Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Nemzeti vezetővé tennék Vlagyimir Putyint

Nemzeti vezetővé szándékozik megtenni Vlagyimir Putyin elnököt a parlamenti és elnökválasztások után Egységes Oroszország. Minderről a párt és az állami duma elnöke, Borisz Grizlov szólt szerdán a párt legmagasabb tanácsának és elnökségének közös ülésén.
"A választások eredménye nyomán biztosítanunk kell Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak a nemzeti vezető státusát" - mondta Grizlov. Újra kifejtette: a decemberi parlamenti választás lényegében népszavazás lesz Putyin támogatására, de az elnök az alkotmány értelmében nem indulhat egy harmadik mandátumért. "Putyin szerepét vezetőként és az országban való hitet visszaadó kurzus folytatását a párt és parlamenti többsége fogja megbízhatóan garantálni" - mondta Grizlov.

Kijelentéseiből nem világos, hogy az Egységes Oroszország szán-e valamiféle tényleges jogkört a nemzeti vezetőnek, s az sem, hogy ez életre szóló szerepkör lesz-e. A csütörtöki moszkvai lapok azonban felhívták a figyelmet arra, hogy kedden a párt honlapján megjelent Abdul-Hakim Szultigovnak, a párt koordinátorának - Putyin volt csecsenföldi megbízottjának - a cikke, aki javasolta, hogy a "a hatalom új konfigurációjának alapvető elemeként" hozzák létre a nemzeti vezető intézményét "az állampolgári egység paktumaként".

A paktumot egy "Oroszországi Nemzeti Állampolgári Gyülekezet" fogadhatná el, amelyet az Egységes Oroszország párt hozna létre a választások után. "E sorsdöntő dokumentum aláírása a nép akarata iránti hűségről tett állampolgári fogadalom lesz ... az állampolgári közösség minden intézményének szintjén. A fogadalmat a nemzeti vezetőnek teszik, aki az orosz emberek fejében és szívében tökéletesíti az alkotmányos rendszert, amely V. V. Putyin elnökségének éveiben épült ki" - szól a cikk, amely szerint a nemzeti vezetőt a törvényhozó és végrehajtó hatalom ellenőrzésére szóló jogkörrel kell felruházni. A párt vezetőinek szerdai tanácskozásán Szultigov javaslatát határozottan elutasították, s a cikk nyomban el is tűnt a honlap első oldaláról.

A Moszkovszkij Komszomolec "a talpnyalás ősi művészetének kiemelkedő alkotását" látja Szultigov cikkében. Az abban leírt fejlett demokratikus állam az iráni berendezkedést kopírozná, amelyben a választott elnök felettese egy ajatolla, a nemzet szellemi vezetője - írta a lap. Úgy véli: nem kétséges, hogy a cikket megjelenése előtt olvasták a Kremlben, s az sem, hogy Putyinnak lesz szerepe az elnökválasztás után is, de az sem kétséges, hogy nem teszi nevetségessé az országot holmi nemzeti zsinatokkal és eskükkel. Másrészt a terv elutasítása a demokratikus elvek követőjének dicsfényével veheti őt körül, és mindenki megkönnyebbülten felsóhajthat.

A Kommerszant Gleb Pavlovszkijt, a Hatékony Politika Alapítvány vezetőjét idézte, aki felhívta a figyelmet: a nemzeti vezetőnek tett fogadalom még a totalitárius rendszerekben is ritka, valójában csak a fasiszta Németországban létezett. A lap ugyanakkor hangsúlyozta: a párt vezető testületei valójában a "nemzeti vezető" intézményét nem utasították el, csupán a megoldás Szultigov javasolta módját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a szerdán nyolc emberrel végző 18 éves finn fiú

Meghalt csütörtökre virradóra az a 18 éves fiú, aki egy finn középiskolában lövöldözött szerdán -… Tovább olvasom