Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Németh Miklós: Büszkeséget éreztem minden magyar nevében

A volt miniszterelnök a német fővárosban a berlini fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából köszöntötte, Mihail Gorbacsovot, George Busht és Helmut Kohlt.

"Büszkeséget éreztem minden magyar nevében" - hangsúlyozta az MTI-nek adott nyilatkozatában vasárnap Németh Miklós volt miniszterelnök annak kapcsán, hogy a német fővárosban meghívott vendégként részt vett a berlini fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából rendezett, Mihail Gorbacsovot, idősebb George Busht és Helmut Kohlt köszöntő megemlékezésen.

A Konrad Adenauer Alapítvány ünnepi rendezvényén - amelyen jelen volt Horst Köhler német államfő és Angela Merkel kancellár is - a volt szovjet, illetve amerikai elnök, valamint az egykori német kancellár mellett az akkori magyar kormányfőt külön köszöntötték, kiemelve Magyarország szerepét a fal leomlásában és a német egység helyreállításában. Németh Miklós kijelentette, hogy a büszkeség mellett boldogságot érzett, mert a meghívás az akkori eseményekhez való személyes - illetve az általa vezetett kormány - hozzájárulásának az elismerését jelentette. A korábbi magyar miniszterelnök elmondta: elégedettséget is érzett abban a tekintetben is, hogy a 20 évvel ezelőtt történtek, a magyar kormány akkori erőfeszítései - ha sok-sok kacskaringón keresztül is - Magyarország számára lehetővé tették, hogy az ország egy zsákutcából rátérjen egy olyan fejlődési szakaszra, amely perspektívát nyújt a jövőre vonatkozóan. Ez a perspektíva végül a teljes jogú európai uniós, illetve NATO-tagsággal, valamint a schengeni övezethez való csatlakozással igazolódott.

Németh Miklós
Németh Miklós


"És kopogtatunk az euróövezet ajtaján" - tette hozzá a volt miniszterelnök, megjegyezve ugyanakkor, hogy az elmúlt évek elhibázott kormányzati lépései miatt a belépés némelyest távolabb került. Németh Miklós elmondta, hogy a berlini rendezvényen köszöntötte őt Angela Merkel kancellár, akivel a páneurópai piknik évfordulója alkalmából Sopronpusztán rendezett ünnepségen találkozott először. A mostani berlini rendezvényen Merkel megköszönte azt a táviratot, amelyet kancellárrá történt megválasztása alkalmából küldött neki. A berlini ünnepségen Helmut Kohl volt kancellár - aki hosszú betegsége óta első ízben jelent meg a nyilvánosság előtt - szívélyesen üdvözölte és megölelte őt. A volt miniszterelnök a német újraegyesülésre utalva hangsúlyozta: Kohl, illetve az akkori német vezetők jó érzékkel és államférfiúi bölcsességgel tudtak élni azzal a lehetőséggel, amelyet a történelem a 89-90-es években kínált.

Elmondta, hogy az ünnepi vacsorán megajándékozta Helmuth Kohlt Oplatka András dedikált, német nyelven a közelmúltban megjelent, Der este Riss in der Mauer (Első rés a falon) című könyvével, amelyben a szerző az 1989 szeptemberi magyarországi határnyitás előzményeit dolgozta fel. Németh Miklós az akkori eseményekben rendkívül nagyra értékelte Mihail Gorbacsov szerepét, akivel most is találkozott. "Elképzelni is rossz lett volna azt a helyzetet, ha abban az időben egy Brezsnyev-, vagy Andropov-típusú ember ült volna Gorbacsov székében" - hangoztatta. A volt kormányfő visszaemlékezett a volt Varsói Szerződés 1989 júliusi, bukaresti csúcstalálkozójára, amelyen az akkori csehszlovák, román, bolgár és keletnémet vezetők rendkívüli tanácskozást követeltek a lengyelországi és magyarországi események megvitatására, illetve a Varsóval és Budapesttel szemben foganatosítandó lépések elhatározására.

"Gorbacsov szemben ült velem, egy szót sem reagált a felvetésekre, hanem csak egyet kacsintott felém" - mondta el Németh Miklós, aki azt megelőzően márciusban már találkozott a volt szovjet vezetővel. A volt kormányfő ugyancsak nagyra értékelte idősebb George Bush szerepét az akkori eseményekben. És elmesélte azt is: az Egyesült Államok egykori elnöke a szombat esti berlini vacsorán előkészített szövegű beszédét kívánta elmondani, de egy-két oldal összeragadt. Ennek nyomán Bush felkiáltott: "Nem tudom, mi történt a papírjaimmal." "Nem baj Elnök Úr, tegyen úgy mint Budapesten 1989 júliusában" - szólt oda neki Németh Miklós, visszaemlékezve arra, hogy idősebb George Bush a Kossuth-téren a viharos szélben és zuhogó esőben előre megírt beszédét akkor széttépte és a papírt elhajította.

