetően komoly kétnyelvű oktatás folyik a breton állami oktatási rendszerben, amelyet most semmibe vesznek azzal, hogy azt javasolják az újonnan beiratkozók szüleinek, hogy vigyék át egynyelvű oviba gyerekeiket. "Már elég kompromisszumot fogadtunk el. A minimális jogokat követeljük gyerekeinknek: azt, hogy megfelelő körülmények között tanulhassanak!" - közölte az egyesület vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A koszovói elnök lemondását követelték

Több százan tüntettek hétfőn Pristinában az EULEX és a szerb rendőrség együttműködési… Tovább olvasom