Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Népszavazás után-széteshet Bolivia

Fölényesen győztek az autonómia hívei a vasárnapi népszavazáson a bolíviai Santa Cruz szövetségi államban, Latin-Amerika legszegényebb országában.
A nem végleges eredmények szerint a voksok 85 százaléka "igen" volt az államban. Vasárnap este a baloldali bolíviai elnök élő televíziós beszédében egyértelműen azt üzente az állam kormányzójának valamint az autonómiát támogatóknak, hogy nem veszi figyelembe a referendum eredményét.

Evo Morales ugyanakkor párbeszédet ajánlott fel. Az államfő korábban többször azt állította, hogy a népszavazás törvénytelen, alkotmányellenes. A bolíviai hadsereg parancsnoka is nyilatkozott. Ő azt mondta, hogy az autonómia fenyegetés az ország egységére. Az autonómia-státus azt jelenti, hogy a szövetségi állam ellenőrzést szerezhet a hatalmas földgázkincsek felett, és megalakíthatja saját rendfenntartó erőit.

A hatalmas nyersanyag- lelőhelyek mellett Santa Cruzban vannak az ország legnagyobb földbirtokai, néhány család tulajdonában. A központi kormány szerint ők szervezték meg a népszavazást, amely előtt többször is összecsapások voltak az autonómia hívei és ellenzői között. A bolíviai kormányt az is aggasztja, hogy Santa Cruzon kívül további három tartományban is autonómia-referendumra készülnek, ami a földrész legszegényebb országának a szétesésével, sőt egyes sajtókommentárok szerint polgárháborúval fenyeget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisiklott két metró-kocsi New Yorkban

Kisiklott vasárnap délután a New York-i metró egyik szerelvényének két kocsija. Tovább olvasom