A "beszólás" a vacsorán nagy derültséget váltott ki - tette hozzá a volt kormányfő, aki egyébként meghívást kapott a fal leomlásával kapcsolatos, november 9-i berlini megemlékezésre is

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. jánosi 2009. november 05. 08:33
  „Pedig, hogy figyelek a jó modorra ! De gondolni azért szabad bármire ugye ?
  Azért itt a véleményem az alábbi " történészekről " : < moderálva ÖNKÉNT uff >”
 • 26. jánosi 2009. november 04. 20:06
  „moderálva off”
 • 25. elemér 2009. november 03. 19:58
  „Tapasztalatom hogy Mo.-n még mindig keverik a szezont és a fazont. Hallgatam a hülyeségeket; Növérem megölték az amcsik és Györi zsidógyerek irányitotta a bombázókat. Indiánokat kipusztitották, stb.
  Indiánok nyitogassásk egyik kaszinót a másik után.;))”
 • 24. fortuna54 2009. november 03. 18:06
  „Hajrá elemér.”
 • 23. jánosi 2009. november 03. 17:19
  „janika : Megígérem ezután figyelni fogok a magvas bölcsességekre !”
 • 22. janika 2009. november 03. 10:30
  „Elemér! Felesleges ezeknek a fejtágítás, mert még kitör belőle a fika!”
 • 21. elemér 2009. november 02. 23:44
  „Itt van egy hiteles info. a háborurol. FDR nem akata azt a látszatot kelteni hogy a zsidók miatt van a háboru. Pénzügyminisztere viszont zsidó volt. Ugy döntöttek hogy a háboru után megbüntetik a németeket, ami meg is történt. Három millió német éhenhalt szülö hazájában a háboru után. Németek csak a Koreai háboru kitörése után lettek felkarolva, mert szükség volt rájuk. Mi történt a harmadik Reich után ?”
 • 20. jánosi 2009. november 02. 20:57
  „19.
  Bizony én is ezt gondolom, de csoportos eltávozást kaptak ..........”
 • 19. Nahááát 2009. november 02. 19:29
  „info2009*! Csak a Halottak napjára engedtek haza, vagy a válság miatt bezártak egy elmegyógyintézetet?”
 • 18. elemér 2009. november 02. 14:30
  „Katonaság csak parancsot kap, amit bekell tartani. Eisenhower azt a parancsot kapta, hogy Berlint hagyják csak a ruszkiknak felszabaditani. Ezt már a tárgyalóasztalon döntötték el. Felosztották németországot megszállási övezetekre. Németek pedig örömmel adták volna meg magukat az amcsiknak. Hires tudósaik kiálltak az utra és integettek, mikor amcsikat láttak. Az USA már a mult század elején lépett a porondra mint világhatalom. Ez még mielött bármilyen tudós idejött volna. Tudom hogy ilyesmi roppant fárasztó egyeseknek.”
 • 17. elemér 2009. november 02. 13:20
  „Az internetten rengeteg anyag van, de szerencsére ott nehéz hazudozni. Ezt állapitották meg azok akik konyitanak a dolgokhoz kisfiam. Ott legfeljeb keverhetik a szezont és a fazont a gyengébbeknek.”
 • 16. info2009* 2009. november 02. 12:23
  „Micsoda szinhaz!
  Amikor megterveztek a II. Vilaghaborut penzcsinalas celjabol, mar el volt dontve, hogy Europat felosztjak. Nagyapam magasrangu tisztekkel szolgalt a haboruban es O mondta, hogy 50 evre felosztottak Europat es utana Egyesult Europa lesz. Micsoda cirkusz. Elore megtervezett forgatokonyv.

