Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Nem kellene kilépnie a görögöknek az euróövezetből

Nem tartaná jó útnak Görögország kilépését az euróövezetből az osztrák pénzügyminiszter egy televíziós nyilatkozata szerint.
Maria Fekter szerdán késő este az osztrák közszolgálati televízió híradójában úgy vélekedett, hogy a kilépés gyakorlati végrehajtása nagyon költséges és bonyolult lenne, ezért "nem látja sok értelmét" annak. "A kilépés csak több nehézséget hozna" - mondta. Hangsúlyozta, hogy ugyanazokat az intézkedéseket kellene meghoznia Görögországnak, amelyeket euróövezeti tagként is, így például a bankok feltőkésítését, a közigazgatás átszervezését és növekedésösztönző intézkedéseket.

Fekter ismét hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a görög államadósság átstrukturálását lehetővé tévő támogatás kifizetését feltételekhez kötötték a nemzetközi hitelezők.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha továbbra sem áll fel a görög kormány és ha Athén nem teljesíti a mentőcsomag feltételeit, Fekter úgy fogalmazott: "ott még nem tartunk". Hozzátette, hogy a kétszer módosított mentőcsomag "2020-ig ad időt Görögországnak".
Kijelentette, a költségvetési megszorításokat elutasító legújabb európai véleményekkel nem ért egyet. A pénzügyminiszter szerint egyrészt el kell érni az adósságok leépítését és konszolidálni az államháztartásokat, másrészt ösztönözni kell a gazdasági növekedést. Olyan beruházásokra van szükség, amelyek tartósan növekedést és foglalkoztatást teremtenek - mondta az osztrák miniszter. Fekter szerint meg kell vizsgálni, hogy az EU költségvetését hogyan lehet felhasználni erre a célra.

Az európai stabilitási paktumról szóló törvényjavaslatot már elfogadta az osztrák kormány és az jelenleg a parlament alkotmányügyi bizottságának állásfoglalására vár. Szerdán sajtóértesülések láttak napvilágot arról, hogy növekszik az osztrák kancellár pártján, az Osztrák Szociáldemokrata Párton (SPÖ) belül azoknak a képviselőknek a száma, akik elutasítják a paktumot, illetve kivárnák a parlamenti szavazással a május 23-ára összehívott rendkívüli európai tanácsülés eredményét. Andreas Schieder, a pénzügyminisztérium államtitkára ezután leszögezte, hogy a kormány változatlanul a fiskális paktum ratifikálását tervezi, ugyanakkor emellett növekedésösztönző lépéseket is szükségesnek tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták az Indonéziában lezuhant Superjet roncsait

A kutatást végző helikopterek megtalálták az Indonéziában eltűnt orosz repülőgépet egy vulkán… Tovább olvasom