Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Nem lesz szerb kisebbségi minisztérium

Szerbia - Még sem lesz kisebbségi minisztérium Szerbiában. A Demokrata Párt vezette Európai Szerbiáért koalíció ugyanis - a kormány létszámának csökkentése érdekében - azt javasolja, hogy ne legyen külön emberi jogi és kisebbségi tárca, hanem ezzel a témával az igazságügy-minisztérium foglalkozzon. Mindezt Nada Kolundzsija, a Demokrata Párt frakcióvezetője ismertette kedden.
Meglepetést keltett, hogy a 24 minisztérium közül éppen ezt a tárcát hagyják ki, hogy ne legyen túlméretezett a kabinet, amelynek immár nem 27, hanem "csak" 26 tagja lesz, és 23 minisztériuma a tervezett 24 helyett. A szerb parlament kisebbségi képviselői tiltakozásuknak adtak hangot a bejelentett módosítás ellen.

Pásztor Bálint, a kisebbségi frakció vezetője kijelentette, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Magyar Koalíció azon van, hogy alakuljon meg az emberi jogi és kisebbségi tárca. "Ezt már korábban is szükségesnek találtuk, mert Szerbia lakosságának 18 százaléka a nemzeti kisebbségekhez tartozik"- fogalmazott a politikus. Újságíróknak bejelentette, hogy a VMSZ-nek felül kell vizsgálnia a kormány támogatására tett ígéretét, mert senki sem tanácskozott a délvidéki magyar párttal a minisztérium megszüntetéséről.

Az albán képviselő sem támogatja majd a kormányt a szavazáson - a politikus tartózkodását jelentette be - ugyancsak a kisebbségi minisztérium visszavonásának szándéka miatt. A nagybecskereki Civil Társadalom Fejlesztéséért Központ (CRCD) aggodalommal fogadta a hírt. A szervezet emlékeztet arra, hogy Szerbiának a kisebbségi jogok terén számos tartozása van. Például még mindig nem hozták meg a nemzeti tanácsok megválasztásáról és határköréről szóló törvényt, ami miatt a Magyar Nemzeti Tanács is kénytelen letelt mandátummal működni.

A CRCD figyelmeztet, hogy Szerbiában a kisebbségvédelem még nincs azon a szinten, hogy egy esetleges krízishelyzetben az igazságügy-minisztérium irányítson. A 2003 és 2005 között történt etnikai incidensek bebizonyították, hogy szükség van egy kisebbségi minisztériumra- vélekedik a központ. Az igazságügy-minisztériumnak nincsenek kapacitásai, hogy sikeresen szavatolja a kisebbségek jogait az oktatás, a tájékoztatás, a hivatalos nyelvhasználat, a nemzeti kultúra ápolása és a közéletben való hatékony részvétel terén- hangoztatja a szervezet.

Az emberi jogi és kisebbségi minisztériumot akkor szüntették meg, amikor Montenegró kivált a kéttagú államközösségből. Szerbia ugyanis ezt a tárcát nem vette át, mint a külügyet vagy a védelmi minisztériumot, amelyek ugyancsak államközösségi hatáskörben voltak. Most amikor bejelentették az emberi jogi és kisebbségi tárca újbóli megalakítását, a lépés igen kedvező reagálást váltott ki a kisebbségiek körében és a szerb demokratikus közvéleményben. A beharangozott minisztérium visszavonása pedig csalódást okozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztria: adójóváírás a környezetbarát autók tulajdonosainak

Ausztria - A kedden életbe lépett új osztrák adótörvények arra ösztönzik az autóvásárlókat, hogy környezetbarátabb járműveket vásároljanak. A benzinzabáló járgányok után 4-10 ezer eurós különadót kell fizetni, ám ha valakinek a kocsija kevés széndioxidot bocsát ki, akkor akár 500 euró adójóváírást is kaphat. Tovább olvasom