  Mint 56, es mint a Jugoszlav haboru, ahol mindket oldalon angol "szakertok" adtak a tanacsokat mindket felnek, es az amerikai specialis egysegek, akik kirobbantottak a haborut. Egy hatalmas hazugsagban elunk, es aki beszel angolul vagy nemetul, az internetten rengeteg anyag van. Hitlernek is angol tanacsadoja volt (hivatalos hirek) es vizsgaljak, hogy miert szolgaltak angol katonak a nemetekkel egyutt taborokban...”
 • 15. elemér 2009. november 01. 23:34
  „Megértem mennyire fárasztó hogy az amcsik irták a huszadik század történelmét a bukott kontinensen. Ez ujság nektek, mert sokáig tömték a fejeteket a komcsik azán meg a reformkomcsik.”
 • 14. jánosi 2009. november 01. 21:38
  „janika elemér meir
  EGYÜTT A NAGY CSAPAT !”
 • 13. elemér 2009. november 01. 21:28
  „Érdemes megválaszolnom egy idióta állitását itt nemrég. Aszongya az amcsik nem engedték át a mentö csapatokat 56-ban. Semilyen mentö csapatok nem léteztek. Igen ott voltak 56-ban, de egyedül az elnök adhat parancsot és ilyen parancsot nem kaptak. 56 Novemberében elnökválasztás volt. Eisenhower hirdette hogy béke és jólét mint jelszót itt a választásokra. Ötvennégyben fejezték be a hosszu és fárasztó Koreai háborut. Semilyen beavatkozást nem terveztek. Az elnök a katonaság feje és csak ö adhat parancsot. Kiszolgált amcsi katona vagyok.”
 • 12. elemér 2009. november 01. 19:48
  „Janika igazad van, tudod ezek nemtudják vagy elfelejtik ott hogy O.V. is csak komcsi volt. Valóban a komcsik megmentették önmagukat. Tehát aki ezt tudja az tisztában van a dolgokkal. Nekünk Kinával is van egy hasonló programunk. Lessz ott is egy nagy bukfenc, elöbb utobb.”
 • 11. janika 2009. november 01. 19:27
  „Ugyan már! Hogy lehet a FIDESZ-től elvárni, hogy számon kérje az Ország és a zöme lakosság tönkre vágását,hisz eddig is csak tátott szájjal nézték.”
 • 10. elemér 2009. november 01. 19:22
  „Igaz hogy sokáig tömték a komcsik a fejeteket és a történelem nektek zavaros, de Eu.-t és Berlint mi mentettük meg a komunizmustol. Berlin sokáig a hidegháboru jelképe maradt. JFK 63-ban ellátogatott és mondta "Ich bin ein Berliner" Reagan szintén ellátogatott és mondta ott, Mr.Gorbacsev döntsd le ezt a falat. Reagan tanácsadói ezt ki akarták venni a szövegböl, de Reagan nem engedte. Na és ki nyerte a hidegháborut ?”
 • 9. Orfeusz 2009. november 01. 18:51
  „7. Kedves Galamblelkű! Egyszer már be kellene fejezni a múlt megszépítését és a liberálbolsi tolvajbanda ajnározását. Mit köszönjünk nekik a hatalom "átadásáért"? A kifosztott országot? A lealázott népet? A nyomort? A szegénységet? Az idegen monopóliumokat, a felvásárolt földeket? A leállított gyárakat? A gazember összekacsintásokat? Gyurcsányt? Hornt? Magyar Bálintot? Körmös Bauert? Petőéket? Kiss Pétert? Szekerest? Demszkyt? Szilvásyt? A többpártrendszert? Történhetett volna másképpen is. A köz vagyona közvagyon maradhatott volna. Jobb, ha nem jólét lehetett volna! Nemcsak párezer kétes alaknak!!!!!!!!! Egyszer választ kell adni a kérdésekre! A FIDESZ hamarosan lehetőséget kap az elszámoltatásra, a tényleges történelem megírására. Megteszik a feladatukat??????????????????”
 • 8. t-a-ibi 2009. november 01. 16:28
  „Büszkeséget érzett!--szégyellheti magát.

  Újra nyílik az amcsik szeme, ez nem rossz.

  Nevezett urakra, egy népcsoport egyedei akartak mindent ráfogni (mint általában mindenkire), de hát a tények makacs dolgok, ha tetszik ha nem.
  Nem tetszik valaki, találj ki rá hazugságot, terjeszd, majd keres egy szemtanút jó pénzért és kész a koncepciós per!- ugye 6.-os ilyen egyszerű!
  Aljas gazemberből nagyon jól áll, a zsé...!”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a legveszélyesebb maffiózót Nápolyban

Az olasz csendőrség elfogott vasárnap egy nápolyi maffiafőnököt, a tíz legveszélyesebb szökevény… Tovább olvasom